Toename rechtszaken

Als je ex aan de andere kant van het land woont: 'Bijna 500 km om kind te zien'

Door Roxanne Vis··Aangepast:
© Talitha de Smit Photography/ privéfotoAls je ex aan de andere kant van het land woont: 'Bijna 500 km om kind te zien'
RTL

Mag de andere ouder na de scheiding een eind verderop gaan wonen of niet? Het is een kwestie waar familierechtadvocaat Ingrid Vledder steeds vaker mee te maken krijgt. Bij vader Gerard (60) en moeder Sandra (43) kwam de rechter er niet aan te pas; zij lossen het anders op. "We 'verhuizen' elke week 200 kilometer."

Geen gezagsgeschil waar zo veel over wordt geprocedeerd als over de vraag of iemand na een scheiding mag verhuizen of niet, zegt familierechtadvocaat Ingrid Vledder. En als gevolg van de populariteit van datingapps, neemt het aantal rechtszaken hierover ook nog eens enorm toe, denkt zij. 

"Als je vroeger uit elkaar ging, ontmoette je een nieuwe liefde in je eigen dorp of stad. Nu je via apps als Tinder ineens in contact kunt komen met mensen uit heel Nederland, kan het zomaar zijn dat je als Limburger verliefd wordt op iemand uit Groningen."

Franks vriendin woont 200 km bij hem vandaan: 'Hoe voegen we onze levens samen?'
Lees ook

Franks vriendin woont 200 km bij hem vandaan: 'Hoe voegen we onze levens samen?'

Zie er dan maar eens uit te komen als je kinderen hebt met een ex-partner. "Veel ouders realiseren zich niet dat ze tot elkaar zijn veroordeeld tot hun kinderen meerderjarig zijn. Als je samen gezag hebt, heb je voor een verhuizing toestemming nodig van de andere ouder. "Vroeger was het makkelijker om die te krijgen dan tegenwoordig, ervaart Vledder. 

Co-ouderschap 

"Toen hadden vaders vaak omgangsregelingen waarbij ze hun kinderen om het weekend zagen en dan maakte het niet zo veel uit als je als ouders ver uit elkaar woonde. Maar nu kiezen ouders vaak voor co-ouderschap en uitgebreidere zorgregelingen, en dan wordt het lastiger. Ik vind zelf ook dat je bij co-ouderschap bij elkaar in de buurt moet wonen om het voor de kinderen werkbaar te houden."

Kom je er samen niet uit, dan zal de rechter een oordeel moeten vellen. Die kijkt onder meer of er een economische of sociale noodzaak is voor de vertrekkende ouder om naar elders te verhuizen. Een rechter kan bijvoorbeeld toestemming geven als de ouder kan aantonen dat hij of zij simpelweg geen woning kan vinden of betalen in de huidige woonplaats. Maar die toestemming wordt vaker niet gegeven dan wel, ziet Vledder.

"Het zijn heel moeilijke, onzekere procedures, die ook goedlopende co-ouderschappen behoorlijk onder druk kunnen zetten. Bovendien kan het lang duren voordat je weet waar je aan toe bent, en al die tijd staat je leven op een bepaalde manier stil." Haar advies: zoek je nieuwe liefde dichter bij huis en beperk je actieradius op Tinder.

"Zoek je nieuwe liefde dichter bij huis en beperk je actieradius op Tinder."

Maar tot een gang naar de rechter hoeft het natuurlijk niet te komen. Sandra Smeets (43) bijvoorbeeld, heeft een manier gevonden om zowel in de omgeving van haar ex-partner te blijven wonen als in die van haar huidige liefde Maarten. De ene week wonen ze met haar dochter in Zeeuws-Vlaanderen, waar Sandra vandaan komt en haar ex-partner nog altijd woont, de andere week wonen ze met de kinderen van Maarten in Maarssen, waar zíjn ex nog woont. "Onze kinderen blijven zo altijd in hun eigen omgeving. Wíj zijn degenen die wekelijks 200 kilometer 'verhuizen'."

Rit van tweeënhalf uur

Sandra ontmoette Maarten zes jaar geleden kort nadat zij en de vader van haar dochter uit elkaar waren gegaan. Ook Maarten was destijds pas net weer vrijgezel. Op een nieuwe relatie zaten ze nog helemaal niet te wachten, maar de liefde liet zich niet tegenhouden. Omdat ze beide co-ouders zijn van hun eigen kinderen, was voltijds in één van hun twee woonplaatsen gaan wonen geen optie. Ze besloten om samen een huis te kopen in Zeeland en daarnaast Maartens woning in Maarssen aan te houden. 

Iedere maandagavond rijden ze tweeënhalf uur van hun ene woonplaats naar de andere. "Dat is best een rit, maar inmiddels is het voor ons een rustmoment waar we naar uitkijken." De ene week vormen ze een gezin van drie met de inmiddels bijna 18-jarige dochter van Sandra, de andere week wonen ze onder een dak met de 9-jarige zoon en 12-jarige dochter van Maarten. 

Sandra: "Tuurlijk hebben we weleens gedacht: moeten we dit nog tien jaar volhouden?"© Talitha de Smit Photography
Sandra: "Tuurlijk hebben we weleens gedacht: moeten we dit nog tien jaar volhouden?"

Sandra: "Voor ons en de kinderen was dit de beste oplossing, en de enige manier waarop we konden samenwonen zonder onze kinderen er de dupe van te laten worden. Natuurlijk is het weleens pittig en zijn er wel momenten geweest waarop we dachten: moeten we dit nog tien jaar volhouden? Maar het heeft ook veel voordelen. 

Zo hebben wij niet de problematiek die je kunt hebben in een klassiek samengesteld gezin waarbij je met alle kinderen onder één dak woont. Bij ons zou dat tot veel meer problemen hebben geleid, alleen al vanwege het leeftijdsverschil van onze kinderen. Mijn dochter zou er echt moeite mee hebben gehad als er ineens twee jongere kinderen bij kwamen in huis."

Gedwongen carrièreswitch

Lastig is wel dat het Sandra en Maarten enigszins beperkt. Zo kunnen ze geen teamsporten doen waar ze wekelijks worden verwacht op een wedstrijd of training, want twee weken per maand zijn ze ergens anders. Ook heeft Sandra een carrièreswitch moeten maken. "Ik ben altijd zelfstandig ondernemer geweest, maar ik kan geen bedrijf hebben waar ik de helft van de tijd niet aanwezig ben. Daarom werk ik nu parttime in loondienst, in een baan die ik volledig vanuit huis kan doen. En sinds kort ben ik daarnaast ook weer aan het ondernemen als interieurstylist."

Ondanks de moeilijkheden zijn ze vooral blij dat ze een manier hebben gevonden om het te laten werken. "Uiteindelijk mogen we niet mopperen. We voelen ons gezegend dat het op deze manier kan."

Bij Gerard Wouters (60) was er geen nieuwe partner in het spel. Toch is hij 120 kilometer bij zijn ex-partner en dochter vandaan gaan wonen. Hij en de moeder van zijn bijna 6-jarige dochter Jasmijn gingen uit elkaar toen het meisje 6 weken oud was. Gerard wilde het liefst in de buurt blijven wonen in Noord-Brabant, maar dat bleek niet eenvoudig. "Ik kon gewoon geen woonruimte vinden daar. Ik heb lang gezocht, maar als er 900 mensen reageren op één woning, wordt het een lastig verhaal."

Hij zag geen andere mogelijkheid dan terug te verhuizen naar Noord-Holland, waar hij vandaan komt. "Daar had ik binnen twee weken een antikraakwoning van 45 m2. Niet ideaal, maar het was iets. En vier maanden later kon ik terecht in een grotere huurwoning waar ik onze dochter prima kan huisvesten."

Gerard: "Ik zag geen andere mogelijkheid dan terug te verhuizen naar Noord-Holland."© privéfoto
Gerard: "Ik zag geen andere mogelijkheid dan terug te verhuizen naar Noord-Holland."

Gerard heeft een omgangsregeling waarbij hij Jasmijn twee weekenden per maand ziet en in de vakanties steeds een week tot tien dagen aaneengesloten. "Ik haal haar op vrijdag om half 1 van school. Dan gaan we daar in de buurt frietjes eten en vervolgens rijden we naar mijn huis. Meestal is de dag al zo’n beetje voorbij tegen de tijd dat we bij mij zijn. 

Gelukkig is ze net als haar papa gek op films, dus dan gaan we samen een filmpje kijken. De volgende morgen probeer ik er altijd op tijd uit te gaan met haar. Op zondagmorgen gaan we lekker zwemmen en op zondagmiddag breng ik haar weer terug."

480 kilometer rijden 

In zo’n weekend rijdt Gerard wel 480 kilometer om alleen al zijn dochter te halen en te brengen. En als ze zwemles heeft, zoals laatst in 'zijn' weekend, moet hij in Brabant blijven tot ze daarmee klaar is. Hij heeft veel contact met zijn dochter en houdt in de schoolapp nauwgezet bij wat ze daar allemaal meemaakt, maar feit blijft dat hij veel van haar dagelijkse leven mist. 

"Ik had het liever anders gezien, maar het is wat het is. Gelukkig lijdt onze band er niet onder: als ze bij mij is, hangt ze de hele dag om mijn nek. Ze is net zo gek op mij als ik op haar."

Lees meer over
EchtscheidingRechtszaakVoogdijOuderschapHuisvestingGezin