Zo kan het dus ook

Co-ouderschap is geen drama, weet Lykele Muus nu: 'M'n angst was ongegrond'

Door Roxanne Vis··Aangepast:
© privéfotoCo-ouderschap is geen drama, weet Lykele Muus nu: 'M'n angst was ongegrond'
RTL

Toen hij en zijn ex uit elkaar gingen, zag acteur en schrijver Lykele Muus (33) als een berg op tegen het alleenstaande ouderschap. Maar het bleek lang niet zo eenzaam en confronterend te zijn als hij vreesde. Integendeel. Hij schreef er het boek over dat hij zelf had willen lezen na de breuk. "Wat er ook gebeurt en hoe je het ook aanpakt, je hoeft niet bang te zijn."

Ruim 582.000 eenoudergezinnen telde Nederland vorig jaar. Dat is bijna een kwart van het totaal aantal gezinnen in ons land, en het worden er nog elk jaar meer. Lykele Muus is een van die alleenstaande ouders. Hij zorgt de helft van de tijd voor zijn 7-jarige dochter Nine, zijn ex (actrice Melissa Drost) de andere helft van de tijd. En dat bevalt hem uitstekend: "Ik ben heel blij met hoe het nu gaat."

Drie jaar geleden gingen Melissa en Lykele uit elkaar, toen Nine 4 jaar oud was. "We waren meer broer en zus geworden dan man en vrouw", vertelt hij over de telefoon. "Het was hartstikke gezellig samen, maar fysieke genegenheid was er niet meer. We dachten allebei: dit is het niet, en we zijn te jong om te blijven hangen in een platonische relatie. Daarom kozen we ervoor om uit elkaar te gaan."

Co-ouderschap ondanks vechtscheiding: 'Wil het beste voor de kinderen'
Lees ook

Co-ouderschap ondanks vechtscheiding: 'Wil het beste voor de kinderen'

Dat betekende wel dat ze beiden plots alleenstaande ouders werden. Lykele zag daar erg tegen op, zegt hij. "Ik dacht dat het heel eenzaam en confronterend zou zijn. De maatschappij geeft je toch de indruk dat je hebt gefaald als je relatie mislukt is. Ik had veel behoefte aan positieve voorbeelden en adviezen."

Iedereen medelijden 

Maar tot zijn verbazing bleken die lastig te vinden. Daarom schreef hij zelf maar het boek dat hij destijds had willen lezen. Zo kan het dus ook is zijn eerste non-fictieboek, na twee eerdere romans. In het boek vertelt hij openhartig over alles waar hij tegenaan liep na de breuk, van zijn zoektocht naar een nieuwe woning tot de afspraken die hij met zijn ex maakte, hoe ze het Nine vertelden en meer. Vooral zijn eigen vooroordelen zaten hem aanvankelijk in de weg bij het alleenstaande ouderschap, merkte hij. "De eerste keer dat ik met Nine alleen op vakantie ging had ik het idee dat alles en iedereen medelijden met me had. Ik was heel erg bezig met het invullen van gedachten van anderen in plaats van met mijn eigen geluk."

'Ik vond het eigenlijk best prettig om een nieuwe start te maken.'

Wat had hij destijds willen weten? "Dat mijn angst ongegrond was. Je hoeft niet krampachtig vast te houden aan de idealen die je lang geleden voor jezelf hebt bedacht. Je mag je vooroordelen loslaten en hoeft niet bang te zijn voor het onbekende. Want als je je best ervoor doet, kan het co-ouderschap uiteindelijk veel positieve dingen opleveren. Ik had het idee dat ik alles opnieuw moest opbouwen, maar mijn leven ging gewoon door. Ik was nog steeds vader, ik was nog steeds mezelf. En eigenlijk vond ik het best prettig om een nieuwe start te maken. Ik had meer tijd, rust en ruimte om naar mezelf en mijn leven te kijken, het was niet alsof ik opnieuw begon, maar alsof ik halverwege de rit een herstart maakte. Ik hoefde niet terug naar start. Dat besef was heel bevrijdend."

Lykele: 'Ik hoefde niet terug naar start'© Frank Ruiter
Lykele: 'Ik hoefde niet terug naar start'

Een betere vader

Voor het boek interviewde hij ook andere alleenstaande ouders, onder wie Isa Hoes, Kluun en een moeder met donorkinderen. Ieder op hun manier maken ze er allemaal het beste van. "Hun omstandigheden zijn heel anders dan de mijne, maar alle belangrijke dingen kwamen in de kern overeen. Wat er ook gebeurt en hoe je het ook aanpakt, je hoeft niet bang te zijn, want uiteindelijk komt het echt wel goed. Zolang je maar naar je kind luistert, het geeft aan wat het nodig heeft, en ook af en toe voor jezelf kiest."

Kijk maar naar Lykele: hij is nu gelukkiger dan voor de breuk. "Ik ben veel vrolijker en daardoor ook een betere vader. Ik heb drie dagen voor mezelf, waarin ik niets hoef te overleggen en lekker kan sporten, werken en mijn vrienden kan zien. En als Nine er is kan ik er met alle aandacht voor haar zijn. Ik merk dat dat voor haar ook prettig is. We hebben veel tijd om leuke dingen te doen samen."

Dat Melissa en hij elkaar de tent niet uitvechten, helpt natuurlijk ook. "De ex. Favoriete mens op aarde. Beste moeder die ik ken", schrijft Lykele bij een foto van Melissa op Instagram. Het zegt alles over hun band. "We zijn nog steeds hele goede vrienden", zegt hij. "We wonen bij elkaar in de buurt en voeden Nine samen op. Het gaat heel harmonieus."

Zo’n fijne band met je ex is niet vanzelfsprekend, beseft hij. "Ik denk dat het ook bij ons op een gegeven moment mis was gegaan als we langer bij elkaar waren gebleven. Ik ben blij dat we tijdig in goed overleg deze keuze hebben gemaakt en niet bij elkaar zijn gebleven omdat dat zogenaamd beter zou zijn voor Nine. Voor een kind is het belangrijker dat je als ouders ook gelukkig bent."

Melissa is dat nu met een nieuwe liefde. "Een hele leuke man die zelf ook een kindje heeft", zegt Lykele. "Hij begreep de situatie heel goed, dat maakt het makkelijk. Nine wilde heel graag nog een broertje of zusje, nu heeft ze een 'soort van zusje', zoals ze het zelf noemt. Dat is ook super. We hebben vorige maand sinterklaas gevierd met z’n allen. Van een afstandje leek ik misschien het vijfde wiel, maar het was heel leuk.'

We mogen met z’n allen best wat positiever kijken naar alleenstaand ouderschap, wil Lykele maar zeggen. "Uit elkaar gaan is verdrietig, het is een moeilijke beslissing, maar het komt wel goed. Als dingen anders lopen dan je verwacht, kan het toch heel positief uitpakken. Kijk maar naar ons."

Do’s & don’ts volgens Lykele

  • Gun elkaar het geluk. "Ook als je op een minder harmonieuze manier uit elkaar gaat. Voor een kind is het belangrijk als beide ouders gelukkig zijn en daardoor in staat zijn om een goede ouder te zijn."
  • Besef dat je het nog steeds samen doet, ook al ben je uit elkaar. "De band met de andere ouder blijft altijd bestaan, want je houdt allebei van jullie kind. Ook als je niet meer van elkaar houdt."
  • Blijf naar je kind luisteren. "Probeer niet in te vullen wat je denkt dat je kind nodig heeft, maar blijf goed communiceren."
  • Wees niet bang om fouten te maken. "Je doet het gewoon goed."
  • Durf voor jezelf te kiezen. "Zorg ervoor dat je zelf ook gelukkig bent."

Het boek Zo kan het dus ook is nu te koop.

Lees meer over
RelatieEchtscheidingKindGezin