Kop thee gedronken

Oppositieleider Navalny in coma op intensive care: mogelijk vergiftigd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Oppositieleider Navalny in coma op intensive care: mogelijk vergiftigd
RTL

De Russische oppositieleider en activist Aleksej Navalny zou zijn vergiftigd en in een coma zijn geraakt, zo claimt zijn woordvoerder. Navalny wordt op dit moment behandeld op een intensive care-afdeling in Omsk.

Navalny is vanochtend vergiftigd met een kop thee, zo vermoedt zijn woordvoerder. "Het is het enige wat hij deze ochtend heeft gedronken. De dokters zeggen dat door de hete drank het gif sneller is opgenomen. Aleksej is nu buiten bewustzijn", schrijft ze op Twitter.

Navalny zou in het vliegtuig onwel zijn geworden, tijdens een vlucht van de Siberische stad Tomsk naar Moskou. "Tijdens de vlucht voelde hij zich slecht. Hij begon hevig te transpireren en eenmaal op het toilet viel hij weg", vertelt zijn woordvoerder. Op beelden vanuit het toestel, die zijn verspreid op sociale media, is ook geschreeuw te horen.

De Russische oppositieleider was op weg van Tomsk naar Moskou

Het toestel maakte daarna een noodlanding in Omsk. Navalny wordt daar op dit moment behandeld op de ic. "Hij zou in coma zijn en aan de kunstmatige beademing liggen. Het gaat heel slecht", vertelt ook correspondent Eva Hartog in Moskou.

Een arts laat weten dat nog niet honderd procent vaststaat dat Navalny met opzet is vergiftigd. Er worden nog verschillende diagnoses onderzocht.

Eerdere incidenten

Aleksej Navalny is het gezicht van de Russische oppositie en geldt als de belangrijkste politieke tegenstander van president Poetin. De afgelopen jaren is hij meerdere keren gevangengenomen en bedreigd, vanwege zijn aanvallen op het Kremlin en publicaties over corruptie. 

Correspondent Eva Hartog: 'Rusland en gif horen bij elkaar'

"Op dit soort momenten is het eerste wat men denkt: dit is een opzettelijke gifaanval. Het gebruik van gif om tegenstanders uit te schakelen stamt uit de Sovjettijd en de traditie lijkt door te worden gezet onder Poetin. Vast staat dat Poetins vijanden opmerkelijk vaak in het ziekenhuis belanden met vage klachten.

De lijst van verdachte gevallen is lang. Denk aan de journaliste Anna Politkovskaja (2004), oud-spion Aleksandr Litvinenko (2006), de activist Vladimir Kara Murza (2015 en 2017) en de Skripal-zaak (2018). 

Een jaar geleden werd Navalny ook opeens onwel terwijl hij in de gevangenis zat voor het aanzetten tot straatprotesten. Zijn team zegt dat het duidelijk een vergiftigingspoging was, maar de autoriteiten deden het af als een allergische reactie.

En dat is nu juist het probleem: het is bijna onmogelijk om te bewijzen dat het om een vergiftiging gaat. Er zijn weinig sporen en er is meestal weinig tot geen toegang tot de slachtoffers. Onderzoeken die op een oorzaak kunnen duiden worden vertraagd of de uitslagen geheim gehouden. Daardoor kunnen de autoriteiten altijd ontkennen dat het om opzet gaat."

De afgelopen weken deelde Navalny op zijn sociale media veel beelden van de protesten in Wit-Rusland. "Het zijn er de grootste protesten sinds de val van de Sovjet-Unie. Daar zit Rusland mee in zijn maag. Het komt het Kremlin niet slecht uit dat Navalny voor nu buiten spel staat. Maar bewijs is er bijna nooit. Uiteindelijk weet je nooit precies hoe het zit."

Navalny was in Siberië voor een onderzoek naar politici in aanloop naar lokale verkiezingen.

Poetin-criticus Navalny mag niet meedoen aan verkiezingen
Lees ook

Poetin-criticus Navalny mag niet meedoen aan verkiezingen

Lees meer over
Vladimir PoetinAleksej NavalnyIntensive CareRusland