Etiquette

De 5 spelregels van... thuisonderwijs

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStock De 5 spelregels van... thuisonderwijs
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van thuisonderwijs.

De situatie

Na drie weken homeschooling is de nieuwigheid er wel af. Naast ouder, werknemer, geliefde, schoonmaker, thuiskok, kind-van en bff ben je nu ook juf. Of meester. Het zal niet lang duren voordat je ook kapper bent, maar dat is een ander verhaal. Ervaringsdeskundigen - of lijdend voorwerpen? - Guus (11) en Freek (9) leggen uit hoe je dat nu een beetje goed doet, juffen.

De spelregels

1. Jank niet over vroeger

Niet eerder zat je zo dicht op het dagelijks leven van je kroost als nu. Ze leren over de Romeinen, Nelson Mandela, deciliters en ouderwetse dictees. Ineens ben je zelf terug in de schoolbanken en als je niet oppast, lepel je in vogelvlucht acht jaar goeie ouwe tijd op. Trap niet in de valkuil van memorylane, want dat 'is echt superirritant', vindt Guus. "Je bent zelf irritant", weet Freek. "Je hoofd is irritant", zucht Guus. Oke. Focus. Les zes, opdracht 3.

De 5 spelregels van... thuiswerken
Lees ook

De 5 spelregels van... thuiswerken

2. Blijf bij de les

"Kijk, dat jij vroeger staartdelingen leerde met schuine haken, dat is fijn voor jou. Wij leren het nu gewoon in blokken onder elkaar. Dus dat ga ik doen. Punt uit", bepaalt Guus. Juist. Schoolmethodes zijn de afgelopen 30 jaar heus vernieuwd en dat is niet voor niks. Weet je even niet hoe het moet, dan kun je of de vraag terugstellen ('hoe zou jij dit oplossen?') of stiekem op de wc een YouTube-tutorial kijken.

3. Kijk alles na

"Ik ben klaahaaar!" Het is net of ze weer drie zijn. Alleen wordt er deze keer niet door de gang geschald vanwege een drol in de pot, maar vanwege een shitload aan verzet werk. Vinden zij dan hè. Want vier sommen en een hele gelezen bladzijde is toch je reinste prestatie. Gelukkig heeft de echte juf vanochtend al een overzicht gemaild met alle taken. Na twee keer 'oeps' en 'ik ga al' loop je het hele zootje na en bij alles wat goed is zet je een krul. "Je bent zelf een krul." "Je hoofd is een krul." Het is pas elf uur.

4. Ga niet zelf een potje lopen te zitten te bellen

Dikke kans dat jij zelf ook een thuiswerkninja bent nu. Naast meester(es) plan je ook nog steeds meetings en graaf je die mailbox uit. Ondertussen Teamt de klas ook gezellig om half 10 en kun jij er onmogelijk tussendoor tetteren met je stay-at-home-stand-up. Maak dus roosters. Met je partner, of met je werk. Die schooltaken zijn nu eenmaal geen bijzaak.

5. Een was aanzetten is ook educatief

Ineens snap je best waarom die juffen vorig jaar massaal over het Malieveld schuifelden. Honderd vragen per minuut, gewip op de stoel en hanepoten op ruitjespapier ontcijferen is niet voor de poes. En dat elke dag van 30 stuks. Meedeinen met de situatie mag dus best. Uiteindelijk leer je kinderen niet alleen kunstjes, maar het leven. Dus kijk er ook een beetje creatief naar. Zelf de wasmachine aanzetten is hartstikke educatief. Lasagne koken voor het hele gezin ook. "Geldt dat dan ook als een heitje voor karweitje?" informeert Guus. "Je bent zelf heitje voor karweitje!" roept Freek. "Je hoofd is heitje voor karweitje!" Soms is alle lege flessen naar de glasbak laten brengen ineens twee euro waard. 

Lees meer over
EtiquetteThuiswerkenOnderwijsCoronavirusSchoolkind