Tips voor meer geluk

Kelly Weekers: 'Maak tijd vrij om je eigen ding te doen'

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© Emma PeijnenburgKelly Weekers: 'Maak tijd vrij om je eigen ding te doen'
RTL

Werk, het huishouden, de opvoeding van de kinderen, een leuk sociaal leven en topfit zijn: wat hebben we het toch druk. Hoe zorg je dat je balans houdt in je leven? Businesscoach en 'Happy Life'-bestsellerauteur Kelly Weekers: "Kleine momenten voor jezelf inplannen zorgen voor geluk."

Als business coach, auteur en moeder van twee kinderen weet Kelly Weekers (32) als geen ander hoe ze haar leven georganiseerd en zo praktisch mogelijk indeelt. Ze is ondernemer en schreef ze meerdere boeken, waaronder de bestseller Happy Life 365. In haar nieuwe boek legt ze uit hoe ze keuzes maakt. Speciaal voor RTL Nieuws deelt ze tips uit haar nieuwste boek over hoe je meer balans in je leven krijgt - en daardoor gelukkiger wordt. Haar geheim? "Het leven zo leuk mogelijk maken, ook in mindere tijden. Verschillende hacks op het gebied van persoonlijke ontwikkeling hebben mij daarbij geholpen", zegt Weekers, die vooral adviseert om altijd dicht bij jezelf te blijven. Dit zijn haar tips om in balans te blijven, ook in hectische tijden. 

1. Neem afscheid van 'vrienden'

Stap één in het (terug)vinden van balans in je leven is het opschonen van je netwerk. Te beginnen bij je vrienden. Niet echt voor de hand liggend, maar wel supereffectief. "Wie zitten er in jouw inner circle en krijgen toegang tot jouw tijd? Wie geven je energie en wie kosten je energie? Neem afstand van vrienden die te veel gedoe opleveren, te vaak conflicten veroorzaken of te vaak over je grens gaan."

Weekers realiseert zich dat afscheid nemen van vrienden die je al je hele leven lang kent, moeilijk kan zijn. "Toch zijn dat ook vaak de relaties die je soms moet laten gaan om erachter te komen dat ze niet (meer) goed waren voor je. Mensen veranderen. De kans dat je uit elkaar groeit is aanwezig. Houd niet vast aan vriendschappen, alleen maar omdat ze al zo lang duren. Merk je dat je niet meer jezelf kunt zijn bij iemand? Dan is dat een teken dat je misschien moet kijken wat de vriendschap voor jou nog waard is en wat het jou oplevert."

De 5 spelregels van... vriendschap
Lees ook

De 5 spelregels van... vriendschap

Weet wie jij bent en wat je wil. Wat heb jij nodig zodat je jezelf kunt zijn? Dat is volgens Weekers een belangrijke vraag om te kijken of iemand nog bij je past. "Weet jij niet goed waar je grenzen liggen, dan is het moeilijker te bepalen wie jou wel of niet blij maakt", zegt de business coach, die zelf ook een aantal vriendschappen beëindigde. "Dat is niet leuk, nee. Toch ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Achteraf voelde het namelijk wel als een grote opluchting. Je schept ermee de ruimte om mensen te leren kennen die beter bij je passen."

2. Weet wie je bent

Welk persoonlijkheidstype ben jij? Laad jij op van grote groepen en veel sociale contacten of zit je liever met een boek op de bank? Weten hoe jouw karakter is kan heel behulpzaam zijn voor het (terug)vinden van balans in je leven. Volgens Weekers zijn er veel mensen die niet waar ze nu eigenlijk energie van krijgen en van wat niet. "Dat was bij mij ook lange tijd het geval."

Tijdens haar studententijd ging Weekers dagelijks met vrienden op pad. Meerdere etentjes doordeweeks, om vervolgens in de weekenden de kroeg onveilig te maken. "Voor je gevoel doet iedereen dat in die tijd", zegt Weekers, die elke maandag afgepeigerd weer aan haar studieweek begon. "Tot ik erachter kwam dat die levensstijl voor mij geen optie was. In plaats van dat het me energie gaf, kostte het me energie. Sinds ik weet dat ik niet extravert ben - zoals ik toen dacht - maar juist introvert, deel ik mijn agenda daarop in: ik laad pas op als ik rust heb. Mijn batterij gaat nu veel minder snel leeg en dat is een heel fijn gevoel."

In een rustige setting met de juiste mensen heeft Weekers eindeloos veel energie, maar in de basis is ze geen sociaal dier. "In onze huidige maatschappij wordt het bijna verwacht dat je extravert bent. Het lijkt wel het nieuwe 'normaal'. Een glansrijke carrière met een enorm netwerk, enerverende relaties, activiteiten doen met de kids en dan ook drankjes doen, dinertjes bijwonen en sporten om in shape te blijven. Ik word al moe als ik eraan denk."

Weekers houdt van rust. Stilte om haar heen en genoeg ruimte om haar eigen ding te doen. Haar agenda is tegenwoordig nooit meer helemaal gevuld met sociale afspraken en dat geeft een hoop rust. "Het liefst wandel ik met de hond, ga ik lekker lang in bad of lees ik een boek. Natuurlijk spreek ik ook weleens af met vrienden, maar een stuk minder dan vroeger. En alleen als ik voel dat ik dat echt wil. Kwaliteit boven kwantiteit."

3. En schrappen maar

Weet je wat je te wachten staat, dan kun je tijdig dingen schrappen als blijkt dat het te veel is. "Een concrete actie die je hiervoor direct kunt uitvoeren is elke zondag je agenda openslaan om te kijken wat er de komende week op de planning staat. Ik wil weten of er een drukke week aankomt, zodat ik, als er te veel afspraken staan, dingen anders in kan plannen."

Houd hierbij ook weer rekening met jouw persoonlijkheidstype. Ben je extravert en laad je op van sociale activiteiten? Dan ziet jouw agenda er hoogstwaarschijnlijk anders uit dan die van een introvert persoon. Je hebt daarnaast ook nog ambivert: dat zit er tussenin. Weet je niet welk type jij bent? Dan kun je het ook anders bekijken. "Bepaal per activiteit of je er zin in hebt of niet. Wie mogen gebruik maken van jouw tijd? Ga je steeds naar afspraken waar je eigenlijk tegenop ziet? Dan kan dat voor veel onrust en disbalans zorgen."

4. Je kunt niet alles goed doen

Simpel, maar waar: je kunt niet alles goed doen. Iedereen altijd tevredenstellen is onrealistisch, net als excelleren op elk vlak. Je hoeft niet alle ballen hoog te houden. Juist het nastreven van perfectie kan een gebrek aan balans in de hand werken. Dit is iets wat Weekers regelmatig tegenkomt bij haar klanten. "We maken elkaar gek. Met de komst van social media is dit alleen maar toegenomen. Wat ik leerde en wat ik mijn coachees leer, vooral sinds ik moeder ben, is dat je echt moet gaan kiezen wat voor jou op een specifiek moment belangrijk is. En zorg dat je daar dan de volle honderd procent voor gaat. De rest kan wachten."

Volgens Weekers gaat het doen van te veel dingen tegelijk ten koste van hoe goed je dingen kunt doen. "Continu multitasken is niet voor ons weggelegd. Het lijkt misschien zo dat iemand anders dat wel goed kan, maar dat is een illusie. Je hebt slechts een beperkt aantal uren in de week. Als je in die uren een leuke moeder en partner wilt zijn en óók nog carrière wilt maken, heb je al heel wat tijd opgesnoept. Andere dingen moeten toch echt even op een wat lager pitje als je het voor jezelf leuk wilt houden."

De gouden tip? "Kijk naar de levensfase waarin jij je bevindt en bepaal aan de hand daarvan waar jij je op wilt richten. Dat hoeft dus niet alles te zijn wat je vroeger graag deed, plus nog eens alle nieuwe uitdagingen die je er de afgelopen jaren bij hebt gekregen. Kies drie punten die in deze fase belangrijk zijn en probeer die zo goed mogelijk te doen", zegt Weekers, die vandaag de dag vooral prioriteit geeft aan haar gezin en werk. "Andere dingen versloffen dan een beetje, maar dat is oké."

Momenteel heeft Weekers een dreumes en een peuter thuis. "Als mijn kinderen wat ouder zijn wil ik weer meer aandacht en tijd besteden aan mijn hobby’s of afspreken met vrienden. Dat deed ik vroeger vaker, maar het komt er nu simpelweg niet van omdat ik andere prioriteiten heb gesteld. Ik ga mezelf niet in allerlei bochten wringen om dat dan wel te laten gebeuren want dan doe ik alles half en dat is het laatste wat je wilt."

5. Social media detox

Wellicht ben je je er al van bewust, maar daardoor is dit punt niet minder belangrijk: wat je op social media ziet is niet het echte leven. Mensen delen slechts 1 procent van hun hele leven op social media – en daarbij vooral de positieve dingen. "Gaat het goed? Dan is het leuk om dat te delen. Dat is logisch, maar kan een vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Bij veel mensen lijkt het daardoor of ze de perfecte relatie of het perfecte leven hebben, maar bonje met je partner deel je nu eenmaal minder snel online. Soms is die reality check nodig."

Zelf heeft Weekers een achterban van bijna 150.000 volgers op Instagram. Social media is haar werk, een deel van haar inkomen. Offline zijn is geen optie. "Uit eigen ervaring weet ik: hoe perfecter op socials, hoe rommeliger in real life. Ik sta dicht bij meerdere mensen met grote social mediakanalen die veel perfecte plaatjes delen. Ook zij delen slechts een deel van hun leven. Er schuilt altijd meer achter. Ga daarom niet 100 procent van jouw leven vergelijken met de ene procent die je online ziet."

Ondanks haar enorme achterban, leidt Weekers haar leven liever privé. "Daar hecht ik veel waarde aan. Ik denk na over mijn privacy en vooral ook over de privacy van de mensen om mij heen. De meeste dingen deel ik niet met bijna 150.000 onbekenden. Mensen zeggen: Instagram is nep, want je ziet niet alles. Maar het is mensen toch goed recht om te bepalen wat zij wel of niet met hun volgers delen?"

"De meeste dingen in mijn leven houd ik liever privé. Die deel ik niet met bijna 150.000 onbekenden."

Hoe dan ook raadt Weekers aan om af en toe een social media detox te doen. Een tijdje volledig offline gaan werkt zeer effectief. Ook kun je eens in de zoveel tijd kijken naar wie je precies volgt. "Door welke accounts raak jij geïnspireerd en welke accounts geven je een gevoel van hebberigheid of negativiteit? Gooi die eruit. Dat is dan ook wel weer fijn aan Instagram: wil je iets niet meer zien, dan doe je er eenvoudig afstand van."

6. Houd werk en privé gescheiden 

Een ander struikelblok dat Weekers veel bij haar klanten ziet, is dat zij hun thuis met hun werk bezig zijn en andersom. "Als je balans wilt in je leven is dat een grote no go. Houd je dit niet goed gescheiden, dan sta je altijd aan en dat werkt averechts."

Geef bij voorkeur in je agenda aan met een kleurtje welke uren privé zijn en welke voor werk. "En niet geheel onbelangrijk: houd je daar vervolgens ook aan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je zult zien dat dit uiteindelijk overzicht en balans in de hand werkt. Een externe werkplek kan waardevol zijn om het afkaderen in praktijk makkelijker te maken. Aan de eettafel werken is lekker dichtbij huis, maar zorgt ook dat je privé en werk makkelijk in elkaar verweven raken."

7. Vergeet jezelf niet

Balans is ook: voldoende me-time. Júist als je heel druk bent moet je ruimte creëren om iets voor jezelf te gaan doen. Ook als je eigenlijk geen tijd hebt. "Het is een keuze om ergens wel of geen tijd voor te maken. Kleine momenten voor jezelf inplannen zorgt voor geluk. Tijdens een drukke dag is dat vaak het eerste ding dat je laat schieten, maar die momenten kunnen ervoor zorgen dat je je uiteindelijk beter in balans voelt."

Ga eens bij jezelf na: hoeveel tijd maak jij vrij om je eigen ding te doen? Klaag je dat je geen tijd hebt om te lezen, maar heb je wel een schermtijd op je telefoon van 5 uur? Kijk dan of het mogelijk is je dag anders in te delen. "Door je hiervan bewust te zijn is het makkelijker om die gewenste tijd vrij te maken", zegt Weekers.

Over Kelly Weekers

Kelly Weekers is business coach, ondernemer en auteur van de besteller Happy Life 365. In haar nieuwe boek De kracht van keuze deelt ze de vragen die ze zichzelf stelt om te blijven kiezen voor de dingen die haar gelukkig maken. Meer informatie vind je hier

Lees meer over
MindfulnessGezondheidPersoonlijke ontwikkeling