Samen sterk tegen borstkanker: hoe Pink Ribbon onmacht omzet in kracht

Oktober is borstkankermaand, de maand waarin extra aandacht voor de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen wordt gevraagd. Stichting Pink Ribbon, onderdeel van KWF Kankerbestrijding, organiseert inzamelacties voor onderzoeken en steun van vrouwen die de diagnose krijgen. Iedereen kan een steentje bijdragen. “Zo kunnen we onmacht omzetten in kracht.”
Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Dit betekent dat we allemaal wel een vrouw kennen die deze kankersoort heeft of ervan aan het herstellen is. Dankzij onderzoek en verbeterde behandelmethodes is de overlevingskans in de meeste gevallen gelukkig goed: negen op de tien patiënten is na vijf jaar nog in leven. Maar helaas geneest niet iedereen, want jaarlijks overlijden er in Nederland nog altijd zo’n drieduizend vrouwen aan borstkanker.
In actie voor extra onderzoek
Pink Ribbon zet zich in voor alle vrouwen die borstkanker krijgen. Dat doet de organisatie door wetenschappelijk onderzoek te financieren. Onderzoek dat er op gericht is om borstkanker te voorkomen en beter te kunnen behandelen. Daarnaast gebruikt Pink Ribbon haar fondsen om het leven met én na borstkanker zo prettig mogelijk te maken. Dit gebeurt onder andere door de Borstkankervereniging Nederland te steunen; een patiëntenvereniging die vrouwen bij elke stap in het traject ondersteunt.
Want de diagnose borstkanker heeft een grote impact op je leven. Het kan zowel fysiek als mentaal heel zwaar zijn. “Elke vrouw ervaart dit op haar eigen manier”, vertelt Linda Sumner van Pink Ribbon. “En kanker krijg je niet alleen. Het heeft ook impact op je naasten.” Niemand wil een geliefde ziek zien. Kinderen zijn bang om hun moeder te verliezen, maar ook bij partners, familieleden en vrienden speelt angst op. En die angst is reëel, want ook al zijn er veel stappen gezet, het is nog altijd niet vanzelfsprekend dat iemand geneest.
Daarom is het zo belangrijk dat er geld binnen blijft komen voor onderzoek en ondersteuning. “En daar hebben we heel veel mensen voor nodig”, zegt Sumner. Want alle kleine beetjes helpen. “Wat ik heel mooi vind, is dat je ziet dat er in oktober overal in het land geld wordt opgehaald.” Bedrijven en organisaties die Pink Ribbon steunen met acties die worden georganiseerd, zoals een high tea, of mensen die aan een sportevenement meedoen en zich laten sponsoren voor Pink Ribbon.
Wil jij je steentje bijdragen? Klik hier als je een donatie wilt doen of in actie voor Pink Ribbon wilt komen.
Oktober borstkankermaand
Naast alle inzamelacties die in oktober worden georganiseerd, is er de Pink Ribbon-armband, hét symbool om mensen met borstkanker te steunen. Elk jaar wordt er een armband ontworpen die mensen dragen om te laten zien dat ze zij aan zij staan met vrouwen die borstkanker hebben. Het is een teken van mentale steun en met de opbrengst kan Pink Ribbon haar werk voortzetten.
“Door de armband te kopen, kunnen mensen hun onmacht omzetten in kracht”, vertelt Sumner. “Het toont wat we als maatschappij samen kunnen doen en dat is hartverwarmend om te zien.” Dit jaar is de armband ontworpen door Tiny Miracles, een organisatie die zich inzet om de armoedecirkel van vrouwen en hun gezinnen in het Indiase Mumbai te doorbreken. Met deze samenwerking kan Pink Ribbon extra veel vrouwen helpen en krijgt de armband een dubbele functie: hij geeft hoop aan zowel de dragers als de makers.
Het thema van de Pink Ribbon-armband 2024 - een stoffen armband met daarop een hand gestempeld bloemenpatroon - is ‘omarming’. “Het is een armband die je blijft omarmen”, zegt Sumner. Dat is wat Pink Ribbon wil uitdragen: steun aan alle vrouwen die borstkanker hebben en de mogelijkheid voor iedereen om op een eenvoudige manier iets te kunnen bijdragen.
Wil je in actie voor Pink Ribbon komen? Bedenk een leuke actie, laat je sponsoren of maak in een paar stappen een persoonlijke online collectebus aan.