De opvoedkwestie

Het zoontje (5) van Annique slaat en schopt haar soms: 'Ik heb hem niet onder controle'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Het zoontje (5) van Annique slaat en schopt haar soms: 'Ik heb hem niet onder controle'
RTL

Annique worstelt nogal met haar vijfjarige temperamentvolle zoon, die haar soms schopt of slaat als hij boos is. Hoe stopt ze dit?

Ze schaamt zich er een beetje voor dat ze haar zoon volgens eigen zeggen niet 'onder controle' heeft. Annique: "Ilyas heeft mij al een paar keer geschopt of geslagen als ik hem iets verbied. Boos worden of straffen lijkt geen zin te hebben  - hij moet van mij dan naar zijn kamer of mag geen toetje die avond - want de volgende keer doet hij het weer. Hoe pak ik dit aan?"

Hoe waarschuwt Lisa haar dochter voor die ene verdachte man? 'Wil haar niet bang maken'
Lees ook

Hoe waarschuwt Lisa haar dochter voor die ene verdachte man? 'Wil haar niet bang maken'

Slaan en schoppen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de zoon van Annique in een fase zit waarin er veel gebeurt en hij zich op een vervelende manier uit, zegt opvoedcoach Sophia van Splunteren: "Slaan is normaal peutergedrag, maar voor een vijfjarig kind gaat dat niet helemaal op. 

Dit gedrag is niet oké, maar je merkt inderdaad dat straffen geen zin heeft. Veel ouders beantwoorden slecht gedrag met een lik-op-stukbeleid, maar dat kan leiden tot meer frustratie bij kinderen en meer onwenselijk gedrag."

Meenemen in jouw beslissing

"Belangrijk is om te kijken naar de reden achter dit gedrag, dus waarom je kind zo reageert", zegt Van Splunteren. Het kan helpen om hierbij ook naar jezelf te kijken: hoe verbied je hem dingen? Kinderen hebben het nodig dat je dit uitlegt en ze meeneemt in jouw beslissing. Dus roep niet meteen: 'Nee, je mag geen ijsje', maar hoor je kind even aan en werk naar die nee toe. Als je kind het gevoel krijgt dat hij niet wordt gehoord of gezien en geen uitleg krijgt, kan dat tot frustraties leiden."

"Stap uit de spiraal van slecht gedrag en straffen, en benader het op een liefdevolle, rustige manier."

Je kind boos naar boven sturen gaat de situatie niet helpen, zegt de opvoedcoach. "Daarmee zeg je dat je kind iets doet wat niet oké is, en dat hij ook niet oké is. Plus: je snijdt hem af van jou, terwijl je kind het waarschijnlijk moeilijk heeft en jou iets probeert te zeggen. Natuurlijk moet je slaan en schoppen begrenzen, maar dat kan ook op een andere manier. 

Hou je kind fysiek tegen en zeg duidelijk dat we dit niet doen. Benoem dat hij boos is en dat jullie, als hij gekalmeerd is, verder praten. Belangrijk is om je kind andere manieren te leren om met frustratie of andere emoties om te gaan, in plaats van alleen te zeggen dat slaan niet mag. Stap uit de spiraal van slecht gedrag en straffen, en benader het op een liefdevolle, rustige manier. Veel staat of valt met hoe je zelf als ouder reageert."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingRuzie