Belastingdienst neemt disciplinaire maatregelen tegen klokkenluider
De Belastingdienst heeft disciplinaire maatregelen genomen tegen een ambtenaar in de toeslagenaffaire. Het gaat om een klokkenluider die door de dienst begin dit jaar op non-actief is gezet; de ambtenaar wordt beschuldigd van schending van zijn ambtseed en het verspreiden van interne informatie.
Dit bevestigen goed ingevoerde bronnen na onderzoek van Trouw en RTL Nieuws. Het is een nieuwe ontwikkeling in de toeslagenaffaire, die staatssecretaris Snel (Financiën) de afgelopen weken steeds verder in het nauw bracht.
Het aanpakken van de ambtenaar is opmerkelijk, omdat juist de Belastingdienst zelf fout zat bij de stopzetting van toeslagen voor kinderopvang in 2014. Er werd geen grondig onderzoek gedaan, maar honderden ouders werden ernstig gedupeerd. Zij kwamen in grote problemen en werden jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd. Voor hen is er nog steeds geen oplossing.
Zwarte lijsten
In talloze rechtszaken bleek dat de Belastingdienst jarenlang belangrijke stukken achterhield. De fiscus deed alsof het om 'reguliere' zaken ging, maar steeds opnieuw bleek dat dit niet klopte.
Advocate Eva González Pérez, die gedupeerde ouders bijstaat, bracht regelmatig nieuwe, interne informatie van de Belastingdienst in. Zo bleken mensen op zwarte lijsten te zijn geplaatst, en werden ze afgepoeierd, ook als uit interne stukken van de fiscus bleek dat er niets aan de hand was en ze wel recht hadden op toeslag.
Geschorste ambtenaar
De geschorste ambtenaar wordt er door de Belastingdienst van beschuldigd onder meer deze informatie te hebben gelekt, zo bevestigen ingewijden.
Volgens bronnen van Trouw en RTL Nieuws ziet de betrokken ambtenaar zich niet als klokkenluider, maar is het iemand die een 'ernstige misstand' wilde voorkomen en slechts 'ontbrekende gegevens' doorgaf, omdat die volgens de wet in een dossier horen te zitten. De Belastingdienst overtrad zelf alle wetgeving, oordeelden de Raad van State, de Hoge Raad en de Nationale Ombudsman eerder.
'Botte hoofd'
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft staatssecretaris Snel meermalen gemaand juist geen jacht te maken op klokkenluiders. In september zei hij: "Als niemand had gelekt, waren we hier nooit achter gekomen. Als de leiding van de Belastingdienst het in zijn botte hoofd haalt om achter het lek aan te gaan, los je dit nooit op." Dit blijkt nu dus wel te zijn gebeurd.
Kritische vragen van het parlement
Morgen moet staatssecretaris Snel een lijst van 90 zeer kritische vragen van het parlement beantwoorden over de affaire. Hij moet ook aangeven hoe er is omgegaan met klokkenluiders.
Eerder liet staatssecretaris Snel weten dat tegen medewerkers van de Belastingdienst die de honderden ouders in de problemen brachten geen stappen zijn genomen. Afgelopen week bleek verder dat geen grondig onderzoek werd gedaan naar het achterhouden van informatie door de Belastingdienst. Het onderzoek werd zelfs ingeperkt.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.