Grootste stijging aantal verkeersdoden sinds 1989: plus 11 procent

Het aantal doden in het verkeer is in 2018 flink gestegen. In 2017 vielen er nog 613 verkeersdoden, in 2018 waren dat er 678. De stijging van 11 procent is de grootste sinds 1989.
Vooral automobilisten in personenauto's, fietsers en mensen in een scootmobiel overleden vaker, blijkt uit cijfers van het CBS. Er waren in 2018 233 dodelijke slachtoffers met de auto, terwijl 228 fietsers overleden. In 2017 was dat cijfer nog 201 voor automobilisten en 206 voor fietsers.
Noord-Brabant en Limburg
In Noord-Brabant ging het opvallend veel vaker mis dan in andere provincies. In 2017 overleden daar 98 mensen, in 2018 150. Ook in Limburg steeg het dodental flink, van 46 naar 58.
Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland wijt de stijging aan te hoge snelheden, alcohol in het verkeer en afleiding in de auto. Ook verandert het gedrag van verkeersdeelnemers soms, en dat is volgens hem niet altijd wenselijk. "Als je je hele leven 17 kilometer per uur hebt gefietst, moet je dan ineens op je 75ste 25 kilometer per uur gaan fietsen op een elektrische fiets?"
Het aantal verkeersdoden sinds 2010:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Afleiding
Ook hoogleraar mobiliteitsbeleid Bert van Wee van de TU Delft noemt afleiding in de auto als factor voor de stijging. "Met name als de ogen niet meer op de weg zijn gericht, ligt er gevaar op de loer. Dus bijvoorbeeld als automobilisten aan hun Spotify-playlist zitten."
Ook waren er dus flink meer fietsers onder de slachtoffers. Dat kan voor een deel komen door e-bikes, stelt Van Wee. "Er is een groter verschil in snelheid op het fietspad en daardoor meer kans op ongelukken. Daarbij komt dat de klap groter is als je met 30 kilometer per uur valt dan met 15 kilometer per uur."
Zo veroorzaken smartphones verkeersdoden
Er moet sowieso meer aandacht komen voor de verkeersveiligheid met de fiets, vinden deskundigen. In 2017 waren er voor het eerst meer doden op de fiets dan in de auto. Wat er dan moet veranderen? "Kuilen in de weg bijvoorbeeld. Of paaltjes. Als een ouder persoon daardoor valt en zijn of haar heup breekt, dan kan dat het begin van het einde zijn."
Verdriet en ellende
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) zegt niet per se verbaasd te zijn over de stijging. "Maar het zijn natuurlijk verschrikkelijke cijfers. Als je even bedenkt hoeveel verdriet en ellende daarachter zit, word je daar heel beroerd van."
Als mogelijke oorzaken voor de zorgwekkende ontwikkeling noemt ze de vergrijzende bevolking (waardoor de gevolgen van ongelukken vaak ernstiger zijn) en de toenemende drukte in het verkeer. "Verder gebeuren veel ongelukken doordat mensen denken dat ze iets anders kunnen doen dan op de weg letten. Dat werkt allemaal door", zegt Van Nieuwenhuizen.