Gezondheid

Zo herken je een alcoholverslaving

·Aangepast:
© iStockZo herken je een alcoholverslaving
RTL

Een biertje na het werk, gezellig een glaasje wijn voor de tv, borrelen met alcohol: we pakken er graag een glaasje bij. Alcohol is sociaal geaccepteerd, maar wanneer drink je te veel? En hoe help je iemand die te veel drinkt? Dokterdokter geeft uitleg.

Na een dag hard werken, schenken veel Nederlanders thuis lekker een glas wijn in voor zichzelf. Of we nemen een ijskoud biertje, want dat hebben we wel verdiend. Op de meeste feestjes en borrels drinkt bijna iedereen alcohol. Kortom, alcoholgebruik is sociaal geaccepteerd, terwijl de lichamelijke en geestelijke gevolgen van (langdurig) alcoholgebruik grote impact hebben op het dagelijkse leven. Waar ligt de grens tussen een gezelligheidsdrinker en iemand met een alcoholverslaving? In dit artikel lees je meer over alcoholverslaving, van de symptomen tot de behandeling.

Lukt afvallen je niet? Zo houd je het wél vol
Lees ook

Lukt afvallen je niet? Zo houd je het wél vol

Wat is een alcoholverslaving?

Het zou makkelijk zijn om de term alcoholverslaving te kunnen vangen in 'zoveel glazen per week'. Globaal kan dat ook. Als je een alcoholverslaving wilt duiden in cijfers, kun je zeggen dat er sprake is van een alcoholverslaving bij 21 glazen (man) of 14 glazen (vrouw) alcohol per week. Als iemand gedurende 6 maanden elke dag minstens 8 glazen alcohol per dag drinkt, is probleemloos stoppen niet meer mogelijk.

Meer mannen verslaafd?

Als we bovenstaande cijfers vergelijken met het alcoholgebruik in Nederland, zou je kunnen zeggen dat we in 2018 bij 8,2% van de 18-plussers kunnen spreken van een alcoholverslaving. Hiervan is het grootste gedeelte man. Toch is dit niet reëel, omdat alcoholverslaving niet alleen te duiden is door het aantal glazen per week. 

'Toegeven dat er een probleem is, is de eerste stap op weg naar een behandeling'

Definitie van alcoholverslaving

De definitie van alcoholverslaving reikt verder dan de hoeveelheid alcohol per week. De DSM-5, het belangrijkste handboek voor psychologen en psychiaters, beschrijft dat er pas sprake is van een alcoholprobleem als er een afhankelijkheid van alcohol optreedt. Hiervoor hebben zij een lijst aan criteria van symptomen van alcoholverslaving opgesteld. Als je twijfelt of jij of iemand in je omgeving een gezelligheidsdrinker, probleemdrinker of alcoholist is, kijk dan naar onze lijst van symptomen van alcoholverslaving.

Bekijk de symptomen van alcoholverslaving

Bovendien heeft een alcoholverslaving zowel geestelijk als lichamelijk veel impact, lees meer over de gevolgen van alcohol.

Behandeling

Het klinkt simpel, maar toegeven dat er sprake is van een alcoholverslaving is de belangrijkste eerste stap in de behandeling. Als je denkt dat je kampt met een alcoholverslaving is het heel belangrijk om hulp te zoeken. Als je vermoedt dat er iemand in jouw omgeving is met een alcoholverslaving, is het goed om het gesprek met diegene aan te gaan. Een alcoholverslaving is moeilijk om toe te geven aan anderen, maar ook aan jezelf, dus help of zoek hulp. 

Zelf stoppen met alcohol is moeilijk, onder andere vanwege afkickverschijnselen. Professionele hulp inschakelen is daarom verstandig. Behandeling van een alcoholverslaving richt zich zowel op de geestelijke als lichamelijke problemen die de alcoholverslaving veroorzaakt. Lees meer over professionele hulp bij een alcoholverslaving op de pagina stoppen met alcohol.

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.