Nog altijd varkens levend gekookt in slachthuizen
Varkens die gillend en hevig trappelend in een gloeiend heet waterbad verdrinken. Dat is wat inspecteurs van de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nog altijd tegenkomen in Nederlandse varkensslachterijen. De inspecteurs zagen het in anderhalf jaar tijd zes keer voor hun ogen gebeuren.
Dit blijkt uit rapporten die de dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood heeft opgevraagd bij de NVWA. Uit de documenten, die gaan over de periode januari 2018 tot en met juli 2019, blijkt dat in enkele gevallen varkens niet goed werden gedood. En er werd slecht gecontroleerd of de dieren buiten bewustzijn waren, met als gevolg dat dieren levend werden gekookt.
In de 21 grote slachthuizen loopt er permanent een inspecteur de NVWA rond. In de kleine slachthuizen wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd.
De inspecteurs maken een aantal keer per dag een ronde door het slachthuis. Als ze dan overtredingen zien, grijpen ze in. Maar ze hebben niet voortdurend zicht op het gehele slachtproces.
Ernstig lijden
Zo schrijft een inspecteur: "De varkens moeten in dit stadium dood zijn. Ik zag een varken de broeibak inzakken en onderdompelen in het hete water van circa 60 graden. Het dier bleef zodanig tekeer gaan dat het water over de broeibak gutste."
De dieren die daarna het hete bad in zouden gaan waren ook niet dood, zo staat te lezen. "Ik zag verschillende varkens nog stampen met hun achterpoten. Ik zag ook dat een varken de kop wat achterover gooide en hevig begon te spartelen. Het dier was nog in leven." Volgens de inspecteurs hebben deze varkens ernstig geleden.
Maar er gaat meer mis in slachthuizen. Zo trof een inspecteur een varken aan dat in de kadaverbak was gedumpt, die nog bleek te leven. Andere varkens stonden in hun eigen mest en urine en liepen ernstige ontstekingen op waardoor ze niet meer op hun poten konden staan. Ook werden er dieren geschopt en geslagen.
Cameratoezicht
Uit onderzoek van RTL Nieuws in 2018 bleek ook al dat varkens levend werden gekookt. Blijkbaar komt dat dus nog steeds voor.
Voor Varkens in Nood is de maat vol. "De enige oplossing is onafhankelijk cameratoezicht op iedere slachtlijn. En een slachthuis dat dan toch nog meer dan één keer de fout in gaat, moet per direct gesloten worden", zegt Frederiek Schouten van Varkens in Nood.