Minder eikenprocessierupsen geteld, maar kans op meer overlast

In ongeveer 30 procent van de eiken in Nederland zitten processierupsen. Dat is lager dan vorig jaar, toen een percentage van 55 procent werd gemeten. Toch wordt er vanwege het onstuimige weer de afgelopen dagen meer overlast van de rupsen verwacht.
Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de website Nature Today. Het kenniscentrum heeft bijna tienduizend eiken geïnventariseerd in verschillende delen van Nederland die niet preventief bespoten zijn.
Er blijken grote verschillen per regio te bestaan. In sommige gemeenten is meer dan de helft van de bomen aangetast, terwijl in andere zo'n 10 procent van de bomen de rups heeft.
De komende weken zullen veel mensen last krijgen, verwacht het centrum. De pittige onweersbuien en harde wind die de komende dagen zijn voorspeld, zullen ertoe leiden dat rupsen, nesten en vervellingshuidjes uit bomen zullen waaien, aldus de onderzoekers.
Boombestrijding tevergeefs
Opvallend is het grote aantal rupsen dat dit jaar vanaf begin juni uit de bodem komt. Veel rupsen zijn vorig jaar door een gebrek aan voedsel en het warme weer de bodem ingetrokken. "Daar hebben ze twee opties", vertelt bioloog Arnold van Vliet van het Kenniscentrum. "Of ze verpoppen tot vlinder, óf ze gaan de verlengde diapauze (een soort ruststand) in."
De laatste optie betekent dat de rupsen een jaar later, nu dus, naar boven komen. Bomen die preventief bespoten zijn tegen het insect kunnen daarom alsnog onder de rupsen zitten.
Het kenniscentrum zegt bovendien diverse meldingen te krijgen van eikenprocessierupsen aan de wandel zijn gegaan. Ze worden bijvoorbeeld aangetroffen op deuren, ramen, bankjes en zelfs verkeersborden. Vaak op behoorlijke afstand van een eik. "Mogelijk komt dit omdat ze op zoek zijn naar een beschutte plek om in diapauze te gaan", zegt Van Vliet.
Jeuk en irritatie
Elke eikenprocessierups bevat 700.000 brandhaartjes. Deze haartjes van ongeveer 0,3 millimeter groot hebben weerhaakjes. Bij verdediging schiet de rups deze brandharen af. Als de brandharen via de wind op je lichaam terechtkomen, kunnen ze binnendringen in je huid, ogen en luchtwegen. Je kunt hierdoor klachten ervaren zoals een jeukende huid, geïrriteerde ogen of een benauwd gevoel.
Vorig jaar was de overlast eind juni en begin juli het grootst. Duizenden mensen gingen toen naar de huisarts met klachten.