Cash & corona

Daniëlle (50): Van vijf keer per jaar op vakantie naar bijna dakloos

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© privéfotoDaniëlle (50): Van vijf keer per jaar op vakantie naar bijna dakloos
RTL

Hoe zien we de coronacrisis terug in onze portemonnee? Zelfstandig reisadviseur Daniëlle Werner (50) heeft sinds maart geen inkomen meer gekregen uit haar bedrijf, en ging bij de GGD werken om boven bijstandsniveau te blijven. Na een week kreeg ze zelf corona en tot overmaat van ramp stonden zij en haar twee pubers bijna op straat. "Ik ben op alle mogelijke manieren geconfronteerd met corona."

Menigeen zou huilend onder een dekbed kruipen voor een maandenlange winterslaap als zij het jaar van Daniëlle Werner (50) hadden meegemaakt. Zo niet Daniëlle. Zij kan nog lachen en kijkt zelfs positief naar de komende tijd. "Maar als ik vertel wat er allemaal afgelopen jaar is gebeurd, dan lijkt het wel een aflevering van GTST, maar dan één van wel heel fantasierijke schrijvers."

De afgelopen zeven jaar leefde Daniëlle van de inkomsten van haar reisbureau voor authentieke, bijzondere 'weg-van-de-massa'-reizen en het salaris van haar inmiddels ex-man. "Hij had een goede baan met bijbehorend salaris en ik verdiende een aardig, modaal salaris met mijn reisbureau. Voor de buitenwereld leek het misschien alsof we superrijk waren omdat we meestal zo’n vijf keer per jaar op vakantie gingen. Maar door mijn werk kregen we vaak reisdeals dus dat viel wel mee. Ik had in die tijd wel de luxe dat ik niet hoefde na te denken over wat ik uitgaf."

Weinig mensen boeken vakantie, reisbranche hoopt op volgend jaar
Lees ook

Weinig mensen boeken vakantie, reisbranche hoopt op volgend jaar

Dat veranderde drastisch toen Nederland in maart 2020 in lockdown ging en ook de hele (reis)wereld op slot ging. Daniëlle was inmiddels twee jaar gescheiden en woonde met haar pubers (14 en 16) in een tijdelijke woning. "Vanaf maart kwamen er geen inkomsten meer binnen. Tegelijkertijd had ik het nog wel druk met mijn werk: met het omboeken van reizen, met alle annuleringen, met vouchers regelen. Tijd voor een baantje erbij had ik niet. Ik had wel een fulltime baan, maar geen inkomen."

Daniëlle deed een beroep op de eerste TOZO-regeling (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, red.), die tot eind mei kon worden aangevraagd. "In eerste instantie kwam ik in aanmerking voor deze regeling, maar bij de aanvraag van TOZO-2 moest ik mijn inkomen opgeven. Omdat mijn ex-man partner- en kinderalimentatie betaalt, was deze regeling niet meer op mijn situatie van toepassing. Vrijwel direct kreeg ik iemand aan de lijn van de gemeente die zei: 'Dan weet u wat er nu gaat gebeuren, he? Nu moet u ook alles van de eerste regeling terugbetalen'."

"Dat de partneralimentatie als inkomen geldt, dat snap ik nog wel. Maar de kinderalimentatie? Die is toch bedoeld voor onze kinderen. Dat is toch oneerlijk?", zegt Daniëlle verbolgen. Via haar advocaat – die ze voor haar scheiding al in de arm had genomen – probeerde ze de terugbetaling te voorkomen.

"Dit was wel even een andere financiële situatie dan we gewend waren. In eerste instantie probeerde ik zo zuinig mogelijk te leven van het geld dat ik in 2019 had verdiend en was ik aan het teren op mijn spaargeld." Maar ook toen Daniëlle vanaf eind september haar werkzaamheden voor haar reisbureau zo goed als had afgerond, en erbij ging werken als teamleider contactonderzoek bij de GGD, zat ze op 'bijstandsniveau'. "Die baan bij de GGD is maar tijdelijk dus wat ik daar verdien, probeer ik zoveel mogelijk te sparen voor als er weer minder binnenkomt."

Twee weken ziek in bed

Daniëlle was net goed en wel aan het werk bij de GGD, toen ze zelf corona kreeg. "Ik werkte er precies een week toen ik ziek werd. Toen dacht ik wel: op hoeveel manieren kan een mens geconfronteerd worden met corona? Ook mijn dochter werd ziek. Beiden zijn we nog nooit zo ziek geweest en hebben we twee weken in bed gelegen."

'Hoe ben ik hier beland? Worden we dakloos? De stress liep hoog op.'

Nóg een uitvloeisel van de coronacrisis die Daniëlle voor haar kiezen kreeg: het had niet veel gescheeld of ze had met haar zoon en dochter op straat gestaan. "Na mijn scheiding konden we tijdelijk een huis betrekken. Tot september. Daarna moesten we er echt uit. ‘Maar’, zo werd me door de woningbouwvereniging op het hart gedrukt, 'voor die tijd hebben we allang een huis voor jullie'." Dat was niet het geval. Vanwege – daar heb je ‘m weer – corona, bleven veel mensen op hun plek en kwamen er nauwelijks huizen beschikbaar.

"Dan denk je wel: hoe ben ik hier beland? Worden we dakloos? Zeker met twee kinderen die oud genoeg zijn om alles mee te krijgen, loopt de stress hoog op." Gelukkig kreeg het gezin vlak voor de deadline alsnog een huisje toegewezen.

Om rond te komen van iets meer dan duizend euro in de maand, moet je creatief zijn, zegt de ondernemer. "Zeker als je thuis twee pubers hebt die ook wel eens merkkleding willen dragen." En dus heeft ze in haar huis vooral spullen staan uit tweedehandswinkels en van de inbreng. Koopt ze vrijwel alleen aanbiedingen in de supermarkt, struint ze ruil- en weggeefpagina’s van Facebook af en heeft ze voor zichzelf het afgelopen jaar helemaal geen nieuwe kleding gekocht. "Gelukkig ben ik niet materialistisch ingesteld, dus dat vind ik niet moeilijk. Zeker niet in een jaar waarin ik toch vrijwel alleen thuis ben geweest en geen klantcontacten heb gehad."

Haar kinderen snappen de situatie waarin ze zitten goed, maar leggen zich er de ene keer gemakkelijker bij neer dan de andere keer. "Dat ligt er heel erg aan hoe graag ze die nieuwe kleding of nieuwe sneakers willen hebben. Ze snappen dat ze nu minder zakgeld krijgen, ook omdat ze nu toch niet kunnen uitgaan. Nu kunnen ze zelfs maar met één persoon tegelijk 'chillen'."

Eigen huiskamerrestaurant

Daarnaast is Daniëlle kritisch gaan kijken naar wat ze écht nodig heeft. "Ik ben naar mijn abonnementen gaan kijken. Ik heb mijn Spotify-abonnement opgezegd, en - wel heel sneu – ook mijn WNF-lidmaatschap." Ook gaat ze bewuster om met de lichten thuis – 'per ongeluk een hele nacht een lamp laten branden, zal mij niet meer gebeuren' – en probeert ze zoveel mogelijk autoritjes te combineren om benzine te sparen. En boodschappen doet ze nu vaak op de fiets en niet meer met de auto. 

Toch heeft de coronacrisis niet alleen maar tot kommer en kwel geleid, benadrukt Daniëlle. "Zo had ik al langer in mijn hoofd dat ik reizen wilde combineren met mijn andere passie: koken. In mei bedacht ik samen met mijn vriend dat het wel leuk zou zijn om een huiskamerrestaurant – in zijn huis want dat is groter – te beginnen. Bij elke gang vertellen we uit welk land het gerecht afkomstig is. Uiteindelijk zijn we twee weekenden open geweest en zaten we beide weekenden vol. Toen moesten we dicht, vanwege de aangescherpte coronaregels."

Zodra het weer kan, gaan Daniëlle en haar vriend hiermee door. "De reacties waren heel goed dus ik denk dat het echt goed kan gaan lopen. Het is een idee dat is ontstaan in de crisis dus dat heeft corona me dan wel weer opgeleverd."

Bovendien is Daniëlle blij verrast door alle hulp die ze afgelopen jaar heeft gekregen. "Mensen zijn ontzettend behulpzaam, merk je dan. Zo kwam een cateringbedrijf een keer een warme maaltijd langsbrengen en zijn hier wel eens boodschappen voor de deur gezet. Ook werd ik van alle kanten genomineerd voor een verkiezing die op zoek was naar de 'ondernemer die het ergste rotjaar heeft gehad'. Dat werd ik en dus kreeg ik een geweldig kerstpakket. Ook heb ik een keer geld aan geboden gekregen. Dat heb ik weliswaar geweigerd, maar het gebaar is toch zo mooi?"

Droomreis samenstellen

"Mede daardoor denk ik: tuurlijk is het af en toe zwaar maar het heeft geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten. Je verandert er niets aan. Bovendien zijn er altijd ergere verhalen: mensen die hun bedrijf failliet zien gaan of in de schuldsanering terecht komen. De crisis heeft me ook veel gebracht. En als de wereld straks weer open is, staan de mensen vast weer te springen om veel mooie reizen te maken. Ik kan niet wachten om mensen te helpen hun droomreis te samenstellen."

Dit zegt de expert

Frederieke Kokol, geeft leiding aan de helpdesk van het telefoonnummer bij geldzorgen 0800-8115: "Danielle mag trots zijn op de stappen die zij zelfstandig heeft gezet. Ze is positief ingesteld en werkt hard aan haar toekomst. 

Danielle heeft al gekeken naar haar vaste lasten, zoals welke abonnementen niet meer nodig zijn en welke lasten verlaagd kunnen worden. Wij adviseren Danielle om tevens naar haar voorzieningen te kijken. Misschien heeft zij wel recht op bepaalde voorzieningen, toeslagen of regelingen. Een partij binnen haar gemeente zou haar hierbij kunnen helpen zoals een Formulierenbrigade of De Voorzieningenwijzer.

In aanmerking voor financiële regeling?

Danielle is een echte ondernemer en is alweer druk bezig met haar nieuwe initiatief. Wij adviseren Danielle om contact op te nemen met het KvK Coronaloket. Zij kunnen haar helpen met de zakelijke situatie en controleren of ze misschien toch in aanmerking komt voor een financiële regeling. Ook zouden zij haar zakelijk advies kunnen geven over haar huiskamerrestaurant in combinatie met een zelfstandig reisbureau en welke gevolgen dat voor haar heeft, zowel zakelijk als privé.   

Mochten er verder sprake zijn van privéschulden dan kan Danielle zich richten tot een organisatie binnen haar gemeente die hierin is gespecialiseerd. Zo zijn er in Nederland velen vrijwilligersorganisaties die zich inzetten om mensen te helpen bij schulden, geldzorgen of andere financiële vraagstukken (afslag 3 van de Nederlandse Schuldhulproute). Voorbeelden van deze organisaties zijn SchuldHulpMaatje of Humanitas. Ook kan Danielle zich tot haar gemeente wenden. Alle gemeenten in Nederland bieden schuldhulpverlening aan voor inwoners (afslag 4 van de Nederlandse Schuldhulproute)."

Zijn jouw financiën beïnvloed - in negatieve of positieve zin - door de coronacrisis? En zou jij willen vertellen hoe jij je leven anders inricht? Mail dan naar weekendmagazine@rtl.nl

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandReizenGeldBijstandGezin