Liefdesles

Anne had jarenlang een getrouwde minnaar: 'We waren verslaafd geraakt aan elkaars aandacht'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Annet van den EndeAnne had jarenlang een getrouwde minnaar: 'We waren verslaafd geraakt aan elkaars aandacht'
RTL

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. Nu de affaire al een tijdje voorbij is, blijft Anne (49) achter met een knagend verlangen naar een liefde die er niet meer is. "Wat wij deelden is vervlogen en lijk ik nergens anders te kunnen vinden."

"Van een minnaar komen alleen maar teleurstellingen, waarschuwden mijn vriendinnen, en ik wist dat ze gelijk hadden. Toch bleef ik Vincent zien. In de naweeën van mijn gedoofde huwelijk zocht ik aandacht en vond ik hem. 

Een praatjesmaker, fit en bijzonder charmant. Getrouwd ook, maar dat hinderde niet, want ons contact zou maar voor even zijn. Wat wederzijds begeerte en daarna zou ik een nieuwe liefde vinden en hij weer vakantie vieren met zijn vrouw."

Cato wil 'n monogame relatie: 'Onder leeftijdsgenoten ben ik een boomer'
Lees ook

Cato wil 'n monogame relatie: 'Onder leeftijdsgenoten ben ik een boomer'

"Ha! Wat dacht ik ook. Voor ik het wist zat ik in een affaire die acht jaar duurde en pas na meerdere stoppogingen, echt eindigde. We waren verslaafd geraakt aan elkaars aandacht, hunkerden naar elkaars mening en vooral naar bevestiging. 

Na mijn scheiding bleef ik een flinke tijd wachten op de zijne, maar die kwam nooit. Ook toen de glans er allang af was, en de verliefdheid gedoofd, bleef ik hopen. Want als we samen waren, was het goud. Zodra hij belde, trok hij me door de telefoon en stond de wereld stil. We werden kalm van elkaars stemgeluid en grapten weleens dat de ander zelfs een telefoonboek kon voorlezen om ons gelukkig te maken."

Honderden bezoekjes

"We bespraken de dag, onze wensen, twijfels en onze verlangens. En op de terugweg na een bezoek evalueerden we uitvoerig hoe goed de seks weer was geweest. Hoe we dit nog nooit hadden gevoeld en dat we altijd van elkaar zouden houden.

Tussen die honderden bezoekjes hadden een paar momenten van pure kwetsbaarheid gezeten, naakter dan naakt, en vervullender dan we ooit hadden kunnen vermoeden. Die herinnering, dat gevoel, bleek de motor om jarenlang te wachten op meer van dit."

"Kies dan man, dacht ik. Ga voor mij of laat me gaan. Ik moest zelf kiezen, natuurlijk."

"Pas nu realiseer ik me dat 'meer' nooit mogelijk was. Want juist in die cocon van het geheim kon de liefde tegen de muren klotsen. Als ik met hem was, dan spraken we allebei niemand anders. 

Omdat de tijd schaars was en de waarheid fragiel, hadden we een hyperfocus op elkaar. Geen wonder dat je je dan maximaal gezien voelt. We hadden een eigen taaltje ontwikkeld en een berg aan rituelen, en toch bestond dat alles bij de gratie van hooguit vier uur per week."

Lijstje met negatieve eigenschappen 

"In de eerste jaren gingen we nog wel eens een paar dagen weg, dan verzon hij een smoes van werk en vloog ik ook naar Spanje. Op het laatst bleef het beperkt tot af en toe een nachtje, waarbij hij zich stipt om 20.00 uur bellend moest melden bij zijn vrouw en ik deed alsof ik dat wel begreep.

Ik begreep het helemaal niet. Kies dan man, dacht ik. Ga voor mij of laat me gaan. Ik moest zelf kiezen, natuurlijk. Maakte lijstjes van zijn negatieve eigenschappen om me los te weken: hij rookt, hij smakt, hij vindt Vandaag Inside een goed programma, hij liegt tegen zijn vrouw en tegen mij."

"Na veel pogingen en nog meer herhaling lukte het me om met neutrale ogen naar Vincent te kijken en te zien dat hij helemaal geen man is voor mij. Deels, althans. Want twee jaar later spookt hij nog elke dag door mijn hoofd. En door mijn hart. Het verlangen naar dat gouden randje blijft."

Gepolijste versie van mezelf

"Wat wij deelden is vervlogen en lijk ik nergens anders te kunnen vinden. Ik heb gedatet en liefgehad, ook na Vincent. Inmiddels heb ik een nieuwe relatie, een heel fijne, en is hij nog steeds bij zijn vrouw. 

En toch mis ik die intensiteit, hoe ik me helemaal in hem kon verliezen en hoe de wereld stilstond als we samen waren. Hoe ik rust vond in het timbre van zijn stem."

"Bij mijn huidige vriend ben ik op mijn gemak, en helemaal mezelf, maar bij Vincent was ik een gepolijste versie van mezelf. Die Anne mis ik soms. Hoe Vincent en ik elkaar konden laten opstijgen, dat stukje magie, kan ik niet vinden in mijn nieuwe relatie, ook al is die op bijna alle punten beter. En vooral: zichtbaar."

Magie is vervlogen

"Niks ten nadele van mijn vriend, want hij is fantastisch. Er is een deel van mij dat niet meer geraakt wordt nu ik Vincent niet meer spreek, en dat mis ik. En ik weet ook wel dat dat stuk niet meer opgepoetst wordt als ik zijn nummer weer intik op mijn telefoon. 

Wat er was bestond alleen toen, bij de Anne en Vincent die we in die periode waren. De magie is vervlogen, en ik ben dankbaar dat ik 'm even heb mogen voelen."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.

Lees meer over
LiefdeslesLiefdeRelatieEchtscheidingSeks