Petra: 'Tea tree oil? Lavendelolie? Kammen? Wat werkt tegen hoofdluis?'
Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week vraagt luizenmoeder Petra zich af wat er mis is met 'ouderwets kammen' nu andere ouders met tea tree oil aankomen.
Bij de kinderen van Petra in de klas zijn luizen getraceerd en was het dus weer luizenpluizen geblazen. "De vraag in de klassenapp was of de luizenmoeder tea tree oil in de haren van de kinderen mochten druppelen. Hierdoor zouden de luizen namelijk worden afgeschrikt. Een moeder beweerde zelfs dat een strakke staart en wat tea tree oil op het haarelastiekje al voldoende werkte. Weer een andere moeder had goede ervaringen met tea tree oil shampoo. Daarvan zouden wel de haren gaan stinken, maar dan was je wél van je luizen af. Nog een andere suggestie was de haren wassen met Head & Shoulders en lavendelolie.
Ik vraag me nu af: wat is er mis met ouderwets kammen, kammen en nog eens kammen?"
Daar is helemaal niets mis mee, zegt huisarts Marnix van der Leest. Sterker nog, grondig kammen, kammen en nog eens kammen is bewezen effectief en dat kan niet worden gezegd van tea tree oil, lavendelolie en Head & Shoulders. "Er zijn veel producten op de markt, die bijvoorbeeld verkrijgbaar zijn bij de drogist, waarvan het effect niet wetenschappelijk bewezen is. Ook niet van tea tree oil."
Discipline
Gelukkig weten we ook wat wél werkt, zegt Van der Leest. "En dat is: twee weken lang elke dag het haar zorgvuldig kammen met een luizenkam, het haar daarbij natmaken en insmeren met crèmespoeling (en deze niet uitspoelen), en zo de luizen of neten uit het haar kammen. Doe dit consequent twee weken lang en controleer en behandel het haar van alle gezinsleden, want anders blijf je elkaar besmetten. Het vergt wat discipline, maar dan heb je ook wat. Kammen, kammen, kammen is bewezen effectief."
Ook al is bovenstaande methode vaak voldoende om van de hoofdluis af te komen, mocht dit niet zo zijn, dan stelt de huisarts nog een andere werkwijze voor. "In dat geval kun je het haar – en dat van alle huisgenoten – insmeren met een lotion met daarin de waterafstotende olie dimenticon. Dan vervolgens weer zes dagen achter elkaar het haar goed kammen en dan nog een keer insmeren met deze lotion. Hierna moet je weer zeven dagen kammen. Dit product bevat geen pesticiden en leidt meestal niet tot irritatie van de hoofdhuid. Iets wat bij een middel als bijvoorbeeld permetrine wel het geval kan zijn."
Van hoofd op hoofd
De kleren en knuffels wassen op 60 graden en/of alle lakens en kleding in de vriezer om alle neten te doden, is dat nog nodig? Van der Leest: "Nee. Hoofdluis gaat van hoofd naar hoofd, ook dat is bewezen. Hoofdluis krijg je dus ook niet omdat jouw jas naast die van een ander aan de kapstok heeft gehangen. Kinderen spelen nou eenmaal vaak dicht tegen elkaar aan en dan krijgt hoofdluis de kans om van haar op haar te gaan."
Of iemand hoofdluis krijgt heeft ook niets met hygiëne te maken, verzekert Van der Leest. "Hoofdluis komt best veel voor. Sinds de jaren ’90 neemt de frequentie van hoofdluis in Nederland gestaag toe. Of je nou heel schoon haar hebt of juist niet, dat heeft geen effect op de besmetting."
Spot de grijze puntjes
Afgezien van een jeukend hoofd, hoe herken je hoofdluis? "Voor alle luizenmoeders én -vaders: kijk goed tussen het haar of je levende luizen ziet bewegen en kijk op de luizenkam of je grijze puntjes ziet zitten, dat zijn de eitjes, de neten. Anders dan bijvoorbeeld roos, schud je neten niet zomaar uit het haar. Neten zitten goed vastgeplakt aan het haar. Maar met kammen, kammen en nog eens kammen, krijg je deze er wel uit."
Rubriek: Asking for a friend
In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.