Facebook in 3D

De 5 spelregels van... de reünie

·Aangepast:
© iStockDe 5 spelregels van... de reünie
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van de reünie.

De situatie

Sinds deze week blaakt De Reünie weer wekelijks op de beeldbuis. Een wens voor velen en een schrikbeeld voor anderen. Het is toch een soort Facebook in 3D. Maar hoe handhaaf je je nou, op zo'n terugkomfeestje? Nele Jacobs, hoogleraar Levenslooppsychologie aan de Open Universiteit, weet van raad en daad.

De spelregels

1. Het is géén examen

Ken je die plaat van Snelle? De Reünie? Daarin rapt-ie:

Misschien schil ik wel een appel op de reünie

Maar we zijn allebei volwassen op de reünie

Dus nu schudden we de hand op de reünie

Man, ik kan niet wachten op de reünie (Mmm, mmm-mmm)

En zonder jou was er geen muziek, dus het geeft nu niet

Ik ben nu de man op de reünie

Mooi van herkenbaarheid en schurend tegelijk. Want we hebben allemaal wel iemand op wie we indruk willen maken na een lang weerzien op school. Jacobs: "Een reünie is toch vaak een bijeenkomst waar mensen zich met anderen gaan vergelijken. En hoe hoger je jezelf op de maatschappelijke ladder schat, hoe groter de kans dat je een reünie meer als een feestje ziet dan een nachtmerrie."

En ook als je the time of your life beleefde op de middelbare school (of bij je studie of op werk, als de reünie daarvan is), is de kans groot dat je al glundert bij het idee. "De puberteit is nu eenmaal de levensperiode waaraan we de meeste herinneringen hebben. Juist omdat het zo'n belangrijke en vormende periode was. Je zelfstandigheid groeit, maar je verantwoordelijkheden zijn nog laag. Een toptijd, als je eraan terugdenkt. Behalve als je in die tijd ook gepest werd, dan kan een reünie natuurlijk ook een nachtmerrie zijn." Ook al voelt het soms wel zo, een reünie is geen examen, en dus kun je ook niet zakken.

De 5 spelregels van... het huishoudboekje
Lees ook

De 5 spelregels van... het huishoudboekje

2. Stap naar binnen met een plan

Snap je zelf ook wel, natuurlijk. Maar goed. Voor hetzelfde geld heb je net wat leed achter de kiezen. Zes keer verhuisd, net gescheiden, een onvervulde kinderwens, al jaren geen baan of 40 kilo zwaarder dan in je examenjaar. Allemaal stukjes levensloop die je misschien niet na de eerste handje klap met je oude matties wilt delen.

Je kunt ervoor kiezen om open kaart te spelen, vertelt Jacobs. "Kwetsbaarheid tonen maakt je ook tot een mooi mens, en kan je zelfs wat herkenning en steun opleveren. Maar vermoed je dat openheid je in dit gezelschap juist ongemakkelijk laat voelen, kies dan liever voor praten over de zaken waar je wel blij mee bent. Bedenk van te voren wat je daarover precies wilt vertellen, dan pareer je de pijnlijke vragen en stuur je het gesprek de kant op die jou past. En bedenk ook dat die anderen dat dus ook doen. De kans is groot dat iedereen daar de beste kant van zichzelf laat zien, dus neem al die succesverhalen vooral met een korrel zout. Een reünie is nu eenmaal net zoiets als sociale media waar mensen het liefst alleen de mooie dingen laten zien."

3. Groepjes zijn geweest

Je had de kakkers, de gabbers, de alto's en de nerds. Maar die tijden zijn voorbij. Nu je 'later groot bent' zijn de groepjes vervaagd en de mensen veranderd. Sommigen althans. Het nerdje van vroeger heeft nu misschien wel een succesvol IT-bedrijf en die stille spriet is een mooie wulpse meid geworden. Steek eens de grens over. "We zijn vaak geneigd om op zo'n gelegenheid te gaan voor wat vertrouwd is, en allereerst onze vrienden van vroeger op te zoeken. Toch is het juist ook heel goed en leerzaam om die lijntjes uit te gummen en eens op andere mensen af te stappen."

4. Moois op memory lane

Vergeet tussen al die voorbereidingen, oude wetten en nieuwe verhalen vooral niet te genieten, benadrukt Jacobs. "Je eerste zoen, je eerste ruzie, onbedaarlijk lachen: de sociale binding die ontstaat bij het weerzien van je oud-schoolgenoten is ook een fijne trip naar het verleden. Al die grappige herinneringen zijn gemaakt in een tijd die jou gevormd heeft, met mensen die je ooit heel vaak zag. Geniet ervan, for old times' sake!" En wie weet biedt het ook nog een nieuw perspectief op wie je nu bent en waar je nu staat.

5. Bovenste beste tip

Of vergeet al het bovenstaande en ga gewoon lekker niet. Blijf thuis. Je bent tot niks verplicht en waarom zou je omkijken? Je gaat die kant niet op. Doe iets leuks met je zaterdag en met de mensen die nu belangrijk voor je zijn. Je ziet de foto's wel op Facebook. Joe!

Lees meer over
EtiquettePsychologie