Liefdesles

Na een lange relatie datete Nino erop los: 'Met vriendinnen besprak ik alles'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den Ende Na een lange relatie datete Nino erop los: 'Met vriendinnen besprak ik alles'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Een relatie van veertien jaar voelde voor Nino (45) alsof ze iets had bereikt. Toch bleek juist het wegvallen van die pilaar het beste wat haar kon overkomen. "Ik hoefde niet meer met die ballast van een etterende relatie te zeulen."

"Ik vond het tof om al zo lang een relatie te hebben. Veertien jaar! Dat was een reden om eraan vast te houden. We waren allebei creatief en vrij, en woonden in een mum van tijd samen. We hebben lang geprobeerd om kinderen te krijgen, en toen dat niet lukte begon het te rommelen. 

Niet daardoor, wel daarna. Vlak nadat we samen naar Rotterdam waren verhuisd. Dat de liefde voorbij zou gaan, leek me het ergste wat kon gebeuren. Ik woonde in een stad waar ik niemand kende, had geen kinderen en geen vangnet. Dacht ik."

Mia wil Max graag ontmoeten, maar hij houdt de boot af: 'Ik verlang naar hem'
Lees ook

Mia wil Max graag ontmoeten, maar hij houdt de boot af: 'Ik verlang naar hem'

"Zes jaar geleden scheidden onze wegen alsnog. Het bleek het allerbeste wat me kon overkomen. Ik werd volledig teruggeworpen op mezelf en wat ik allemaal te bieden heb. Een tegenstrijdigheid die ik nog vaker zou voelen. Ik was heel verdrietig, maar ook heel licht want ik hoefde niet meer met die ballast van een etterende relatie te zeulen."

Volle bak daten

"Al snel ben ik gaan daten. Volle bak, alles kon, avontuur en gaan. Iedereen zei: 'die klap komt nog wel', maar dat bleek niet zo te zijn. Soms waren er wat kleine golfjes van verdriet of verwerking, maar over het algemeen vond ik mijn nieuwe dateleven alleen maar leuk. 

Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe ervaringen opdoen. Het gevoel van avontuur. Ik leerde de stad kennen door te wandelen met mijn dates, ik leerde flirten en een gesprek boeiend houden." 

"Ik was vrij naïef in de mores van daten. Het eerste jaar was ik helemaal niet bezig om mensen te ontmoeten op een gelijkwaardig niveau. Het was vooral een kwestie van ontdekken en analyseren. Ik had alle tijd, wat ging ik anders doen?

Soms kwam er weer woede over de verloren relatie, en de herkenning die ik daarin vond bij de ander. Ik heb menig man ontleed waar 'ie bij zat, dat was niet heel aardig. Maar ik heb ook veel leuke ervaringen gehad, waar ik door werd verrast."

Strengere selectiemethode

"Pas later ging ik daten om de liefde te vinden. Ik stemde niet meer zo snel in met een afspraak. Mijn tijd werd kostbaarder en mijn selectiemethode strenger. Als het je niet lukt om online interesse te tonen, dan is de kans klein dat we op date gaan.

Het delen van mijn dateverhalen met vriendinnen heeft me veel gebracht. Het is mooi hoe vrouwen naar elkaar luisteren. Het deed me goed om een date-ervaring op verschillende manieren en met veel vrouwen te delen. Wat vind jij hier nu van? Wat denkt hij nu, denk je? Is dit niet vreemd? Daar kwamen hele analyses uit voort, waar we elkaar ook weer mee hielpen."

"Een afvinklijstje wil ik het niet noemen - dat klinkt zo onaardig - maar ik heb wel een soort selectietool voor mezelf ontwikkeld."

"Dit moet ik delen, vond ik, en dus bundelde ik al mijn avonturen in het boek Trek je de volgende keer een jurkje aan? Met vriendinnen besprak ik alles, schaamteloos en onverschrokken. Waarom niet? Ik heb ook zoveel lessen geleerd. 

Zo geef ik mijn telefoonnummer niet meer voordat ik iemand heb ontmoet en ga ik ook niet eindeloos lang praten. Nee, ik verwacht vrij snel een voorstel om elkaar te ontmoeten, vanuit hem of vanuit mij. Daadkrachtige mensen vind ik heel aantrekkelijk, dus een beetje initiatief kan ik wel waarderen. Een afvinklijstje wil ik het niet noemen, want dat klinkt zo onaardig, maar ik heb wel een soort selectietool voor mezelf ontwikkeld." 

In open eindes denken

"Ik date nu alleen met mensen waarvan ik denk: hier zit echt potentie in. Dat hoeft geen relatie te zijn hoor, maar wel een waardevolle ontmoeting. 

Tegelijkertijd ben ik mezelf aan trainen om dingen zomaar te laten gebeuren. Dat een dag, een ontmoeting, een plan anders kan lopen dan ik verwacht. Een uitdaging, want ik heb de neiging om de boel af te kaderen. Ik wil graag leren om in open eindes te denken en milder te zijn. Onlangs heb ik een komma getatoeëerd op mijn arm, als geheugensteuntje. Vriendinnen roepen vaak 'KOMMA!' als ik ergens een punt van maak, daar kan ik wel om lachen."

"Ik ben trots op mijn groei. Waar ik eerder dacht: 'ach ik kan wel op date gaan, want ik heb toch niks anders te doen', bedenk ik nu eerst wat ik zélf wil. Ik kan ook in mijn eentje naar de bioscoop gaan, of naar het park. Er is een bepaalde rust gekomen waarin ik het met mezelf naar m’n zin heb."

Mezelf uitdagen 

"Daten doe ik nog wel, maar het heeft minder prioriteit. Een nieuwe liefde lijkt me leuk, zeker, maar de realiteit is wel dat ik iemand niet snel heel leuk vind. Daar heb ik natuurlijk zelf ook een aandeel in. Daarom daag ik mezelf dit voorjaar uit om meer initiatief te nemen. Wie weet wat daar weer voor moois uitkomt."

Het boek Trek je volgende keer een jurkje aan? is vanaf donderdag verkrijgbaar. 

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieSingleDatenAppBoekenVriendschapEditie NL Link in bio