Slotakkoord

Als Nadia 'morgen onder een bus loopt', wil ze graag ABBA laten horen

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Jeroen MolAls Nadia 'morgen onder een bus loopt', wil ze graag ABBA laten horen
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Nadia (23) uit Horst werkt als receptioniste bij een golfclub en gaat binnenkort in de advocatuur aan de slag. Voor haar slotakkoord heeft ze een vrolijke plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid? 

"Chiquitita van ABBA."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Voor mensen die mij kennen, komt dit nummer waarschijnlijk niet als een verrassing. Ik ben gek op ABBA. ABBA is gewoon een levensstijl. Ik houd van liedjes met inhoud en alle nummers van ABBA gaan echt ergens over. Chiquitita gaat bijvoorbeeld over liefde en verdriet en de boodschap dat het goed komt als je praat. De melodie vind ik minstens zo mooi. 

Een beetje feestelijk mag best, ook op mijn afscheid. Veel mensen van mijn leeftijd zijn daar nog helemaal niet mee bezig, of zeggen 'hou op!' als ik erover begin. Ik vind het juist belangrijk om erover te praten. Morgen is geen belofte. Ik denk dat het fijn is voor mijn nabestaanden als ze weten wat ik wil, daarom heb ik zoveel mogelijk opgeschreven. Mocht ik onder een bus lopen, dan is Chiquitita het nummer dat voor mij helemaal klopt."

Roger luistert zelfs bij de tandarts naar Mexicaanse muziek: 'Zo relaxt'
Lees ook

Roger luistert zelfs bij de tandarts naar Mexicaanse muziek: 'Zo relaxt'

Wat zegt het nummer over je leven? 

"Ik sta altijd voor mijn vrienden klaar. Zoals het begin van de plaat: Tell me what’s wrong. Vertel me wat er aan de hand is, je kunt verdrietig zijn. Pijn komt en gaat ook weer. De zon gaat ook weer schijnen, ook als ik er niet meer ben. 

Een jaar of negen was ik toen ik de film Mamma Mia! zag, en ik was direct verkocht. De liedjes, het verhaal, alles vind ik fantastisch. Ik denk dat ik ‘m wel honderd keer heb gezien, tot ergernis van mijn zus. Iedere keer zie ik weer een ander detail. Echt knap hoe ze de film passend hebben gemaakt voor de liedjes. Cd’s, een elpee en playlisten vol ABBA heb ik. Die muziek raakt me, iedere keer weer."

"Jongens wilden wel een 'exotische ervaring', maar waren verder niet geïnteresseerd in mij."

"Toen ik één jaar was ben ik geadopteerd uit Haïti, samen met mijn zus. Sindsdien woon ik in Limburg. Dat viel niet altijd mee in een klein dorp dat toen nog niet zo multicultureel was. Ik ben veel gepest om mijn huidskleur, maar nu ben ik dankbaar dat ik hier ben en voor de kansen die ik hier heb. Dat langdurige pesten heeft me heel onzeker gemaakt, vooral in de puberteit. Dan ga je sowieso door allerlei veranderingen en fases, en ik was me nog eens extra bewust van mezelf. 

Vorig jaar kwam ik op het punt dat ik me niet meer wilde laten beïnvloeden door de mening van andere mensen. Tot die tijd zat ik veel in mijn hoofd en vroeg ik aan iedereen advies over mijn kleding, mijn studie, mijn werk. Als één iemand 'nee' zei, dan deed ik het al niet meer. Die tijd is voorbij. Ik weet wie ik ben en waar ik voor sta. Ik leef liever uit dankbaarheid en liefde dan uit boosheid en wraak."

Lelijke ervaringen met jongens

"Lezen over het geloof en spiritualiteit heeft me daarin op weg geholpen. Nu voel ik: ik maak mijn wereld. Zolang ik vanuit mezelf leef, kom ik daar waar ik wil zijn. Ik denk nu na voordat ik wat zeg, omdat ik me bewust ben van mijn eigen stemkracht. 

In het verleden heb ik best veel lelijke ervaringen met jongens gehad. Die wilden wel een 'exotische ervaring' riepen ze dan, maar waren verder niet geïnteresseerd in mij. Ik zei altijd 'ik trek de verkeerde jongens aan', maar door dat uit te spreken riep ik het ook over mezelf af. Wees je bewust van wat je tegen en over jezelf zegt. Als je elke dag tegen jezelf in de spiegel zegt 'ik doe ertoe' dan ga je dat ook zelf geloven."

Waar droom je van? 

"Ik ga voor financiële onafhankelijkheid. Ik hoop dat ik over vijf jaar mensen kan inspireren om in zichzelf te geloven en het beste uit hun leven te halen. Misschien ben ik dan wel een boek aan het schrijven. Het lijkt me geweldig als iemand mij in de supermarkt aanspreekt en zegt 'jij hebt me echt verder geholpen en geïnspireerd'. Dan is mijn doel bereikt. 

Vooral voor jonge mensen vind ik dat belangrijk, want als ik naar mijn jongere zelf kijk dan zie ik dat de negatieve reacties op mijn droom om advocaat te worden ervoor hebben gezorgd dat ik toch een andere richting heb gekozen. Terwijl ik juist docenten nodig had die zeiden: go for it. Ik wil die persoon zijn die zegt: als jij op je 16e arts wil worden, dan maak ik met jou een plan en dan kom je er wel. Geloof in jezelf in je kunnen en je zijn."

Wat is je guilty pleasure

"Ik kijk nog steeds elke dag GTST. Maar wat ook veel mensen niet bij mij verwachten, als donkere vrouw, is dat ik dol ben op André Hazes en De Vlieger woord voor woord kan meezingen. Geef mij maar lekker de platen van minstens veertig jaar geleden, want dat is nog echt muziek met inhoud."

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodMuziekABBAAdoptieHaïti