De vijf spelregels van... gourmetten
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van gourmetten.
De situatie
Het komt in de beste families voor. Tafels met opvouwende kleedjes, boordevol met sauzen, bakjes vol vlees, vis, brood en groente en vetvlekken tot je oksels. Maar hé, dat geeft niet, want gourmetten is groots en gezellig. Maar, hoe doe je het nou ook goed?
De spelregels
1. Kijk uit met je kanarie
Terwijl jullie allemaal vrolijk zitten te kakelen en te braden, is het belangrijk om de kanarie (of ander gevogelte) niet uit het oog te verliezen. Die tere lijfjes kunnen namelijk helemaal niet tegen oververhitte teflonlaagjes. Die dampen kunnen bij vogels ernstige benauwdheid veroorzaken waardoor ze blijvend van hun stokje kunnen gaan. Zet de bird dus liever even buiten als je binnen gaat bakken.
2. Pas je aan aan de pannetjes politiek
Ieder gezelschap heeft zo zijn eigen gourmetregels. 'Eigen pannetje eerst' bijvoorbeeld, of 'pannenkoekenpannetje als laatst'. Duidelijke regels vooraf voorkomt eenzame bakkers achteraf. Je maakt het minibakken nóg leuker als je elkaar eens lekker verrast. Maak van tevoren lootjes met alle namen en maak voor de gelukkige een heerlijk persoonlijk gourmetpannetje. Een leuke test om te zien of jullie elkaars smaak wel zo goed kennen.
3. Laat het geen uren duren
Nog even over de duur van het vreetfestijn. Naast eenzame bakkers ligt er namelijk nog een ander gevaar op de loer als je meer geint dan grillt. Rauw vlees en rauwe vis laat je beter niet langer dan twee uur op tafel staan (en dan moet het dus al zo rond de 4°C gekoeld zijn van te voren), om een enkeltje toiletpot te voorkomen. Tip van de gevorderde gourmetters: zet niet alle ingrediënten in één keer op tafel, maar doe het in porties.
4. Kliekjeskunst kan altijd
In je enthousiasme en goed gastvrouwschap (waar vrouw staat, bedoelen we natuurlijk ook -heer. Stop de tijd) ligt overdaad op de loer. Wat doe je na afloop nog met die overgebleven slavinken, kruidenboter en afgebakken stokbroden? Rauw vlees en rauwe vis die langer dan twee uur buiten de koelkast hebben gelegen, kun je niet meer bewaren. Slimmerds bakken al die leftovers daarom diezelfde avond nog op de plaat of in hun pannetje. Gebakken vlees of vis kun je namelijk best een dag of drie bewaren in de koelkast. Overgebleven groenten en fruit bewaar je afgedekt ook makkelijk drie dagen, voor als je na het feesten geen zin meer hebt om te koken.
5. Kom niet op je paasbest
Volgens etiquettedeskundigen De Vries & Wolbrink van Het Blauwe Boekje is gourmetten vooral een gris-en-graai-gewoonte die maar het beste vermeden kan worden. "Sausjes, salades, vis en vlees worden door elkaar genuttigd, daarom vinden kinderen het ook zo leuk. Maar van goede eetgewoonten blijft weinig tot niets over. Laat staan dat er tijd en ruimte over is voor een goed gesprek. Daarom: doe het alleen met een gezelschap dat je al heel lang kent en aan wie je écht niets meer te melden hebt."
Ho ho ho, Scrooge. Wat trouwens wel waar is: van gourmetten gaat de hele kiet nogal meuren. Trek daarom nooit je mooiste goed aan, en brandt na afloop een laurierblaadje om de geur uit je huis te krijgen. Of breng vlak voordat je gaat gourmetten een pan met azijn aan de kook en zet ‘m tijdens de grillgezelligheid op een rechaud op tafel. Zo krijgt de gourmetlucht minder kans en blijft iedereen vrolijk.