Asking for a friend

Oma Thea: 'Hoe helpen we mijn kleinzoon (3) van zijn jeuk af?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockOma Thea: 'Hoe helpen we mijn kleinzoon (3) van zijn jeuk af?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. De kleinzoon van Thea slaapt slecht omdat zijn droge huidje zo erg jeukt. Is er een gouden tip te geven?

Oma Thea is erg bezorgd over haar kleinzoon die binnenkort 3 jaar oud wordt. "Hij heeft een zeer droge huid met zoveel jeuk dat hij er slecht van slaapt. Hij heeft al verschillende zalfjes gekregen. Ook is hij als eens bij een dermatoloog geweest, maar tot nu toe helpt er niks. Wat zouden wij het beste kunnen doen?"

Iris durft geen bananen meer te eten: 'Word ik toch dik van?'
Lees ook

Iris durft geen bananen meer te eten: 'Word ik toch dik van?'

Volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee kan er hier sprake zijn van eczeem, oftewel een ontstekingsreactie van de huid die over het algemeen ontstaat bij kinderen vanaf zes maanden tot 5 jaar oud. "Eczeem wordt gekenmerkt door een droge, rode en jeukende huid. Het is een erg vervelend, en vooral complex, huidprobleem. De oorzaak blijft in de meeste gevallen namelijk onbekend. Zelfs wanneer je weet welke uitlokkende factoren je moet vermijden, hoeft dit geen verbetering van de eczeemklachten te betekenen."

Voor de gevoelige huid

Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. "Ook al zijn er verschillende varianten van eczeem, met een goede verzorging van de huid – soms in combinatie met medicijnen – kunnen de klachten onder controle worden gehouden. Het is in ieder geval belangrijk om producten te gebruiken die geschikt zijn voor de gevoelige huid. Voor alle producten geldt bovendien: probeer ze eerst uit op een stukje huid van de onderarm."

Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.© Dr. Jetske Ultee
Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.

Het is volgens Ultee goed dat het jongetje al bij een dermatoloog is geweest. Wel raadt ze Thea aan om aan de dermatoloog terug te koppelen dat de voorgeschreven zalfjes niet het gewenste effect hebben gehad, zodat verder gekeken kan worden naar de mogelijkheden om de klachten te verhelpen. "Hebben jullie daarnaast ook wel eens allergologisch onderzoek laten uitvoeren? Want wellicht is er iets waar hij op reageert waardoor maar niets lijkt te werken."

Tips bij jeuk

Deze alledaagse tips kunnen volgens Ultee echt verschil maken:

  • Gebruik bij het wassen water op lichaamstemperatuur.
  • Vermijd zeep en andere schuimende producten.
  • Voeg wat havermout aan het badwater toe om de eczeemklachten te verminderen.
  • Hoe moeilijk ook, probeer écht niet te krabben.
  • Houd de nagels zo kort en schoon mogelijk. Gebruik eventueel voor de nacht handschoentjes om huidbeschadigingen te voorkomen.
  • Houd het koel, warmte kan klachten verergeren. Soms kunnen koude kompressen ook wat verlichting geven.
  • Voorkom uitdrogen: gebruik geen uitdrogende ingrediënten als alcohol. Douche niet te lang en te heet.
  • Gebruik liever geen mentholpoeder of –crème tegen de jeuk. Deze kunnen de huid juist uitdrogen en irriteren.
  • Zinkzalf kan werken; het ingrediënt zinkoxide werkt beschermend en verkoelend.
  • Houd de huid vet. Jeuk door een droge huid kun je verlichten door de huid vet te houden met een neutraal product.
  • Bepaalde voedingsproducten kunnen zorgen voor meer histamine (en daardoor jeukklachten) in het lichaam, bijvoorbeeld tomaten, kiwi, koriander, kaneel en mango.
  • Overleg met de huisarts of ontstekingsremmende crèmes, antihistaminica of verdovende zalven zijn aan te raden.

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidKindOma