Onverwacht effect

Toeval of niet? Gezondheidsexperiment op school leidt tot minder pesten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyToeval of niet? Gezondheidsexperiment op school leidt tot minder pesten
RTL

Gezonder eten en meer bewegen, vier scholen in Limburg probeerden bij wijze van experiment een gezondere leefstijl voor hun leerlingen. Wat bleek? Het hielp niet alleen voor de gezondheid, ook pestproblemen en ruzietjes namen af.

De Maastricht University heeft onderzoek gedaan op acht basisscholen in Limburg. Onderzoekers wilden weten wat de invloed was van een speciaal voedings- en beweegpatroon.

Op twee scholen gingen leerlingen daarom twee jaar lang meer en anders bewegen en gezonder eten, op twee scholen werd alleen het bewegen veranderd en op vier scholen veranderde niets.

Bijzondere bijvangst

Het BMI van de leerlingen op de vier gezonde scholen daalde terwijl de leerlingen op de vier overige scholen juist aankwamen. De 'bijvangst' van het onderzoek was misschien nog wel interessanter dan de resultaten waar de onderzoekers van tevoren op hoopten.

De pestproblemen op de vier testscholen namen volgens leraren en ouders aanzienlijk af. "Dat was helemaal niet waar we aanvankelijk in geïnteresseerd waren", zegt Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Maastricht University.

Onderzoek naar schoollunch: 'Het kan bijdragen aan de gezondheid van kinderen'
Lees ook

Onderzoek naar schoollunch: 'Het kan bijdragen aan de gezondheid van kinderen'

'Niets doen kan niet'

De leerlingen op de vier 'gezonde' scholen kregen tijdens het experiment tussen de middag een lunch van de school met fruit, brood en zuivel. Broodtrommels konden thuisblijven en jaloers zijn op andermans lunch werd daarmee verleden tijd. 

Op basisschool Wereldwijs in Landgraaf, waar Marco Reumkens werkt, zijn ook traktaties niet meer toegestaan. "Jarigen worden in het zonnetje gezet door aandacht en niet door eten", zegt hij. Het zorgde volgens hem voor minder ruzie in de klas.

Steeds meer scholen verplichten leerlingen een gezonde lunch mee te nemen

We namen eerder een kijkje op deze school in Den Haag, waar zoet beleg tijdens de lunch verboden is. De kinderen zijn er best blij mee: ‘Ik wil een gezond kind blijven’.

Leren spelen

Op de 'gezonde' scholen hebben de leerlingen twee tot drie keer per week een sportieve activiteit en zijn de middagpauzes langer, zodat de kinderen meer bewegen. Tijdens de middagpauze komen pedagogisch medewerkers de leerlingen overnemen van de leerkrachten. Zij begeleiden de lunch en het buitenspelen, want spelen is meer dan op een schoolplein rondrennen. 

"De leerlingen moeten leren om te spelen", zegt Judith Wintjens, van kinderopvang Humanitas. "De begeleiders zijn er zodat de leerlingen elkaar beter leren begrijpen en snappen dat het ene kind goed is in het ene spel en het andere kind in een ander spel." Volgens Wintjens zijn kinderen die goed kunnen spelen gelukkiger en blijer in een groep. "De incidenten op de gezonde scholen zijn erg afgenomen, doordat de leerlingen hebben geleerd samen te spelen."

Pestonderzoek

Dat er in de pauzes minder ruzietjes zijn tussen leerlingen, zou natuurlijk ook kunnen komen omdat er simpelweg meer volwassenen toezicht houden. "Vreemde ogen dwingen", zegt Van Schayck. "Maar er zijn veel pestprogramma's in Nederland en daarvan zijn er maar een aantal effectief, dus als onze 'gezonde' aanpak effect heeft op pesten dan kun je daar wat mee." 

Van Schayck wil met vervolgonderzoek duidelijk krijgen hoe het pesten precies in verband staat met de gezonde leefstijl. "Misschien zijn de leerlingen nu wel gewoon te moe om te pesten." Het aantal scholen dat deelneemt aan het gezonde experiment wordt uitgebreid met nog eens twaalf scholen.

Lees meer over
Universiteit MaastrichtPestenVoedingSportSchoolkindBasisonderwijsLimburg