Thijs H.

Waarom zwegen behandelaars over Thijs H.? 'Beroepsgeheim weegt zwaarder'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PolitieWaarom zwegen behandelaars over Thijs H.? 'Beroepsgeheim weegt zwaarder'
RTL

De hulpverleners van de Maastrichtse kliniek waar Thijs H. in zat, zouden hebben gezwegen over hun vermoedens rondom zijn betrokkenheid bij de dood van twee wandelaars op de Brunssummerheide. Dat meldt het AD op basis van ingewijden. Waarom weegt het medisch beroepsgeheim zwaarder?

"Veel mensen kunnen misschien moeilijk begrijpen dat dat moet, maar het medisch beroepsgeheim schrijft voor dat een hulpverlener de politie niet inlicht over strafbare feiten die zijn patiënt heeft begaan." Dat zegt Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit tegen RTL Nieuws.

Opsporen

De reden daarvoor is dat een patiënt onbelemmerd toegang moet hebben tot medische zorg. "Stel, iemand wendt zich tot de huisarts met een schotwond", zegt Buijsen. "De dokter zal hier vragen over hebben, die hij wel moet stellen om goede hulp te kunnen verlenen. Als de hulpzoekende weet dat zijn huisarts dan direct de politie inschakelt, zal hij geen hulp zoeken."

De gezondheidsbelangen wegen dus altijd op tegen het opsporen en onderzoeken van strafbare feiten, zegt Buijsen. "Puur weet hebben van strafbare feiten is voor hulpverleners niet voldoende om de politie in te schakelen. Dat verandert als iemand op het punt staat iets te doen dat de gezondheid of het leven van anderen in gevaar kan brengen."

'Thijs H. kwam bebloed terug van hei, maar kliniek sloeg geen alarm'
Lees ook

'Thijs H. kwam bebloed terug van hei, maar kliniek sloeg geen alarm'

Niet lichtvaardig

Dat zou de reden kunnen zijn dat Mondriaanstichting alarm sloeg op het moment dat Thijs H. het brandalarm aanzette en weer uit de Maastrichtse kliniek vertrok. De stichting wil niet reageren op de beweringen van het AD, maar een woordvoerder zegt wel tegen RTL Nieuws dat ze begin volgende week met een statement komen 'om een aantal dingen recht te zetten'. 

Het medisch beroepsgeheim is niet alleen een zwijgrecht, maar in zekere zin ook een zwijgplicht. "Burgers kunnen misschien moeilijk begrijpen dat de behandelaars van Thijs H. hebben gezwegen", zegt Buijsen. "Maar als je het beroepsgeheim schendt en daar geen zwaarwegende rechtvaardiging voor hebt, bega je een misdrijf. Daar kun je een gevangenisstraf voor krijgen en een forse geldboete. Je gaat daar niet lichtvaardig mee om."

Een reconstructie.
Lees meer over
Thijs H.MoordMoordzaakGeestelijke gezondheidszorgMaastricht