Slotakkoord

Paulien besefte al jong dat we niet eeuwig leven: 'Heb het niet 'gewoon prima', heb het écht leuk'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Yma GarayPaulien besefte al jong dat we niet eeuwig leven: 'Heb het niet 'gewoon prima', heb het écht leuk'
RTL

De dood hoort bij het leven, al schuiven we 'm graag zo lang mogelijk voor ons uit. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Paulien (40) uit Groenekan is zelfstandig ondernemer en marketeer. Voor haar slotakkoord heeft zij een bijzondere plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid? 

"Pure Imagination van Kathleen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Dit liedje komt oorspronkelijk uit de film Willy Wonka and the Chocolate Factory uit 1971. Ik hoorde het opnieuw in de nieuwe Wonka film. Ik kreeg er kippenvel van. Dit liedje staat voor mij symbool voor waar het om draait in het leven; intens kunnen genieten van kleine dingen. Met kinderlijke verbeelding naar de wereld kijken en zo je eigen paradijs op aarde creëren.

'If you want to view paradise, simply look around and view it', oftewel: je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn. Alles wat je nodig hebt, is er al. Het is maar net hoe je er naar kijkt en wat je daar zelf van maakt. Dat wil ik mijn vrienden en familie ook meegeven, als ik er zelf niet meer ben."

Carola besloot in één weekend naar België te emigreren: 'Ik voel het en ik doe het'
Lees ook

Carola besloot in één weekend naar België te emigreren: 'Ik voel het en ik doe het'

Wat zegt het nummer over je leven? 

"Mijn vader overleed op zijn 47e, één van mijn beste vrienden op zijn 37e. Ik besefte dus al vrij jong - ik was 20 toen mijn vader overleed - dat je niet het eeuwige leven hebt. Op zulke momenten, als je iemand verliest, voelt het leven even veel puurder en besef je weer waar het om draait. Niet om grote, materiële successen, maar om die kleine momenten die je met elkaar hebt gedeeld.

Dat is ook wel de ontwikkeling die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt. Doordat ik dingen anders zie, en creatief en snel denk, zie ik overal mogelijkheden. Ik ben al negen jaar ondernemer, en merk steeds meer dat ik niet gróótser hoef, ik ga liever een laagje dieper. Zien wat er al is, daar van genieten, en dat uitvergroten. Door gelukkig te zíjn, ga je nog meer geluk aantrekken. Dat klinkt misschien zweefteverig, maar dat is het in mijn ogen verre van. Kijk gewoon om je heen, zie wat je blij maakt, en ga dat dóén."

"Ik heb niet één rolmodel. Ik leer liever van 1000 mensen één ding, dan alles van één iemand."

"Ik ben ervan overtuigd dat als je durft te gaan voor wat je écht wil, dat je het altijd voor elkaar krijgt. Zeker als je dat met iedereen om je heen gaat delen. Als je daar al je energie op focust, dan lukt het ook. Je hoeft niet meteen je baan op te zeggen natuurlijk. Begin klein. Maar je zult zien dat je daar zo enthousiast van wordt, dat het vanzelf gaat groeien. Ik noem dat de opwaartse spiraal. De kunst is om dat enthousiasme vol te houden, op je eigen gevoel te vertrouwen en de ratio het niet te laten overnemen. Als mensen om je heen bijvoorbeeld zeggen dat het niet realistisch is. 

En: leer van mensen om je heen die je inspireren. Ik heb niet één rolmodel of klankbord, ik vind het juist fijn om van veel verschillende mensen te leren. Ik leer liever van 1000 mensen één ding, dan alles van één iemand. Iedereen heeft zijn eigen wijsheid. Ik zie in iedereen wel iets wat ik van hen kan leren."

Waar droom je van? 

"Dat ikzelf en iedereen om me heen ongefilterd zichzelf kan zijn, en kan doen waar je blij van wordt. Ongegeneerd en zonder drempel. Ik zie zoveel mensen die in een 'wel oké' leven zitten of een gouden kooi, een baan met heel goede voorwaarden, maar verder is het gewoon prima. Terwijl: 'gewoon prima', dat moet je leven niet zijn, toch? Heb het leuk! Echt! Dat doe ik zelf ook, en ik verzamel vooral mensen om me heen die óók zo leven. 

Opleiding en werkervaring zeggen niks, qua werk is alles maakbaar. Er zijn overal kansen. Laatst zei iemand tegen me: 'Ja, maar niemand vindt zijn werk toch echt leuk?' Dan wil ik ze echt door elkaar rammelen. Je leven kan zoveel leuker. Noem me naïef, maar ik vind het helemaal fantastisch in mijn eigen roze bubbel en dat gun ik iedereen."

Wat is je guilty pleasure

"Poeh, die heb ik niet. Ik vind dat je zoveel mogelijk pleasures moet hebben, en je daar vooral niet guilty over voelen. Alles kan en alles mag. Ik merk dat mensen zich zo snel laten afremmen door hoe iets hoort. Dat is toch zonde? Ik kan intens genieten van een Star Wars-marathon met een glas Canei en een zak M&M’s op de bank. "Canei? Dat drink je toch als je 16 bent??" Who cares! Ik vind het lekker. Dat is mijn enige doel in het leven: zoveel mogelijk genieten."

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodMuziekBeter werkenMenselijk gedrag