Toezicht op slachthuizen rammelt al jaren
Het toezicht op slachthuizen is al jarenlang een bron van zorg. Keer op keer blijkt dat toezichthouders van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) niet of onvoldoende optreden tegen misstanden. Een tijdlijn.
2008
Er wordt onvoldoende streng toegezien op dierenwelzijn bij kleine en middelgrote slachthuizen, zo schrijft de commissie Vanthemsche in opdracht van het ministerie van Landbouw. Er is te veel ruimte om zieke of wrakke dieren toch in de voedselketen te brengen. Door onvoldoende toezicht is de kans op misbruik en fraude bij kleine en middelgrote slachthuizen het grootst.
2013
De commissie Dolstra komt vijf jaar later met dezelfde harde conclusies. "Overtredingen worden niet altijd gezien of als zodanig herkend." En als de overtredingen wel werden gezien, blijven straffen achterwege, zo stelde de onderzoeker destijds.
Begin 2013 blijkt dat er op grote schaal is gefraudeerd met paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees. Vleeshandelaar Willy Selten wordt veroordeeld tot twintig maanden cel voor het frauderen met paardenvlees.
Eind 2013 komt de NVWA met een verbeterplan en belooft de organisatie beterschap. Zo komen er extra inspecteurs en dierenartsen die toezicht gaan houden. Verder wordt beloofd dat de organisatie op orde wordt gebracht, onder meer door het updaten van het verouderde ICT-systeem.
2014
Bedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid van het vlees te waarborgen. Hierdoor ontstaat het risico dat slecht vlees in de winkelschappen terechtkomt. Dat is de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die na het schandaal met paardenvlees onderzoek heeft gedaan naar de hele vleessector. Bij de controle op veiligheid van vlees is de dienst niet voldoende gericht op het opsporen en voorkomen van fraude met bijvoorbeeld stempels, terwijl dat de voedselveiligheid wel kan bedreigen.
2017
NRC meldt dat de NVWA tussen 2013 en 2015 niet heeft ingegrepen bij ernstige misstanden in Nederlandse slachthuizen, zoals het onverdoofd slachten van biggen en geiten. Een dierenarts in dienst van de NVWA filmde de misstanden, meldde ze intern en liet de beelden aan de staatssecretaris zien. De betrokken slachthuizen werden veelal ongemoeid gelaten, terwijl de dierenarts steeds werd overgeplaatst. Uiteindelijk kwam hij thuis te zitten.
2019
Minister Carola Schouten van Landbouw kondigt aan dat ze slachthuizen het toezicht op middelgrote slachthuizen wil verbeteren. Ook doet de NVWA twee interne onderzoeken en is er opnieuw een onafhankelijk extern onderzoek ingesteld naar het toezicht op slachthuizen.
RTL Nieuws meldt dat keuringsartsen van de NVWA toestaan dat ernstige zieke runderen met abcessen, koorts en pijn naar het slachthuis worden vervoerd. Hoewel het verboden is, schrijven keuringartsen van de NVWA geen rapporten hiervoor. Daardoor blijft dit systeem voortbestaan.