Liefdesles

Hotze (66) adviseert B&B Vol Liefde-eigenaren: 'Vind iemand met wie je ketst en keuvelt'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den EndeHotze (66) adviseert B&B Vol Liefde-eigenaren: 'Vind iemand met wie je ketst en keuvelt'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Kijkend naar B&B Vol Liefde, zijn vrienden en zijn eigen leven, constateert Hotze (66) dat het belang van kameraadschap wordt onderschat. "Moeiteloos in elkaars gezelschap verkeren is een groot goed."

"Op een barbecuefeestje vorige week ging het de halve avond over B&B Vol Liefde. Want die Mike deed zo moeilijk, en die Albert had z’n prioriteiten niet op orde en die Iris liet zo'n goede lobbes in de kou staan. 

Allemaal stelletjes die wel wisten hoe de liefde werkt en vanaf de bank hun oordelen afvuren op de kwetsbare kanten van de deelnemers. Ga er maar aanstaan, dacht ik, om de liefde te vinden terwijl er vijf kanshebbers achter elkaar langskomen. En meermaals ook tegelijk, waardoor iedereen maar 'n halfje krijgt."

Anne had jarenlang een getrouwde minnaar: 'We waren verslaafd geraakt aan elkaars aandacht'
Lees ook

Anne had jarenlang een getrouwde minnaar: 'We waren verslaafd geraakt aan elkaars aandacht'

"Ze zoeken een grote liefde, vinden soms kameraadschap en twijfelen openlijk of dat genoeg is. Terwijl juist dat het mooiste is wat je kunt hebben. Ja, aantrekkingskracht is mooi, goede seks is heerlijk en verliefdheid is fijn. Maar het is niet het hoogst haalbare. Nee, het hoogst haalbare is juist kameraadschap. 

Zoals Anja en Peter zeggen dat alles bij hen vanzelf gaat, en die twee jongens in Frankrijk dat ook hebben. Dat is alles waard. Iemand met wie je ketst en keuvelt. De seks wordt minder, de kussen niet meer zo nodig maar de knuffels wel." 

Fijner dan vurige avonturen

"Ik was bijna tien jaar alleen voordat ik mijn vriendin ontmoette. Soms zoende ik iemand, ik vree weleens wat, maar niks was zo lekker als het gevoel van samen zijn. 

Trudy en ik horen bij elkaar en dat blijkt fijner dan de vurige avonturen die ik ooit had. Zelfs naar de supermarkt gaan met haar vind ik plezierig. Ik maak het eten, zij plukt wat in de tuin en 's avond aan tafel nemen we de dag door."

"Juist in de jaren dat de vlinders wat zachter fladderen, is moeiteloos in elkaars gezelschap verkeren een groot goed."

"Over anderhalf jaar stop ik met werken, Trudy een paar maanden na mij ook, en tot mijn eigen verrassing verheug ik me erop. Ik geef al jaren les in het hoger onderwijs, ik stuur de afdeling aan en ik was er altijd van overtuigd dat ik het nodig had om te werken. Om iemand te zijn van nut, waar anderen op bouwden. Verveling leek me verschrikkelijk, en mentaal afstompen al helemaal. 

Maar ook thuis ben ik van nut. Voor Trudy, mijn vriendin en mijn kameraad. Samen platen draaien van Bruce Springsteen en Bob Marley, ieder met een boek op schoot. Ik zit altijd recht op de bank, en Trudy languit. Ik vind het heerlijk, want dan steekt ze haar voeten onder mijn dijbeen en daarmee zegt ze: je bent m’n maatje."

Groot goed 

"Juist in de jaren dat de vlinders wat zachter fladderen en we hebben ingeboet aan groots, meeslepend en aantrekkelijkheid, is moeiteloos in elkaars gezelschap verkeren een groot goed. Want je tijd op de dag neemt alleen maar toe, terwijl 'ie in jaren juist afneemt."

"Prettige momenten zijn méér dan kabbelende uren. Het is wat het leven glans geeft, en juist dat zie je zo goed bij al die B&B-eigenaren. Ze leven hun droom, in een kasteel of een landhuis of onder de Griekse zon, maar ze missen hun kameraad. 

En dan worden ze in dat programma ineens overspoeld met potentiële liefdes, waardoor ze nauwelijks nog kunnen waarderen wie er voor hen staat. Want hij kan wel lekker koken, en het is zo gezellig allemaal, maar kan hij ook wel dit of dat? Is het seksueel spannend, maar kan ze ook een beetje helpen in de moestuin?" 

Mooie vorm van liefde

"Terwijl dat naar mijn idee niet de belangrijkste vragen zijn. Je hoeft niet alles bij iemand te vinden, denk ik, maar vind vooral iemand die graag bij jou is. Simpelweg samen kunnen zijn met iemand is een verdraaid mooie vorm van liefde."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesRelatieB&B Vol liefdeLiefdeTv-programma