Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (11) is zwaar op de hand'

·Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn dochter (11) is zwaar op de hand'
RTL

De elfjarige dochter van Irena heeft soms moeite om dingen positief te benaderen. Hoe kan Irene haar leren te relativeren?

Dat haar dochter snel bij de pakken neer gaat zitten, is voor Irena soms lastig te verkroppen: "Ik ben eerder het type voor wie het glas halfvol is. Maar mijn dochter Maxime is nogal zwaarmoedig. Bij situaties gaat ze snel van het negatieve uit en ze heeft weinig oog voor wat wél goed gaat of wat ze wél heeft. Hier kan ik me soms vreselijk aan ergeren. Hoe kan ik hier beter mee omgaan? En hoe kan ik haar leren relativeren?"

De opvoedkwestie: 'Mijn peuterdochter mist oma zo erg'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn peuterdochter mist oma zo erg'

Stop met je aan je kind te ergeren, is het allereerste advies van Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Stemmingen zijn besmettelijk. Als jij geïrriteerd bent, dan voelt jouw kind dat. En geërgerd zijn is geen versterkende stemming. Oftewel: het maakt de situatie er niet beter op en het kost energie in plaats van dat het dat oplevert. Natuurlijk voel je als ouder soms irritatie over iets, maar dit moet niet structureel worden."

Hormonen 

Volgens Niks hangt de zwaarmoedigheid samen met de mate van zelfvertrouwen, zeker nu de dochter van Irena richting de puberteit gaat. "Fysiek en mentaal verandert er veel, hormonen gaan dan een rol spelen. Misschien maakt ze zich druk over hoe ze eruitziet en of ze wel leuk is. De vraag is dus hoe het zit met haar zelfbeeld. Als dat negatief is, moet je haar positief stimuleren. Dit doe je door te laten zien en te benoemen wat ze goed doet. Noem iets dat echt gemeend is, anders prikken kinderen daar zo doorheen."

'Vaak komt negatief denken vaker voor in de familie. Daarmee los je niets op, maar het verklaart wel veel'

De psycholoog noemt nog een andere factor die kan meespelen: een erfelijke component: "Vaak komt negatief denken en zwartkijken wel vaker voor in een kant van de familie. Daarmee los je het niet op, maar het verklaart wel veel. Ook wat betreft je eigen irritaties. Misschien was jouw moeder ook vaak zwaarmoedig, en ben jij er daarom allergisch voor."

Onderzoek 

"Bekijk ook in hoeverre jouw kind zelf last heeft van deze houding. Kortom: ga op onderzoek uit in plaats van te zeggen dat je kind niet moet zeuren omdat ze toch alles heeft wat haar hartje begeert. Want blijkbaar ziet ze dat zelf niet. Kijk naar wat wél waarde voor haar heeft en wat voor haar belangrijk is om te horen. Daar kom je pas achter als je echt contact maakt met je kind.”

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieTiener & puber