Liefdesles

Nina: 'Ik geef mezelf een jaar datevrij: niet zoeken, niet zoenen, niet vrijen'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Nina: 'Ik geef mezelf een jaar datevrij: niet zoeken, niet zoenen, niet vrijen'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Nina (33) heeft een jaar een datepauze ingelast en doet alleen nog maar waar ze echt zin in heeft. Sauna, reisjes, vriendinnen en beginnen aan een nieuwe baan. Is het bindingsangst of zelfzorg?

"Alle mannen die ik de afgelopen drie jaar gedate heb, konden me niet geven wat ik zoek. Dat klinkt nogal zakelijk, maar ik wil ook mijn tijd niet verdoen. Ik heb mannen gezien die op de Zuidas werkten, maar ook nog in een veredeld studentenhuis woonden. Inclusief huisgenoten. Mannen die nog tranen in hun ogen kregen wanneer ze over hun ex vertelden, mannen die ieder weekend een witte neus haalden en mannen die mij fantastisch vonden, maar puntje bij paaltje toch niks voelden voor een tweede leg. En ik snap het allemaal, heus, maar ik kan er ook niks mee."

Melinde: 'Toen de camera's weg waren konden we pas echt vrij spelen'
Lees ook

Melinde: 'Toen de camera's weg waren konden we pas echt vrij spelen'

"Bijna vijf jaar ben ik nu single, na een relatie van acht jaar. We woonden samen, mijn ex en ik, en zouden samen oud worden. Totdat hij dat niet meer wilde en in zijn eentje naar Brazilië vertrok. Rondreizen wilde hij. Zonder mij. Binnen een mum van tijd trof hij een nieuwe vrouw."

Zoeken naar 'het plaatje'

"Daarna heb ik gejankt, gefeest, geflirt en wel wat korte en lange flings gehad. Maar al die tijd heb ik niemand meegenomen naar mijn ouders, of mijn zussen. Op een gegeven moment vertelde ik niet eens meer alles, want ze konden me toch niet volgen. 'Maarten? Die had je toch al een keer?' Nee pa, dat was Martijn. Terwijl mijn zussen trouwden en de jongste zelfs al zwanger is, liep ik steeds maar te zoeken naar 'het plaatje'. Naar een man om mee samen te wonen en baby’s te maken."

"Na iedere date die uitliep of niets, en iedere fling die maar niet serieuzer werd - meestal omdat ik mijn interesse verloor - was de teleurstelling groter. Want ik raakte wel gehecht aan zo’n man, aan de appjes die me lieten glimlachen en de 'goedemorgen' elke dag. Met vriendinnen deel ik ook van alles, maar een lover leeft toch anders met je mee."

Slechte investering, niet doen

"Maar het was vooral de teleurstelling van weer opnieuw moeten beginnen, weer opnieuw investeren. Aan de zoveelste man m’n levensverhaal vertellen. 'Het is geen sollicitatie!', riep een vriendin laatst. Ze vond het als bindingsangst klinken. Maar dat is het niet.

Ik vergelijk het liever met Funda. Je bekijkt een huis in de app, en ziet het al een beetje voor je. Je mogelijke nieuwe leven, jouw bank in de hoek en een hangmat in de tuin. Na de eerste bezichtiging ben je enthousiast maar voorzichtig, en zo kleur je je toekomst steeds wat meer in. Totdat je weer overboden wordt, een huis van de markt wordt gehaald of de bouwkundige keuring je de stuipen op het lijf jaagt. Slechte investering, niet doen. Even slikken en weer doorgaan. Vooral dat doorgaan en opnieuw beginnen, wordt steeds zwaarder."

"Ik zie mezelf cynisch worden, en zuur, en dat wil ik niet. Zo ben ik niet. Daarom geef ik mezelf een jaar datevrij. Een jaar lang ga ik niet zoeken, niet zoenen en desnoods celibatair leven. Ik ga mijn energie steken in mensen en zaken waar ik echt blij van word, en minstens zoveel energie van terugkrijg. Avonden met vriendinnen, de sauna bezoeken voor warmte en massage, musea om me te verwonderen. Een nieuwe baan om mezelf uit te dagen. Het is geen vluchten, het is doorgaan."

Kinderwens onder in de la 

"Mijn kinderwens, mijn plaatje met bruiloft en schommelbank in de tuin, schuif ik onder in de la. Ik ben moe. Ik wil gewoon zijn. Doen. Meemaken. Voelen. Die opgestapelde teleurstellingen hebben me gewoon uitgeput. Datemoe, dat ben ik. Dus waarom zou ik nog?"

"Sommige mensen nemen een sabbatical van hun werk, maar ik juist van mijn vrije tijd. 'Zul je zien dat je hem dan juist tegenkomt', zei een vriendin. Maar nee, dat is dus niet de bedoeling. Daarom heb ik er een datum aan gekoppeld. Van 1 november tot 31 oktober ga ik niet daten, niet zoenen, niet vrijen en alleen maar voor mezelf en met mezelf genieten."

Single all the way

"Mijn vrienden lachen. Er lopen zelfs weddenschappen of ik het volhoud. Maar ik voel me nu al zo bevrijd. Heerlijk dat de feestdagen geen heet hangijzer meer zijn, stressend over met wie ik ben en waar ik aanschuif. Maar gezellig lange weekenden waarin ik zoveel mogelijk vrienden kan zien. Single bells, single all the way. 

De naam Nina is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie. 

Gezocht: Liefdeslessen

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesDatenSingleLiefdeRelatieKinderwens