Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje (5) loopt steeds weg'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn dochtertje (5) loopt steeds weg'
RTL

Claudia hoeft zich maar een seconde om te draaien of haar vijfjarige dochter is alweer foetsie. Dit vindt ze erg vervelend, maar dat dringt niet tot haar dochter door. Hoe gaat dit voortaan wel goed?

Onlangs was het weer raak in de supermarkt. Terwijl Claudia stond af te rekenen, was haar dochter naar buiten gegaan en de hoek om gelopen: "Ik was in alle staten. Met Liv valt moeilijk afspraken te maken. Het is heel lastig en ergerlijk dat ze heel vaak wegloopt als we ergens zijn, bijvoorbeeld in een winkel of in het park. Zo vaak ben ik haar al kwijt geweest, met alle stress en irritaties van dien. Ik heb al tig keer gezegd dat ze bij mij moet blijven, maar dat doet ze niet. Mijn oudere zoon deed dit vroeger nooit. Hoe ga ik om met deze wegloperige kleuter?"

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (5) wil dat ik thuisblijf'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn zoon (5) wil dat ik thuisblijf'

Dat Claudia dit niet kent van haar oudere kind, kan kloppen. Sommige kinderen zijn nu eenmaal 'wegloperiger' dan andere kinderen, zegt Janina Dubbeld van Kindercoach De Vuurtoren: "Het ene kind begrijpt dit soort afspraken en regels eerder dan het andere. Deels heeft het met temperament te maken. Een nieuwsgierig kind dat zich op haar gemak voelt, zal eerder op avontuur gaan dan een kind dat iets voorzichtiger is en graag de kat uit de boom kijkt. Waarschijnlijk zijn er veel momenten waarop je juist heel trots bent op je ondernemende dochter. Neem dit mee in je blik, dat maakt milder en voorkomt dat je tegen haar uitvalt."

'Leg haar uit dat je graag samen een oplossing voor dit probleem wilt verzinnen.'

Maar wat te doen als de vogel weer eens is gevlogen? "Wat ik zou aanraden is je manier van communiceren aan te passen", zegt Dubbeld. "Het klinkt misschien een beetje flauw, maar als je al tig keer dezelfde boodschap hebt gegeven en je kind blijft het doen, dan moet je de boodschap veranderen. Praat er met je meisje over."

"Doe dit thuis en op een rustig moment, dus niet als je nog helemaal gestrest bent. Leg haar uit hoe jij steeds schrikt als ze weg is en dat je graag samen een oplossing voor dit probleem wilt verzinnen. Mocht het kwartje écht niet vallen, zou ik het gewoon over een paar maanden nog eens proberen. Kinderen op haar leeftijd ontwikkelen zich snel en op hun eigen manier. Misschien is er dan opeens klaar voor. Gun haar de tijd."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinKind