De opvoedkwestie

Het dochtertje (6) van Merel eet slecht, maar klaagt wel over honger

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock Het dochtertje (6) van Merel eet slecht, maar klaagt wel over honger
RTL

Dat haar zesjarige dochter slecht eet, is één ding. Maar Merel vindt het lastig dat ze daarna klaagt dat ze honger heeft. Hoe doorbreekt ze dit?

Het is inmiddels een vicieuze cirkel geworden, zegt Merel. "Mijn dochter eet vaak erg slecht tijdens het avondeten. Ze zegt al snel dat ze geen honger meer heeft. Vaak laat ik haar dan nog een paar happen eten, maar ik wil er geen enorme machtsstrijd van maken. Wat ik wel vervelend vind, is dat ze dan een uur later ineens roept dat ze honger heeft en iets wil eten. Dan geef ik haar maar een banaan of boterham, omdat ik niet wil dat ze met honger naar bed gaat. Hoe doorbreken we dit patroon?"

Het zoontje (5) van Annique slaat en schopt haar soms: 'Ik heb hem niet onder controle'
Lees ook

Het zoontje (5) van Annique slaat en schopt haar soms: 'Ik heb hem niet onder controle'

Kinderen moeten nog leren om naar hun lichaam te luisteren, legt opvoedcoach Sophia van Splunteren uit. "De ene keer heeft je kind nou eenmaal minder honger dan de andere keer. Wij hebben ook niet altijd evenveel trek. Als je kind niet eet op de juiste eetmomenten, dan is het de vraag hoe haar eetpatroon er verder op de dag uitziet. Een 'klein hapje rond vier uur', kan voor een kinderbuik heel veel zijn. Let dus op de tussendoortjes, probeer dit te minimaliseren."

"Geef tijdens het avondeten heel duidelijk aan dat dít het eten is."

Het kan inderdaad frustrerend zijn als je kind later weer honger heeft, zegt Van Splunteren. "Dan blijf je je kind continu eten geven op commando, terwijl je wilt dat ze eet op jullie eetmoment. Dit doorbreek je alleen door haar die avondsnack te ontzeggen, want nu leert ze niet dat ze moet eten tijdens het avondeten. Ze weet dat ze daarna toch nog iets krijgt. Geef tijdens het avondeten heel duidelijk aan dat dít het eten is. Ze mag daarna nog wel een toetje, maar daarna is het klaar. Hou voet bij stuk, anders blijft het een patroon dat ze nog een maaltijd voor het slapengaan krijgt. 

De focus moet echt liggen op de avondmaaltijd, want die is het meest voedzaam. En kijk even naar of het ligt aan wát jullie eten. Eet ze bijvoorbeeld wel beter als ze het lekker vindt? Dan kun je daar rekening mee houden."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingVoeding