Babette: 'Hoe weet je of je klaar bent voor een kindje?'
Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week wil Babette graag weten hoe je erachter komt wanneer je klaar bent voor een kindje.
Wat als je nou eens niet overduidelijke rammelende eierstokken hebt? En hoe voelen die eigenlijk? Zijn er andere tekenen die aanduiden dat je echt klaar bent voor een baby in je leven? Babette wil het graag weten: hoe weet je wanneer je klaar bent voor een kindje?
Volgens verloskundige Selina Hekelbeeke is er geen pasklaar antwoord op de vraag van Babette, maar wil ze haar wel graag advies geven. "Praat eens met bekenden die een kindje hebben over hoe zij het ervaren. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat vinden zij van de verantwoordelijkheid die ze moeten dragen? Lees je ook eens in over het krijgen van een kindje en/of ga eens langs bij een verloskundige op het kinderwensspreekuur. Hoe zou jij het moederschap aankleden? Heb je daar al een voorstelling van?"
"Maar stel jezelf óók de vraag: waarom zit ik aan kinderen te denken? Komt dat vanuit mezelf? Of komt dat door druk van buitenaf: omdat 'huisje, boompje, beestje' zogenaamd zo zou horen?
Een gezin kent tegenwoordig veel prachtige vormen. Het hoeft niet altijd standaard 'man, vrouw en kindje' te zijn. Een kinderwens kun je met elke partner hebben (man of vrouw), maar natuurlijk ook alleen."
Niet de druk opvoeren
Hekelbeeke ziet op het kinderwensspreekuur in haar praktijk dat veel stellen met een kinderwens dol zijn op regeltjes en protocollen, maar daardoor de druk van het krijgen van een kindje enorm opvoeren voor zichzelf. "Probeer te beseffen dat het niet gek is als zwanger worden niet meteen lukt. Het kan even duren. Een kind 'neem' je nou eenmaal niet. En bedenk daarbij dat je je nooit 100 procent kan voorbereiden op wat er gaat komen en je kan het ook nooit – ook niet straks in de opvoeding – 100 procent goed doen. Probeer het allemaal ook een beetje op je af te laten komen. Stress kan heel veel in de weg zitten."
Babette hoeft volgens Hekelbeeke in ieder geval niet te wachten totdat ze ineens wordt overspoeld door moedergevoelens. "Dat is zo verschillend voor vrouwen. De een droomt als kind al van een kind, de ander krijgt moedergevoelens op het moment dat zij en haar partner proberen om een kindje te krijgen en de ander voelt het pas als de baby er eenmaal is."
Praktische zaken op een rijtje
Wel zou Babette de praktische zaken die komen kijken bij het krijgen van een kind op een rijtje kunnen zetten, tipt de verloskundige. "Heb je een baan? Heb je mensen in je omgeving die eventueel zouden willen oppassen? Zit er kinderopvang in de buurt?" Een ander praktisch advies van Hekelbeeke is: neem eens je gewicht en voeding onder de loep. "Niet dat je op stel en sprong alles moet laten staan, maar het kan zeker geen kwaad om alvast wat gezonder te eten en minder alcohol te drinken."
En wordt de kinderwens concreet? "Begin dan met het dagelijks slikken van foliumzuur, maar wel de goed opneembare variant. Zodra de kinderwens er is, raden we aan dit te doen."
Naast deze praktische punten, raadt Hekelbeeke Babette aan om haar eigen verwachtingspatroon niet te verwarren met dat van een ander. "Probeer de druk niet te hoog te laten oplopen. Gezinnen en moeders heb je in alle soorten en maten. Niemand is perfect, je kunt je nooit 100 procent voorbereiden. Als je het zelf maar ziet zitten."
Rubriek: Asking for a friend
In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.