Gezin

De opvoedkwestie: 'Schoonmoeder bemoeit zich met opvoeding'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Schoonmoeder bemoeit zich met opvoeding'
RTL

Fenneke is dankbaar voor de oppashulp die ze van haar schoonmoeder krijgt met haar zoon van zeven maanden, maar ze is minder blij met haar bemoeienis en de discussies die daardoor ontstaan. Hoe dealt ze daarmee?

Door corona werkt Fenneke thuis, dus ook op de dag dat haar schoonmoeder op haar baby past: "Ze mag me prima af en toe storen, maar negen van de tien keer gaan deze vragen over waarom mijn zoontje Boris iets niet mag hebben. En dat altijd op een toon alsof ik een overdreven bezorgde moeder ben als ik zeg dat dat volgens het Voedingscentrum of de consultatiearts niet mag."

"Zij snapt niet dat de tijden en regels inmiddels zijn veranderd want 'in haar tijd' mochten baby’s wel al appelsap, koekjes en hapjes van haar avondeten. Dit leidt ertoe dat ik haar steeds meer in de gaten ga houden als zij oppast, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Hoe ga ik hiermee om? Ik wil geen ruzie met mijn schoonmoeder, maar ik wil wel dat ze niet steeds alles ter discussie stelt."

De opvoedkwestie: 'Peuter huilt op het kinderdagverblijf'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Peuter huilt op het kinderdagverblijf'

Verschillen in de opvoeding tussen generaties zijn van alle tijden, relativeert gedragswetenschapper Loes Waanders: "De uitdaging zit hem in het grijze gebied dat tussen jullie zit: jouw ideeën als ouder over de opvoeding en haar behoefte om haar kleinkind wellicht te verwennen en daarmee haar liefde te tonen. Juist als ze structureel oppast is het goed om wat te doen met deze frustraties, zodat het voor jullie allemaal gezellig blijft en jij je meer kunt focussen op je werk.

Want vaak zie je dat dit soort dingen zich opstapelen en je onbewust ook selectief gaat waarnemen, waardoor bijna alles wat ze doet als vervelend of onzorgvuldig bestempeld kan worden. Zo komt er veel negativiteit rondom die oppasdag te hangen en wordt het probleem ongemerkt groter dan het is."

'Ga het gesprek aan vanuit het belang van je kind in plaats van jezelf: dat delen jullie namelijk.'

Om dit in goede banen te leiden, bespreek je allereerst met je partner hoe jullie de oppasdag voor jullie zien: wat zijn no-go’s en waarin kunnen jullie oma meer haar gang laten gaan? "Ga vervolgens samen het gesprek aan met je schoonmoeder. Beschrijf de 'struggles' in observaties – niet in interpretaties. Namelijk dat je merkt dat ze veel vragen heeft over het eten. Toon begrip: jullie begrijpen dat het best even wennen is doordat de adviezen zo anders zijn dan vroeger. Daar is niets 'fouts' aan, maar puur een beschrijving van wat er gebeurt. Hierdoor val je haar niet af", adviseert Waanders.  

Daarna leg je de kwestie bij haar neer, vraag haar of er iets is wat haar kan helpen. Waanders: "Denk bijvoorbeeld aan een overzicht met verantwoorde snacks en eetvoorbeelden. Ga het gesprek aan vanuit het belang van je kind in plaats van jezelf: dat delen jullie namelijk. En kijk naar wat jullie helpt. Probeer op die oppasdagen te kijken hoe jij jouw gedachten kunt bijsturen en dus wat meer mag vertrouwen dat ze het wellicht op een andere manier maar ook met een goede intentie voor je kind doet."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinKind