Etiquette

De vijf spelregels van…poepen

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© GettyImagesDe vijf spelregels van…poepen
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van poepen.

De situatie

Kakken. Bouten. Beren. De grote boodschap doen. Faxen. Een ontlastende verklaring afleggen. Een boomstam uit je rug drukken. Een bruine trui breien. Creatieve grappenmakers geven er met gemak nog twintig namen aan, maar uiteindelijk is ouderwets poepen een goede gewoonte met veel ja’s en nee’s. Daarom een overzicht met de vijf belangrijkste. Doe jezelf - en je omgeving - er een lol mee en lees ze goed. 

De spelregels

1. Wees geen stiekeme schijter

Woon je alleen? Niks aan ‘t handje. Maar woon je met huisgenoten, dan is het wel zo beleefd om je gang naar het kleinste kamertje even aan te kondigen. Hoe graag zit je zelf in de narook van de pikante stoofschotel? Precies. Wacht dus even netjes tot de plassers klaar zijn en leef je daarna lekker uit totdat het oplucht. En voordat je nu roept: 'ja maar, ik spray altijd twee pufjes na het persen': ook dan ja. Sprayen is altijd sympathiek, maar is voor iemand die direct na jou komt nog steeds geen feestje. Altijd even checken dus.

De vijf spelregels van... het EK
Lees ook

De vijf spelregels van... het EK

2. Schaam je niet voor toilettoestanden

Soms wil het na drie keer zitten nog steeds niet lukken. Of ben je met een beetje pech te laat bij de pot. Lastig, maar niet rampzalig. "Praat erover", benadrukt Filip de Groeve van Praatpoepmetme. Uit onderzoek van die website blijkt namelijk dat een op de vijf mensen last heeft van verstopping en een op de tien juist ongewenst poep verliest. En daar lopen ze dan ook nog eens vijf jaar mee rond zonder er een woord aan vuil te maken. Niet slim. "Praat over poepen, hoe moeilijk dat ook is. Want hoe meer we dat met vrienden, familie, collega’s doen, hoe makkelijker we het ook bespreken met de huisarts. Je poepprobleem aanvaarden is namelijk geen goed idee. Schaamte kan leiden tot sociaal isolement of een onderliggende aandoening wordt te laat ontdekt; terwijl er veel goede behandelingen bestaan. Praten en opnieuw erover praten met je huisarts is de beste oplossing."

3. Kijk achterom (1)

Om goed op de hoogte te zijn van je eigen hoop, is het belangrijk om altijd even achterom te kijken. Klopt de kleur met je verwachting? En de structuur? Zit er geen bloed bij? Of misschien wel wormpjes? Je drol is een uitdraai van je gezondheid, dus neem altijd even poolshoogte in het kleinste kamertje. 

4. Kijk achterom (2)

Ook na gedane zaken en de royal flush dien je nog eenmaal achterom te kijken. Spatten er niet per ongeluk spetters uit? Zijn alle sporen uitgewist? Poets die pot gewoon even voordat je de deur uitgaat. Handige tip om geen plakkers op het porselein achter te laten: leg een velletje of twee op de bodem voordat je gaat zitten. Een bootje voor je boutje en alles blijft keurig. 

5. Ververs je lectuur

Niet iedereen kan het, kakken bij een ander. Of in een hotel, terwijl je beste vriendin in de kamer ernaast zit. Als de spanning je om de kringspier kruipt, is het handig om even een boekje te lezen terwijl je op de wc zit. Wel zo proper dus om die papieren tijdverdrijvers met enige regelmaat te vervangen, want je weet maar nooit welke bacteriën er allemaal onbedoeld op blijven broeien. 

Lees meer over
SpelregelsEtiquette