Coronavirus

Code rood in ziekenhuizen Brabant, druk op de zorg is enorm

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Robin UtrechtCode rood in ziekenhuizen Brabant, druk op de zorg is enorm
RTL

Ziekenhuizen in heel Nederland nemen extra maatregelen vanwege het stijgend aantal coronapatiënten. Intensive care-afdelingen worden uitgebreid en speciale corona-afdelingen ingericht. Operaties die niet urgent zijn, kunnen worden uitgesteld. Zeker één ziekenhuis roept al zijn personeel op, met of zonder zorgopleiding, om bij te springen indien nodig.

Alle ziekenhuizen in Brabant hebben code rood afgekondigd. Daarmee kunnen onder meer alle verloven worden ingetrokken en kan niet-acute zorg worden uitgesteld.

Stijgend ziekteverzuim

De ziekenhuizen hopen op die manier de druk op de zorg te verminderen en zo goed mogelijk te kunnen inspelen op het stijgend ziekteverzuim onder medewerkers als gevolg van het coronavirus. 

Coronacrisis: 'Sla die verjaardag en dat etentje over, neem verantwoordelijkheid'
Lees ook

Coronacrisis: 'Sla die verjaardag en dat etentje over, neem verantwoordelijkheid'

"De druk op de zorg is nu gigantisch. In een normale situatie, dus zonder corona, heb je al een probleem als mensen zich ziek melden met griep. Door corona worden de problemen vergroot", zegt Michel van Erp van NU'91, de onafhankelijke organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, tegen RTL Nieuws.

Kinderopvang

Van Erp heeft er bij het ministerie van Volksgezondheid op aangedrongen de kinderopvang goed te regelen. "Als de scholen gaan sluiten en kinderen daardoor thuis komen te zitten, hebben zorgmedewerkers een probleem."

Het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft een oproep gedaan aan al zijn medewerkers om zich beschikbaar te houden om te kunnen bijspringen. Ook mensen zonder zorgopleiding wordt gevraagd bij te springen, zolang ze maar enige ervaring in de zorg hebben, 

'Geen Italiaanse toestanden'

De hoge druk is nog nét te behappen. Dat zegt ook Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Hij wijst op het belang van de maatregelen die het kabinet gisteren heeft genomen. "Mensen moeten zich realiseren dat zij zich daar echt aan moeten houden. We willen geen Italiaanse toestanden." 

In deze video leggen we uit waarom het coronavirus echt anders is dan een gewone griep.

'Piek nog niet bereikt'

In bepaalde regio's, met name Brabant, is het bijzonder druk, zegt Annemarie van der Velden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. "Het belangrijkste is dat we ons écht moeten houden aan de maatregelen om contacten te beperken. De enige manier om het virus te stoppen, is door het niet aan iemand over te dragen. Ofwel: als je niet met anderen in een ruimte hoeft te zitten, doe dat dan ook niet."

Van der Velden denkt dat de piek nog niet is bereikt. "Dat wordt steeds lastiger om in te schatten. We testen met name in ziekenhuizen. Het aantal mensen dat bewezen besmet is, loopt niet gelijk op met het aantal daadwerkelijke besmettingen." 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Intussen bereiden verschillende ziekenhuizen zich voor op een stijgend aantal coronapatiënten. De intensive care van het Maasstad Ziekenhuis breidt het aantal bedden met beademingsmogelijkheden uit. Ook wordt gekeken welke geplande zorg kan worden afgezegd om personeel vrij te maken voor de zorg van coronapatiënten. 

Speciale afdeling voor coronapatiënten

Het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen heeft vanaf vandaag een speciale afdeling die wordt vrijgehouden voor coronapatiënten. Mogelijk worden er ook patiënten met andere virussen opgenomen, omdat bij sommige verdachte patiënten nog niet duidelijk is of het gaat om corona. Naar verwachting komt zo'n afdeling ook in het ziekenhuis in Sittard-Geleen. Als mensen positief testen op corona, gaan zij direct in strikte isolatie. Als zij negatief testen, gaan ze naar een reguliere afdeling. 

Ook het Maastricht UMC heeft een speciale afdeling voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. "En die kan waar mogelijk opgeschaald worden", laat woordvoerder Dick Nagelhout weten. Daarnaast kijkt het Maastrichtse ziekenhuis kritisch naar de planbare zorg. Dat wil niet zeggen dat alle operaties worden afgezegd. "We bekijken elk individueel geval. Het is natuurlijk heel vervelend als je lang zit te wachten en het gaat niet door."

Het kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus
Lees meer over
CoronavirusCovid-19Gezondheidszorg