Ontsnapt via stoelen

Thijs H. ontkent moorden in Limburg en Den Haag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Thijs H. ontkent moorden in Limburg en Den Haag
RTL

Thijs H. is de ggz-kliniek waar hij zat ontvlucht via een stapel stoelen in de tuin. Zo wist hij over een muur te klimmen. Dat blijkt uit stukken die de rechtbank vandaag heeft gepubliceerd. Hij meldde zich op 7 mei rond 17.15 uur bij de kliniek, maar was rond 21.15 uur niet meer aanwezig. H. wordt verdacht van drie moorden. Hij ontkent zelf de moorden te hebben gepleegd.

Twee van die moorden werden rond het middaguur op 7 mei gepleegd op de Brunssumerheide in Limburg. De andere moord in Den Haag op 4 mei. Thijs H. zat eerder in beperking en mocht daardoor alleen communiceren met zijn advocaat. Die volledige beperking is nu opgeheven.

Bloed op zijn jas

Ook meldde de rechtbank vandaag dat H. zich op op de dag van de moorden meldde bij een psychiater. Er zat bloed op zijn handen en kleding. "Verdachte vertelde dat hij een aantal uren op de Brunssumerheide had gezworven. Dit zou de psychiater geen goed gevoel hebben gegeven", schrijft de rechtbank. "Dit was voor de ggz-instelling geen reden om justitie in te schakelen."

De rechtbank schrijft ook 'dat van belang is in welke kleding hij werd teruggebracht omstreeks 23.30 uur die avond'. Dat gaat om de avond van de moorden. H. werd die avond, nadat hij was gevlucht, door zijn ouders teruggebracht naar de instelling. Zijn kleren waren gewassen, en het mogelijke bewijsmateriaal daarmee niet meer te gebruiken. 

"Omdat Mondriaan wilde voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen, is op 8 mei 2019 omstreeks 9.30 uur contact opgenomen met de officier van justitie", schrijft de rechtbank.

De rechtbank besliste vandaag ook dat de camerabeelden die zijn gemaakt bij de zorginstelling van Thijs H., aan het dossier van de rechtszaak worden toegevoegd. Dat is belangrijk omdat op deze beelden onder meer te zien is welke kleren H. aan had toen hij werd teruggebracht naar de instelling.

Beroepsgeheim

De ggz-kliniek Mondriaan weigerde in eerste instantie de beelden vrij te geven vanwege het medisch beroepsgeheim, dat in de wet is vastgelegd. Dat heeft de rechter nu van tafel geveegd.

Waarom zwegen behandelaars over Thijs H.? 'Beroepsgeheim weegt zwaarder'
Lees ook

Waarom zwegen behandelaars over Thijs H.? 'Beroepsgeheim weegt zwaarder'

Waarheidsvinding

De rechter vindt dat het belang van de 'waarheidsvinding' belangrijker is dan het beroepsgeheim. "Dit omdat de benodigde informatie op geen andere manier te achterhalen is en de afweging daarbij tussen de betrokken belangen en de zeer beperkte inbreuk die mogelijk zou kunnen worden gemaakt." 

Lees meer over
Thijs H.MoordNederlandDen HaagGemeente Brunssum