De 5 spelregels van... de kringverjaardag
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over heeft. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van een kringverjaardag.
De situatie
Je hoort het je collega weer verzuchten, als de plannen voor het weekend op tafel komen. "Morgen moet ik naar een verjaaaaardag." Die extra lange aa legt meteen de verwachting bloot. Hangend op tuinstoelen in een kringetje met de buurvrouw praten over haar o zo leuke hondje Lou. Hoe maak je er wat van? Beatrijs Ritsema van Moderne Manieren weet raad.
De spelregels
1. Feliciteren kun je leren
Wij Nederlanders zijn best eigenaardig als het op verjaardagen aankomt. Niet alleen qua kringetje en worst en kaas, maar ook in onze felicitatiegewoontes. Komen we ergens binnen, dan feliciteren we meteen de hele familie, soms zelfs de complete vriendenkring van de jarige. En vaak nog met drie zoenen voor ieder ook. "Feliciteren betekent letterlijk 'gelukwensen'. Het is logisch om de jarige geluk te wensen voor het komende jaar, maar niet de rest van de familie", weet etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema. "Deze felicitatie-wildgroei is de zoveelste vorm van omgangsvormeninflatie. Alles moet steeds meer in de overtreffende trap. Hoeft echt niet, en is bovendien een gespreksstopper die je liever wilt vermijden." Check.
2. Zorgvuldig zitten
Wees je bewust van je cruciale taak bij binnenkomst. Nog voordat je het felicitatierondje induikt, scan je zorgvuldig waar je zo gaat zitten. Als je niet oppast, raak je zo de hele middag verstrikt in de bridge-besognes van tante Toos. En je weet zelf: hoe vlot het huiskamerfeestje ook is, in de keuken is het pas écht gezellig. Dus zorg dat je in een hink-stap-sprong bij de cool kids én de bron van bier en bitterballen kunt komen. Dan zit je gebakken.
3. Zeg dat je niet hoeft te gaan, schat
Voor de gematigde feestbeesten onder ons: wanneer kun je het maken om af te taaien? Zo'n beetje anderhalf uur visite is wel het minste wat je op kunt brengen. Ritsema: "Laat die goeie jarige niet in zijn eentje tussen de witte wijn en toastjes met zalm zitten, dan kun je met een aureooltje boven je hoofd 90 minuten later weer huiswaarts keren. Je hoeft nooit ergens langer te blijven dan je zelf wil."
4. Stop er een beetje liefde in
Ja, je kunt natuurlijk een bierpakket bij de slijter halen, een cadeaubon van de boekwinkel geven of een tientje in een enveloppe frommelen. Leuker - en vooral liever - is het om zorgvuldig een cadeau voor de jarige uit te kiezen. Dat kan ook slim, want je als weet dat er toch een kringverjaardag op de kalender staat, zijn er vast meer mensen met cadeaukwesties. Dus vraag eens rond, stuur een tikkie en koop iets waar je de jarige écht een plezier mee doet. Je kunt er zelfs voor kiezen om voorzichtig te vragen naar zijn of haar verlanglijstje, al kun je het daar ook juist moeilijker mee maken voor jezelf. Want waar vind je in vredesnaam die bijpassende gebaksbordjes van dat bijzondere servies of de eerste druk van de lp van Abbey Road?
5. Doe. Het. Niet.
Ja, en dan nog even terug naar de essentie: zo'n droge kringverjaardag? Doe. Het. Niet. Echte vrienden ontvang je met gedimd licht, fijne muziek uit de boxen en goede wijn in de koeling. En zonder plastic tuinstoelen. Een vrolijke proost met vrienden onder elkaar is leuk. Prop geen family & friends bij elkaar in een ruimte, zo voorkom je de tante-Toos-situaties. Broeders en zusters trakteer je op een taartje in de stad en vrienden op een borrel, want iedereen heeft het te druk voor verplichte koetjes en kalfjes met semi-onbekenden in het weekend. Vrij van de kringverjaardag, dat is pas feest!