Slotakkoord

Carola besloot in één weekend naar België te emigreren: 'Ik voel het en ik doe het'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© privéfotoCarola besloot in één weekend naar België te emigreren: 'Ik voel het en ik doe het'
RTL

De dood hoort bij het leven, al schuiven we 'm graag zo lang mogelijk voor ons uit. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Carola (41) woont in het Belgische Lier en is freelance digitaal businessstrateeg. Voor haar slotakkoord heeft zij een zalige plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid? 

"Follow The Sun van Xavier Rudd."
 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Dit is het mooiste nummer ooit. Ik hou heel erg van reizen en van buiten zijn, dat gevoel zit ook in Follow The Sun. Van jongs af aan sta ik al bewust stil bij bijzondere momenten die ik mag meemaken. Ik noem dat een 'Yoda-momentje', naar Star Wars. Even een minuut bewust nadenken over hoe dankbaar ik ben. Vaak zet ik dan ook even dit nummer op. Het zegt me: volg je hart, doe waar je van houdt en laat je dromen uitkomen. Precies wat in mijn leven centraal staat. Kippenvel, elke keer wanneer ik het hoor."

Linda is bipolair: 'Ik zou het mooi vinden als mensen verder kijken dan de ziekte'
Lees ook

Linda is bipolair: 'Ik zou het mooi vinden als mensen verder kijken dan de ziekte'

Wat zegt het nummer over je leven? 

"Dat ik vrijheid heel belangrijk vind. Die kun je op meerdere manieren in je leven ervaren. Met reizen bijvoorbeeld, maar ook de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent. Ik denk dat ik niet helemaal de gemiddelde persoon ben, met hoe ik denk en doe, en nu ben ik wel op een punt in mijn leven waarop ik volop mezelf kan zijn.

Snel keuzes maken bijvoorbeeld. In één weekend besluiten om te emigreren naar België, waar mijn vriend woont. We wandelden door de stad en zagen een heel tof huis. Hij kon daar niet gaan wonen, omdat er te weinig slaapkamers voor zijn zonen waren. 'Maar ik wel!', riep ik en nu hebben we het beste van twee werelden. Ik vind het superleuk in België. Mede door mijn vriend en zijn zonen, zij lieten me hier echt thuis voelen. Lier is een gezellig stadje, het voelt een beetje als mijn Stars Hollow van de serie The Gilmore Girls. Knus en alles in de buurt."

"Tijd is echt niet iets voor later. Het leven is nu."

"Ondertussen laat ik een tiny house bouwen, waar ik straks in mijn eentje ga wonen. Een droom die ik al meer dan tien jaar heb, bewust ontspullen, een minder grote CO2-voetafdruk achterlaten en echt vrij leven. Dat soort grote beslissingen maak ik vaker en puur op gevoel. Ik weet meteen dat het goed zit. De enige beslissing waar ik lang over heb gedaan, was om te scheiden. Omdat het heel verdrietig was. Bij de rest is het: ik voel het en ik doe het. 

Dat ik een goede vriendin aan kanker ben verloren, heeft me nog bewuster gemaakt van het belang van het volgen van mijn hart. Ze is 44 geworden. Een andere vriend van mij vecht nu voor zijn leven. Tijd is echt niet iets voor later. Het leven is nu."

Waar droom je van? 

"Om het boek dat ik aan het schrijven ben, Ga gewoon FF leven heet het, uit te brengen en dat ik het hele gedachtengoed kan uitrollen en daarvan kan leven. Want echt, ik gun het iedereen om niet alleen te willen maar ook echt te gaan doen. Ik heb een simpel leven met mijn vriend en vrienden en familie en dat vind ik heerlijk. Ik wil gewoon gelukkig oud worden, en dan zonder te denken: had ik maar… 

Hoe vaak ik niet gehoord heb 'ik wil ook scheiden, maar ik durf niet', of 'ik wil ook in een tiny house wonen, maar ik durf niet'. Allemaal belemmerende gedachten, maar er is zoveel mogelijk. De hokjes die je ziet zijn echt niet zo hard. Mensen leven vanuit angst, terwijl ik beslissingen maak op wat iets me kan brengen in plaats van wat iets me kost. Dat gun ik iedereen."

Wat is je guilty pleasure?

"Die heb ik er genoeg. Fotodagboeken maken bijvoorbeeld. Elke dag plak ik een foto in en die leuk ik dan op met washi tape en een korte beschrijving. Als ik geen foto heb, plak ik iets anders op. Vind ik heerlijk, want zo doe ik bewust iets met alle foto’s die ik maak en kijk ik bewust naar alles waarvoor ik dankbaar ben. Zelfs op een rotdag kun je nog wel drie lichtpuntjes vinden. Dat mogen we als mens echt wel wat vaker doen, vind ik. We zeiken over alles wat we niet hebben, terwijl we veel meer mogen stilstaan bij alles wat er wel is. Dat is je eigen aandeel in elke situatie."

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordMuziekDoodBoekenGelukEmigratieBelgië