'Liefde vinden moeilijker geworden'

Kansloos na één spelfout: de keiharde werkelijkheid voor mannen op datingapps

Door Marianne Lucieer··Aangepast:
© iStockKansloos na één spelfout: de keiharde werkelijkheid voor mannen op datingapps
RTL

'Geen leuke lach', 'te sportief', 'een spelfout': swipen op datingapps kan een hoop frustraties met zich meebrengen. Vooral voor mannen, die een veel kleinere kans hebben op matches, zegt universitair hoofddocent sociale psychologie Tila Pronk. Zij deed onderzoek naar de psychologische gevolgen van datingapps.

'Voor vrouwen zijn datingapps als shoppen, voor mannen als solliciteren', zei Arjen Lubach een paar weken geleden naar aanleiding van een tv-fragment van Pronk. Daarin zei ze dat mannen vrijwel kansloos zijn op online dating apps, en daardoor supergefrustreerd zijn.

"Datingapps zijn voor zowel heteromannen als heterovrouwen moeilijk", zegt zij tegen RTL Nieuws. "Maar voor allebei op een ander vlak. Mannen liken ongeveer de helft van de profielen van vrouwen, vrouwen maar 5 procent van de mannen – en het is vaak ook maar een heel klein clubje mannen dat alle likes krijgt. Bij de overige mannen kan dat leiden tot onzekerheid, boosheid en frustraties. Vrouwen worden juist overweldigd en krijgen vaker dan mannen vervelende, agressieve of seksuele opmerkingen."

Swipen maakt pessimistisch

Dat heteroseksuele vrouwen selectiever zijn dan heteroseksuele mannen, is niet per se nieuw. "Dat was vroeger tijdens het uitgaan ook al zo. Op datingapps leidt het ertoe dat vrouwen al gelijk na het aanmelden zoveel reacties en dm's krijgen dat ze denken: ho even, rustig aan. Dan gaan ze veel kritischer kijken: iemand die een spelfout maakt of een verkeerde pet op heeft kan dan al afvallen." 

"Terwijl mannen die nieuw zijn op een datingapp helemaal geen reacties krijgen. Veel van hen hebben nu maar als strategie dat ze niet eens kijken naar profielen en gewoon iedereen accepteren, in de hoop dat er iemand tussen zit die hen ook accepteert. En ook dat leidt weer tot onvrede bij vrouwen, want die denken: o wat leuk, ik heb een match met iemand naar wiens profiel ik 10 minuten heb gestaard. Terwijl die man dan pas kijkt wie je eigenlijk bent en of er wat hem betreft wel een klik kan zijn." 

Leah haalt meer uit hun open relatie dan haar man: 'Hij is de stumper'
Lees ook

Leah haalt meer uit hun open relatie dan haar man: 'Hij is de stumper'

Een ander nadeel van datingapps is, zo blijkt uit onderzoek van Pronk, dat zowel mannen als vrouwen pessimistischer worden als ze langdurig swipen. "Dan hebben ze het gevoel dat ze de liefde nooit gaan vinden. Daar tegenover staat: hoe langer ze swipen, hoe minder tevreden ze zijn met de mensen die ze kunnen swipen, terwijl de foto's en profielen niet minder zijn. Dat is natuurlijk ook de reden dat je bij Tinder kunt betalen om je profiel als eerste aan anderen te laten zien: profiel 100 vinden mensen altijd minder leuk dan profiel 1."

Meer singles

Het klinkt allemaal niet erg positief, en toch zijn datingapps heel populair. "60 procent van de heterokoppels vindt elkaar online", zegt Pronk. "En aan de andere kant: er zijn meer singles dan ooit." 

Nu is dat laatste niet per se slecht nieuws, voegt ze daaraan toe. "Vrouwen zijn zelfstandiger en hebben geen relatie meer nodig om in hun levensonderhoud te voorzien. Dat zijn hele positieve punten. Maar de zoektocht naar liefde is door die datingapps ook lastiger geworden – hoe ironisch dat ook klinkt."

Het lijkt makkelijker: naast alle mogelijkheden die er voor het datingapp-tijdperk waren, kun je nu ook gewoon thuis op de bank de liefde van je leven tegenkomen. En toch werkt het niet zo, zegt Pronk. "Natuurlijk kun je ook naar de kroeg gaan en kijken of je daar een leuk persoon tegenkomt. Maar het is echt veel moeilijker geworden om offline iemand te vinden. Het wordt veel minder gewaardeerd als je iemand aanspreekt, zeker als een man dat doet bij een vrouw. Dat is het nadeel van MeToo: mensen zijn sneller bang dat het grensoverschrijdend is om een vreemde een compliment te geven of zelfs langer naar iemand te kijken."

Wiens schuld?

Hoe we wel zonder al te veel frustratie en overweldiging de liefde kunnen vinden op een datingapp? Volgens Pronk zijn er in elk geval manieren om de kans daarop te vergroten. 

"Het begint met je bewust zijn van je gedrag, dat is het enige waar je controle over hebt. Ook na dat filmpje van Lubach ontstonden op sociale media discussies waarbij vrouwen zeiden dat het de schuld is van mannen, en mannen dat het de schuld is van vrouwen. Dat vind ik gevaarlijk, alsof ze allemaal slachtoffer zijn van het systeem, terwijl ze dat systeem samen maken."

"Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maximaal tien profielen per keer bekijkt. Dan bescherm je jezelf tegen de negatieve gevolgen van de vele keuzes."

"Verder is het goed om niet eindeloos te swipen. Gemiddeld zien mensen tijdens zo'n sessie 140 profielen – mannen meer dan vrouwen. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maximaal tien profielen per keer bekijkt. Dan bescherm je jezelf tegen de negatieve gevolgen van de vele keuzes, zoals dat het laatste profiel minder interessant lijkt." 

Anders kijken naar profielen

Ook vindt Pronk dat gebruikers anders zouden moeten kijken naar profielen. "Niet als: dit wordt mijn toekomstige partner, maar kijk ook eens waar je enthousiast van wordt. Een tekst waar je om moet glimlachen bijvoorbeeld, of een maffe foto. En wees wat minder streng: een spelfout betekent niet dat iemand geen leuk persoon is, een foto die vanuit de verkeerde hoek is genomen ook niet." 

"Geef iemand het voordeel van de twijfel en selecteer eens profielen die je normaal niet zou selecteren. Want een mooie kop maakt niet per se een leuk mens. En geloof me: niemand is perfect, en geen enkele relatie is dat. Natuurlijk moet je kritisch zijn op dat de ander goed voor je is en respect voor je heeft, maar of dat zo is zie je echt niet af aan een profiel."

Daarnaast vindt Pronk dat er minder lang gechat zou moeten worden. "Wekenlang chatten is niet de manier om iemand te leren kennen. Dat doe je pas als je elkaar ziet en een echt gesprek voert. Hoe is de klik? Maakt diegene je nieuwsgierig? Vind je het leuk om hem of haar nog een keer te zien? Terug naar het daten van vroeger dus eigenlijk, maar dan met een datingapp als springplank. Daar worden we allemaal gelukkigere mensen van."

Klik hier voor meer Lifestyle

En wat ook niet helpt: steeds meer jonge vrouwen hebben genoeg van datingapps en stoppen ermee.

Lees meer over
DatingappsLifestyleLiefdeDaten

Laatste video's van RTL Nieuws

01:25
Alcoholverbod? Deze Nijmegenaren 'hebben gewoon zelf blikjes ingeslagen'
Vierdaagse

Alcoholverbod? Deze Nijmegenaren 'hebben gewoon zelf blikjes ingeslagen'

  1. 00:39
    Resten privévliegtuigje dag na crash te zien op helikopterbeelden
    Londen Southend

    Resten privévliegtuigje dag na crash te zien op helikopterbeelden