Slotakkoord

Sarai: 'Polyamorie maakt het leven voor mij aanzienlijk rustiger'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoSarai: 'Polyamorie maakt het leven voor mij aanzienlijk rustiger'
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Sarai (27) uit Maastricht werkt als zzp’er in de kunstsector. Voor haar slotakkoord heeft ze een bijzondere plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Can’t help but fly van Climbing PoeTree."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer? 

"Deze plaat gaat 100 procent over mijn leven en over de manier waarop ik kijk naar vrijheid. En ook over hoe ik de dood ervaar. Je laat iemand los en vrij. Ik gun het mensen om in een andere fijne staat te verkeren. Wat dat betreft zit er voor mij niet veel verschil tussen de manier waarop ik iemand loslaat in de dood en in het leven. Hoe fijn is dat, de vrijheid en rust, de kans op een nieuw begin? 

Dit liedje gaat over de liefde, over de momenten waarop je ervan geniet dat iemand helemaal van jou is, zonder dat je die ander probeert te vangen. Ik ga je niet krampachtig vasthouden in dit leven. Dat vind ik een hele liefdevolle boodschap. Ook de verwijzing naar vliegen en de lucht vind ik wel bij de dood passen."

Als Nadia 'morgen onder een bus loopt', wil ze graag ABBA laten horen
Lees ook

Als Nadia 'morgen onder een bus loopt', wil ze graag ABBA laten horen

Wat zegt het nummer over je leven? 

"Ik ging op zoek naar liefdesliedjes die passen bij mijn soort liefde, polyamorie. Daar blijken er niet zo heel veel van te zijn. Toen ik deze vond, voelde ik opluchting. Heb ik minimaal één liefdesliedje in mijn leven. Zelfs als ik nooit meer een ander vind, dan heb ik in ieder geval dit. Inmiddels heb ik zelf wel een playlist gemaakt met 'polyliedjes' over liefde voor iemand zonder dat het gaat over 'jij en ik voor altijd samen'.

Al van jongs af aan was het voor mij duidelijk dat ik poly ben. Ik ben committed in meerdere relaties tegelijk. Op dit moment woon ik samen met een man, en heb ik ook een vriendin. Hij is mijn zogenoemde nesting partner en wij gaan trouwen in september, dan komt zij ook. De ceremoniemeester is een dierbare vriend, met wie de romantische relatie onlangs beëindigd is. Of beter: afgerond, want zo voelt het. We deelden een seksuele en spirituele nieuwsgierigheid en dat hebben we allemaal kunnen onderzoeken. En nu is het klaar, waardoor ik ruimte voel voor een nieuwe invulling van onze vriendschap."

"Ik klop niet automatisch met alles bij mijn aanstaande aan, omdat we nu eenmaal een huis delen en een relatie hebben."

"Bij iedere partner kan ik iets van mezelf kwijt en vind ik weer iets anders wat ik nodig heb. Zo is het andersom ook. In mijn leven zijn er geen standaardregels over met wie ik wat moet delen. Ik klop niet automatisch met alles bij mijn aanstaande aan, omdat we nu eenmaal een huis delen en een relatie hebben. 

Liever heb ik dat mensen met hun verhaal bij mij komen om mij, en niet omdat ik nu eenmaal hun partner ben. Zo zoek ik zelf ook naar de juiste mens voor de juiste vraag. Ik zoek expres mensen in mijn leven die dat ook doen. Ik ben heel eerlijk over wat ik voel en denk, en probeer dat in alle lagen van mijn leven te zijn. Dat is niet alleen mooi, maar ook efficiënt."

Introvert der introverten 

"De keerzijde is natuurlijk wel dat mensen met bepaalde dingen ook niet naar mij toe komen, omdat ik daar niet goed in ben. Wil je op avontuur of naar een concert, dan moet je mij niet bellen want ik ben de introvert der introverten. Dat kan soms even moeilijk zijn. Als ik toch iets voor een ander doe, omdat dat voor hem of haar belangrijk is, dan ben ik er wel open over. Op die manier ga ik tenminste wel mee als mezelf."

Waar droom je van? 

"Op dit moment heb ik twee grote dromen. Eén is dat mijn leven wat rustiger wordt. Ik houd heel erg van eenvoud en traagheid en ik worstel er wel mee dat de wereld zo snel gaat. Het liefst wil ik alle stappen op een dag met zo veel mogelijk aandacht doen. Dat klinkt misschien gek voor iemand met meerdere relaties en zzp-klussen, maar polyamorie maakt het leven voor mij aanzienlijk rustiger.

Een monogame relatie vergt op andere manieren namelijk ook veel tijd en werk. Stel, je hebt een behoefte die je partner niet kan vervullen, dan kost dat veel werk om daar een oplossing voor te vinden of juist te accepteren dat die behoefte onvervuld blijft. Als je dat niet bij één persoon zoekt en wel bij een ander vindt, dan scheelt dat soms dus bakken energie. Ik vind het heerlijk dat wij dankzij deze relatievorm vaak het beste van het beste krijgen bij elkaar, op de gebieden waarin het al heel goed klikt. 

Mijn tweede grote droom is dat De Middelste Lepel, mijn project dat kunst en informatie over polyamorie combineert, het grootste deel van mijn werk kan worden."

Wat is je guilty pleasure?

"Both van Todrick Hall. Een uitdagend en flirty liedje aan de oppervlakte, maar voor mij voelt het als een diep persoonlijk nummer. Dikke hiphop, met grove teksten, maar ik vind het zo krachtig en zelfs best emotioneel. Dit is echt mijn lijflied. 'Ik kan alles zijn, wat je maar wil. Je onenightstand, of je liefde voor altijd. Je man of je vrouw. Ik kan je volgen, of ik kan de baas zijn.'

Met elk woord in de tekst kan ik me verbinden. Het gaat over wie ik diep van binnen ben en over welke rollen ik allemaal mag aannemen in het leven. Het is dat er ook wat referenties aan kinky seks in de tekst zitten, anders zou ik ‘m naar iedereen opsturen ter introductie van mezelf."

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordMuziekDoodLiefdeRelatieSeksMenselijk gedragEditie NL Link in bio