'Zo verwijder je alle pesticiden': Is je fruit pas gezond na wassen met baking soda?

Met een beetje water spoel je pesticiden en bacteriën niet van je fruit. Wat je wél moet doen is het fruit wassen met baking soda. Zo wordt geregeld beweerd op sociale media. Is dat waar? We vragen het professor Pieter Spanoghe, hoofd van de afdeling Chemische gewasbescherming aan de Universiteit Gent, en Maartje Boot van het Voedingscentrum.
"Met baking soda verwijder je álle pesticiden en bacteriën", zegt Tomas Breemen van het Instagramaccount @handigetips_ in deze reel:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het klinkt niet ongeloofwaardig, zeker niet als je vervolgens ziet hoe vies het water is dat overblijft nadat hij het fruit in baking soda heeft laten weken. Het Engelstalige account @wholeyum is bijna even stellig: tot 96 procent van de pesticiden verwijder je van fruit door het te laten weken in baking soda, zo is daarop te lezen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Maar is dat ook echt zo? Moet je fruit en groenten wassen in baking soda om vuil te verwijderen, of is goed wassen met water genoeg? Dat laatste is het geval, zegt het Voedingscentrum, dat zich baseert op wetenschappelijk onderzoek.
Vuil en stof
"Vuil en stof verwijder je door groenten en fruit goed af te spoelen met stromend water", zegt woordvoerder Maartje Boot van het Voedingscentrum. "Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken."
Volgens Boot is de kans dat er ziekmakende bacteriën op groenten en fruit zitten ook heel klein. "We zagen dat bijvoorbeeld begin dit jaar bij de blauwe bessen uit de diepvries bij Albert Heijn, maar dat komt gelukkig niet vaak voor. Je kunt ook niet alle bacteriën eraf wassen, al maak je de kans op een infectie door voedsel wel kleiner door het goed onder de kraan te houden."
Maar hoe zit het dan met pesticiden? "Daarvan kun je hooguit 10 tot 20 procent eraf wassen", zegt professor Chemische Gewasbescherming Pieter Spanoghe van de Universiteit Gent. "En of dat lukt, is afhankelijk van het pesticide dat is gebruikt."
Pesticiden kún je niet weg wassen
"Er zijn verschillende soorten pesticiden. Een deel, de zogenoemde contactmiddelen, blijft aan de oppervlakte, daarvan kun je iets afwassen, al plakken ook die sterk aan de plant zodat ze niet na een regenbui volledig zijn weggespoeld. Andere pesticiden - de 'systemische middelen' - dringen als een soort zalf de vrucht in binnen. Die kun je er helemaal niet afwassen." Bij beide typen is het effect van zowel wassen met water als wassen met baking soda beperkt, zegt Spanoghe.
Het idee dat je pesticiden van fruit en groenten kunt wassen, stamt volgens hem uit het verleden. "Meer dan 30 jaar geleden waren veel pesticiden poedervormig en bleven ze op de schil liggen. Toen was het wel zinvol om ze eraf te wassen."
Veilig om te eten
Volgens zowel Spanoghe als Boot kún en hoef je in Europa niets te doen om pesticiden van en uit groenten en fruit te wassen. Boot: "We snappen dat mensen zich daar zorgen om maken, maar er wordt in Nederland gelukkig heel streng gecontroleerd om te zorgen dat er niet meer pesticiden in het eten zitten dan wettelijk is toegestaan. De voordelen van het eten van groenten en fruit zijn groter dan de eventuele risico's."
"We adviseren ook niet om wel of geen biologische groenten of fruit te kopen. Natuurlijk kun je dat zeker doen als je je daar prettiger bij voelt en je dat kunt betalen, maar ook niet-biologische producten zijn gezond." Spanoghe voegt daaraan toe: "Zoals ze worden aangeboden in de winkel, zijn alle groenten en fruit veilig voor consumptie."
Klik hier voor meer Lifestyle
Grapefruit is niet meer populair. Waar heeft dat mee te maken?