Liefdesles

Cato wil 'n monogame relatie: 'Onder leeftijdsgenoten ben ik een boomer'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den EndeCato wil 'n monogame relatie: 'Onder leeftijdsgenoten ben ik een boomer'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Tot haar verbazing is Cato (24) met haar wens voor een monogame relatie een uitzondering in haar vriendengroep en date-ervaringen. "De afspraak om exclusief te zijn aan elkaar lijkt gelijk te staan aan een huwelijksaanzoek. Alsof ik iets heel groots vraag van iemand."

"Noem me ouderwets, maar ik wil gewoon een relatie met iemand die alleen met mij is. Samen en monogaam. Het lijkt bijna een vies woord, als ik mijn leeftijdsgenoten moet geloven. Ze vinden het opgelegd door het geloof, niet realistisch en typisch iets voor boomers. 

Ik vind het doodvermoeiend. Maar bovenal vind ik het jammer, want met al die opties open, met die tussenvormen en niet echt willen kiezen, hollen we de liefde uit. Alles in het leven lijkt kiesbaar en vervangbaar."

Sien heeft vaginisme: 'Ik kan hem geen dampende seks en mogelijk ook geen kind bieden'
Lees ook

Sien heeft vaginisme: 'Ik kan hem geen dampende seks en mogelijk ook geen kind bieden'

"Een vriendin liet eens een jongen na drie maanden gaan, omdat hij niet enthousiast genoeg voor haar was opgestaan tijdens een lunchdate. Ze vond dat ze meer verdiende. Terwijl: je bent niet altijd je beste versie toch? Soms ben je ook gewoon moe, onzeker, zoekend. Moet je daar meteen op worden afgerekend? 

Ik zie zoveel twintigers en dertigers meewaaien en eigen wetten stellen, vuistdikke boeken vol verlangens, maar niemand die echt wortelt. Terwijl dat juist is wat ik wel wil."

Alle versies van mij 

"Man, vrouw, non-binair: het maakt me niet uit. Als in: ik plaats mezelf niet in een hokje en de persoon die ik lief heb, ook niet. Voor mij is de vibe die ik voel en de connectie die we delen bovengeschikt aan iemands lijf of pronouns. Het leven is fluïde, en de liefde ook. 

De Cato van nu is niet meer dezelfde als die van vijf jaar geleden en ook vast weer anders dan hoe ik me over tien jaar door het leven beweeg. Ik hoop een liefde te vinden die alle versies van mij wil leren kennen, zoals ik dat omgekeerd ook wil. Niet alleen de persoon die past bij een specifieke seksuele voorkeur of bij je vriendengroep en de hockeyclub. Liefde betekent voor mij dat je je in de ander wil verdiepen, en dat je elkaar een stukje verder brengt in dit leven."

"Het gaat niet alleen om wat je er zelf uithaalt, en wat iemand je geeft. Juist het samen uitzoeken is zo mooi. En je kunt de liefde pas echt ervaren als je monogaam bent. Alleen dan lukt het om de ander zuiver te zien, en jezelf echt te laten kennen. Geen andere avonturen, prikkelende lijntjes of verzwegen nachten, maar honderd procent samen."

Niks labelen, gewoon 'chill'

"Als ik kijk naar mijn leeftijdsgenoten, ben ik een boomer met mijn opvattingen. De afspraak om exclusief te zijn aan elkaar lijkt gelijk te staan aan een huwelijksaanzoek, alsof ik iets heel groots vraag van iemand. 

Ik laat het nu maar even zitten, met daten en al dat gedoe. Begin dit jaar trof ik voor de zoveelste keer iemand die 'mij helemaal fantastisch vindt, maar nu niks wil labelen, gewoon chill'. Maar ik vind het niet chill om zelf steeds mijn best te doen en alles te geven, en voor de ander een optie te zijn." 

"Mijn laatste liefje wilde het een 'prela' noemen, en bracht het als een compliment dat ik het scharrelstadium voorbij was."

"Mijn laatste liefje wilde het wel een 'prela' noemen, wat wij deelden, en bracht het als een compliment dat ik het scharrelstadium voorbij was. Toen ik aangaf dat dat voor mij niet genoeg was, dat ik de diepte in wilde en behoefte had aan partnerschap, was het voorbij." 

Partner-in-crime en life

"Het deed me pijn, want ik had wel mijn hart geïnvesteerd, ook al kenden we elkaar pas een half jaar. Het maakt me terughoudend."

Voorzichtiger dan ik eigenlijk zou willen zijn. En toch blijf ik vertrouwen houden. Die partner-in-crime, en in life, die vind ik nog wel."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieLiefdeGeneratie ZMenselijk gedrag