Pilot met camera’s in slachthuizen wordt uitgebreid

Om beter zicht te krijgen op misstanden wordt het aantal slachthuizen met cameratoezicht met nog eens drie uitgebreid. Dat zegt Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) tegen RTL Nieuws.
Op dit moment loopt er een proef in drie slachthuizen in Nederland. Dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kunnen op verzoek beelden bekijken als er sprake is van dierenmishandeling. De pilot loopt in een grote varkensslachterij, een slachthuis voor pluimvee en een klein slachthuis.
Levend gevild
De pilot is een samenwerking tussen de slachthuizen en toezichthouder NVWA. Zo wordt er gekeken waar de camera’s moeten hangen en hoeveel, of de camera’s moeten kunnen inzoomen op de slacht of niet en wie ze moet gaan bedienen.
Begin deze zomer onthulde RTL Nieuws dat in slachthuizen varkens die nog leven in een gloeiend heet waterbad worden verdronken en dat kalveren en schapen levend worden gevild. Dit soort dierenleed komen inspecteurs tegen in de Nederlandse slachthuizen, blijkt uit rapporten die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de NVWA.
Geen voorstander
De Centrale Organisatie voor de Vleessector is geen voorstander van het cameratoezicht in de slachthuizen. Ze stelt dat er permanent een inspecteur van de NVWA in het slachthuis aanwezig is en overal op kan toezien.
Daarnaast zeggen de slachterijen dat ze de dierenwelzijnregels goed naleven. De sector gaat alleen akkoord met cameratoezicht onder strikte voorwaarden.
Voortdurend toezicht
Zo krijgt alleen de inspecteur van de NVWA die in het slachthuis zelf rondloopt, toegang tot bepaalde stukjes beeld. Onbeperkt 24/7-toegang voor de NVWA en het grote publiek is uitgesloten, zegt COV-woordvoerder Van de Riet.
De beelden zijn en blijven eigendom van de slachthuizen, bevestigt een woordvoerder van de NVWA aan RTL Nieuws.
Een Kamermeerderheid wil dat slachthuizen worden verplicht tot het ophangen van camera’s met als doel dat er voortdurend toezicht is op het slachtproces. Dat zou ervoor moeten zorgen dat dierenmishandeling wordt teruggedrongen.
Onderdeel van dossier
Fout vlees