De opvoedkwestie

'Onze dochter eet alleen met een tablet voor haar neus'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Onze dochter eet alleen met een tablet voor haar neus'
RTL

Lieneke vindt het maar niets dat haar vijfjarige dochter alleen maar goed eet als ze achter de iPad zit. Haar man ziet hier echter geen probleem in.

Ergens vindt Lieneke dat ze niet mag klagen, want haar dochter eet goed – in tegenstelling tot sommige leeftijdsgenootjes. "Mila lust veel en is een goede eter, maar alleen als ze voor de tv zit of een iPad voor haar snufferd heeft en dus ongemerkt haar eten naar binnen schuift. Mijn man vindt dit geen probleem en is allang blij dat ze alles eet zonder te gillen dat ze iets niet lust. Maar ik ben het daar niet mee eens, ik wil dat ze zonder scherm eet. Hoe komen we hieruit?"

'Ik vind mijn eigen kind irritant'
Lees ook

'Ik vind mijn eigen kind irritant'

Het is zeker verleidelijk om je kind voor de tv of met een tablet te laten eten, zegt orthopedagoog Loes Waanders: "Op korte termijn geeft het een positief resultaat, want het bord is leeg. Kinderen voelen vanzelf aan wanneer ze trek hebben of juist vol zijn. Die prikkel komt minder goed door wanneer de focus volledig is gericht op een scherm. Kortom, de kans op overeten en niet goed de eigen behoeftes aanvoelen als het om eten gaat, kan hierdoor worden vergroot."

"Plus: kinderen maken de eerste jaren veel onbewuste programmeringen aan, ook rondom het eetmoment. Daar heb je als ouder nu nog heel veel invloed op. Is het eetmoment een moment van aandacht voor elkaar en afsluiten van de dag? Of is het functioneel eten naar binnen lepelen voor een scherm? De associatie die jouw kind maakt, heeft een grote invloed op hoe hij zelf later de link legt met eetmomenten."

"Vaak komt ook het idee van de ander voort uit liefde voor jullie kind."

Als je met je partner niet op één lijn zit, is het belangrijk om te kijken vanuit gezamenlijke waarden, tipt Waanders: "Bepaal welke waarden voor jullie beiden belangrijk zijn. Pak een waardenlijst van internet en schrijf er eens vijf los van elkaar op. Waar vinden jullie elkaar? Hoe kun je die waarden betrekken op deze situatie? Als bijvoorbeeld de waarde 'verbinding' belangrijk is voor jullie, past het eten voor de iPad hier dan bij? Waarschijnlijk niet. Op deze manier kijk je naar dezelfde situatie waar je allebei een andere mening over hebt, vanuit dat wat jullie samen belangrijk vinden."

Essentiële voedingsstoffen

"Sta ook open voor jouw partners motivatie: waarom is het voor hem zo belangrijk om het op deze manier te doen? Waarschijnlijk heeft hij ook een goed argument: hij maakt zich misschien zorgen of jullie kind wel genoeg binnenkrijgt. Vanuit dat argument kun je kijken naar alternatieven, zoals overdag meer essentiële voedingsstoffen aanbieden zodat de druk van de avondmaaltijd af gaat. Vaak komt ook het idee van de ander voort uit liefde voor jullie kind. Als jullie vanuit dat perspectief naar elkaar kijken, zorgt dat voor meer verbinding en begrip in plaats van eindeloze discussies."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingiPadVoeding