De opvoedkwestie

Kims kind vraagt altijd aandacht tijdens haar 'me-time': 'Irritant'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockKims kind vraagt altijd aandacht tijdens haar 'me-time': 'Irritant'
RTL

Kim baalt ervan dat haar achtjarige dochter altijd haar aandacht vraagt als Kim even tijd voor zichzelf wil. Hoe kan ze dat aanpakken?

Ze kan de klok er bij op gelijk zetten, verzucht Kim: "Altijd als ik even een moment voor mezelf wil - even wat lezen of Netflix kijken - begint mijn dochter te klieren en te hengelen om aandacht. Eerlijk gezegd vind ik dit irritant. Waarom kan ze mij niet even met rust laten? Hoe ga ik hiermee om zonder boos te worden?"

Tara's dochter wil niet dat zij een weekendje weggaat: 'Voel me schuldig'
Lees ook

Tara's dochter wil niet dat zij een weekendje weggaat: 'Voel me schuldig'

Kinderen voelen irritant genoeg feilloos aan wanneer ouders iets voor zichzelf willen doen en dus geen tijd voor ze hebben, beaamt opvoedcoach Sophia van Splunteren: "Misschien herken je wel dat wanneer jij met iemand staat te kletsen op straat, je kind ineens aan je arm gaat lopen trekken en jengelen. In dit geval is het een signaal dat je kind jouw aandacht wil. En je kind gaat dan door te jengelen en te klieren negatieve aandacht vragen, wat ook aandacht is."

"Tegelijkertijd hoef je hier niet altijd gehoor aan te geven, want je hebt ook ruimte en tijd voor jezelf nodig. Bedenk dat je het emmertje van je kind mag vullen met connectie, verbinding en liefde. Wanneer dat emmertje gevuld is, kan jouw kind het veel beter aan dat wij even ruimte willen pakken."

Echte aanwezigheid

Timing is alles, zegt Van Splunteren: "Als jouw kind bijvoorbeeld net van school komt en jij duikt meteen in je werk of gaat bellen, is het niet gek dat je kind gaat lopen klieren. Maar als jullie nou al een heel fijne en gezellige dag hebben gehad, met echte aanwezigheid waarin je ook beschikbaar bent voor je kind  - en dus geen halve aandacht terwijl je op je telefoon zit - dan kan je kind vaak makkelijker omgaan met dit moment voor jezelf."

"Heb begrip voor de gevoelens van je kind in plaats van te verwachten dat zij het je gunnen."

Kinderen hebben baat bij routines en gewoontes, ook als het gaat om tijd inplannen voor jezelf, tipt de opvoedcoach: "Dus wanneer jij dit regelmatig doet en deze tijd ook duidelijk afbakent  - 'mama gaat nu even een halfuurtje chillen in bad' – dan zal je kind eraan wennen. Maar blijf dan ook achter je besluit staan, ook als je kind het niet leuk vindt. En heb wederom begrip voor de gevoelens van je kind in plaats van te verwachten dat zij het je gunnen."

"Me-time moet je zelf pakken en je moet ook zelf je grenzen aangeven, want niemand anders gaat dit voor je doen. En het is ook niet de taak van je kind om jou deze rustmomenten te geven, dit is aan jou."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinVrouwMoeder