De opvoedkwestie

Wendy's dochter (9) vraagt na elke ruzie of haar moeder nog van haar houdt

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockWendy's dochter (9) vraagt na elke ruzie of haar moeder nog van haar houdt
RTL

Wendy ligt weleens in de clinch met haar negenjarige dochter, die daarna altijd vraagt of zij nog wel van haar houdt. Hoe kan Wendy haar meer vertrouwen geven?

Het botst soms flink tussen Wendy en haar dochter. "Vooral als zij slecht luistert en ik alles tien keer moet herhalen. Zodra ik boos word, vraagt ze altijd of ik nog wel van haar houd en haar wel lief vind. Ik heb al tig keer uitgelegd dat ik altijd van haar hou, óók als ik weleens boos ben. Waar komt dit vandaan en hoe geef ik haar meer vertrouwen?"

Kims kind vraagt altijd aandacht tijdens haar 'me-time': 'Irritant'
Lees ook

Kims kind vraagt altijd aandacht tijdens haar 'me-time': 'Irritant'

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat het gezond is dat kinderen niet altijd luisteren, zegt opvoedcoach Sophia van Splunteren: "En de negen-jaar-fase is een extra uitdaging. Dit is net als met de peuterpuberteit weer een fase waarin het kind zijn 'ik' gaat afscheiden van jou en meer behoefte krijgt om bij de groep te horen. Je kind krijgt meer oog voor de buitenwereld en die komt harder binnen bij hem of haar. Hierdoor kan jouw kind zich eenzaam voelen, sombere gevoelens hebben en meer last hebben van sociale druk."

"Als ouder kun je dit ervaren als aantrekken en afstoten. Je merkt mondiger, brutaler gedrag en minder goed luisteren, maar ook juist dat ze die geborgenheid, liefde en steun nodig hebben. Daarbij komt dat kinderen die al gevoelig zijn, het lastig vinden als hun ouder boos op ze wordt. Het is dus goed om bewust te zijn van je eigen boosheid en manieren te vinden om jouw emoties te reguleren. Het is voor kinderen niet helpend om een boze ouder te hebben."

"Benoem dat je het gedrag van je kind niet oké vindt, maar dat je haar niet als persoon afwijst."

Als er irritaties zijn, helpt het om het gedrag van je kind aan te spreken, en niet de persoon, zegt Van Splunteren. "Dus als je geïrriteerd bent, benoem dan dat je het gedrag van je kind niet oké vindt, maar dat je niet haar als persoon afwijst. Dit kan je ook uitleggen aan je kind en bespreken."

"Maar onthoud dus dat je kind extra gevoelig kan zijn in deze periode en verdiep je als ouder in deze fase, want wanneer je jouw kind en haar gedrag beter begrijpt, kan je met meer begrip en compassie reageren. En zal je meer verbinding voelen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinRuzieOpvoeding