Bij ons thuis

'Zit er wéér minder in de verpakkingen? We worden genaaid door de fabrikanten'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStock 'Zit er wéér minder in de verpakkingen? We worden genaaid door de fabrikanten'
RTL

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week pakt ze de boodschappen uit en doet ze een rare ontdekking. "Deze mozzarellabol is echt ieniemienie."

Al jaren laat ik boodschappen thuisbezorgen. Een enorme luxe als je allebei werkt en je niet zelf aan het eind van de dag op je tandvlees door de supermarkt wil sjouwen. Een nadeel daarvan is dat ik makkelijk spulletjes aanklik en soms niet meer weet wat ik in huis haal. 

Zo ontdekte ik onlangs iets vreemds toen ik met Puk (13) de boodschappen uitpakte: de mozzarellaverpakking die in de aanbieding was, voelde raar. Was-ie nou echt zo ieniemienie of was ik gek? "Ja, dit bolletje is een stuk kleiner dan normaal", oordeelde Puk toen ik haar om een second opinion vroeg. "Wat is dit? We worden gewoon genaaid door grote fabrikanten", zei ik pissig, terwijl ik de bol in de koelkast legde. 

'Als het 'Squid Game'-koekje breekt ga je dood? Lekker dan'
Lees ook

'Als het 'Squid Game'-koekje breekt ga je dood? Lekker dan'

Ik had er al iets over gelezen. Dat de Consumentenbond fabrikanten wéér hadden betrapt op het verkleinen van verpakkingen terwijl de prijs gelijk bleef. Het vervelende van krimpflatie is dat het een soort gaslighten is. Zijn die tomaten in blik nou wateriger of ligt het aan mij? Zitten er nou minder ansjovis in het blikje of ben ik gek? Is die mozzarellabol niet kleiner? Nee, het ligt dus tóch niet aan mij.

Keihard bewijs

'Je gaat het pas zien als je het doorhebt', zou Cruijff hebben gezegd, en in dit geval doe je dat het best door verpakkingen op heterdaad te betrappen op hun leugens. Toen ik op Bluesky vroeg of mensen het zagen, kreeg ik al snel keihard bewijs: foto’s van verpakkingen naast elkaar waar minder in zat, even grote verpakkingen met vooral meer lucht. 

'Aanbiedingen' die mínder boden voor méér geld. De 2+5-aanbiedingen die vooral bedoeld waren je onnodig veel te laten kopen. De inhoud van de zak muesli die opeens wél in de voorraadpot paste.

Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.© Bente Maria Hilkens Fotografie
Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.

Er waren genoeg scherpe consumenten in mijn tijdlijn die de trucjes maar al te goed doorhadden: 400 gram fruit in plaats van 500, vleesprijzen per 350 gram in plaats van 500 gram, preien per stuk in plaats van per kilo, verpakkingen die de helft kleiner waren geworden, literflessen met daarin 750 ml, verpakkingen die van 100 naar 80 gram waren gegaan.

Kortere, niet-knakkende knakworsten

De krimpflatie zorgde zelfs voor verwarring bij de fabrikanten zelf, bijvoorbeeld omdat zakjes drop zo klein waren geworden dat de fabrikant niet meer doorhad welke drop er nou eigenlijk in die superkleine zak was beland. 

Hoe het ook werd verpakt of met wat voor soort aanbieding ook: duidelijk was dat het allemaal minder was, van hagelslag tot douchegel. Met als dieptepunt knakworsten die niet alleen korter waren geworden, maar ook niet meer knakten.  

Ik kreeg de tip voortaan beter te letten op de prijs per kilo en liter. Dat betekende niet meer gedachteloos spulletjes aanvinken in een boodschappenapp, maar ouderwets met een karretje door de supermarkt. 

Van vrijpartij tot minikusjes

"Ik krijg nu negen minikusjes waar je vroeger een hele vrijpartij naar binnenschoof", vertelde ene Billy verdrietig over zijn geliefde chocozoenen. Boos legde ik mijn telefoon weg, mijn liefde voor lekkers instant tanende. 

We kochten de afgelopen jaren al veel minder, maar we besloten nog steviger te bezuinigen. Want chocozoenen die niet leidden tot een vrijpartij en worstjes die niet knakten, daar weigerde ik nog langer mijn tanden in te zetten.

Lees meer over
Bij ons thuisGeldInflatieSupermarktVoedingGezin