Veel meer besmettingen

Kan ik het ook krijgen? En vijf andere vragen over het RS-virus

Door Frances Brisam··Aangepast:
© RTL NieuwsKan ik het ook krijgen? En vijf andere vragen over het RS-virus
RTL

Er zijn veel meer besmettingen en de kinder-ic's liggen vol: het RS-virus slaat flink toe dit jaar. Elk kind krijgt het verkoudheidsvirus, maar sommigen kunnen er doodziek van worden. Wat zijn eigenlijk de symptomen? En hoe gevaarlijk is het? Zes vragen en antwoorden over het RS-virus.

1. Wat zijn de symptomen van het RS-virus?

Bij het RS-virus krijgen kinderen in de meeste gevallen gewone verkoudheidsklachten, legt woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM uit. "Dan gaat het met name om gewone neusverkoudheid en hoesten. Sommige kinderen krijgen ook koorts of oorpijn."

Meestal is het RS-virus niet te onderscheiden van een normale verkoudheid. Je kunt niet zelf testen of het om RS gaat, dat gebeurt alleen in het ziekenhuis bij kinderen die slecht reageren op het virus.

Voorlopig geen extra maatregelen nodig op intensive care voor kinderen
Lees ook

Voorlopig geen extra maatregelen nodig op intensive care voor kinderen

2. Hoe gevaarlijk is het RS-virus?

Elk kind raakt een keer besmet met het RS-virus. "De meeste kinderen hebben het bij een leeftijd van drie jaar wel gehad. Besmetting is eigenlijk niet te vermijden. Over het algemeen zijn kinderen na zo'n drie tot zeven dagen weer beter."

Maar, in sommige gevallen verloopt de ziekte minder mild. "Als je het RS-virus krijgt op baby- of peuterleeftijd kan het soms een ernstigere vorm aannemen. Baby's kunnen benauwd worden en er kunnen ontstekingen van de luchtwegen optreden. En zelfs een longontsteking."

3. Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Ouders zullen zich nu misschien wat sneller zorgen maken als hun kind een flinke verkoudheid te pakken heeft. Wanneer is het tijd om de huisarts te bellen? "Altijd lastig om deze vraag te beantwoorden", zegt Wychgel.

"Maar: artsen zelf zeggen dat het verstandig is om te bellen als een kind benauwd wordt, een paar seconden niet ademt of de hele dag slecht drinkt. Daarover staat ook veel beschreven op de betrouwbare website thuisarts.nl."

Benauwdheid bij een baby kun je volgens Wychgel bijvoorbeeld herkennen aan 'een piepende – of snelle ademhaling'. "Of de neusvleugels die meebewegen met ademhalen. Bij ernstige benauwdheid trekt de huid bij de ribben naar binnen."

Dat klinkt best heftig, bij zo'n kleintje. Maar Wychgel wil benadrukken: "De meeste kinderen zijn relatief snel beter."

4. Wat kan ik zelf tegen het RS-virus doen?

Hoe vervelend het ook klinkt, het antwoord op deze vraag is simpel: een paracetamol-zetpil aan je kind geven en afwachten. Buiten de snottebellen van je kind regelmatig afvegen kun je verder niet zoveel. "Je moet het gewoon goed in de gaten houden."

Hoewel eigenlijk iedereen het RS-virus krijgt, kun je toch iets preventiefs doen. We kennen het nog van corona: "Veel je handen wassen, in je arm hoesten en niezen en minder handen schudden en aan je gezicht zitten. Want contactvermijding is verder bijna niet haalbaar."

5. Kan ik als volwassene ook het RS-virus krijgen, en is het gevaarlijk?

Ja, je kunt het krijgen. Maar waarschijnlijk niet in zo'n hevige vorm. "Je kunt jaarlijks opnieuw besmet raken, ook als je het als kind al hebt gehad. Je krijgt dan gewoon een luchtweginfectie."

Maar het zal niet vaak voorkomen dat een ouder een kind besmet. Wychgel: "Meestal zijn het de kindjes die het als eerste hebben."

Ouderen zijn de uitzondering: "Als je wat kwetsbaarder bent door bijvoorbeeld ander onderliggend lijden, loop je meer risico. Dat geldt ook voor volwassenen met onderliggende hart- of longaandoeningen."

6. Kun je je laten vaccineren tegen het RS-virus?

Kinderen met een verhoogd risico op een ernstige RS-infectie kunnen een vaccin met antistoffen toegediend krijgen. "Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen in het ziekenhuis, op indicatie van bijvoorbeeld een kinderarts."

Er is geen RS-vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat kan ook nog niet, want een dergelijk vaccin met een preventieve werking is nog in ontwikkeling.

Wel is zo'n vaccin dichtbij. Afgelopen november werd een eerste vaccin door de Europese Unie goedgekeurd. En er loopt een vaccinatieonderzoek bij zwangere vrouwen. De moeder krijgt dan tijdens haar zwangerschap een prik, om de baby na de geboorte te beschermen. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld ook met een vaccinatie tegen kinkhoest, bij 22 weken zwangerschap.

Lees meer over
RIVMRS-virusVerkoudheid