Vuurwerkverkoop begonnen

De vuurwerkregels op een rij: géén pijlen en rotjes, en op aantal plekken een verbod

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDe vuurwerkregels op een rij: géén pijlen en rotjes, en op aantal plekken een verbod
RTL

Liefhebbers van vuurwerk staan weer in de rij om fonteinen en knalpotten te kopen, om het vervolgens vanaf oudejaarsdag af te mogen steken. Maar: niet in alle gemeenten. Want in 12 plaatsen geldt dit jaar een vuurwerkverbod. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de regels rondom vuurwerk deze jaarwisseling.

1. Wanneer en waar mag je vuurwerk afsteken?

Vandaag is de verkoop begonnen. Het vuurwerk mag vanaf 31 december 18.00 uur worden afgestoken. Twee uur na de jaarwisseling, op 1 januari 02.00 uur, moet het weer gedaan zijn. Voor al het vuurwerk dat je voor of na die tijd afsteekt, kun je een boete krijgen.

Niet overal mag je knallen. Veel gemeenten kennen vuurwerkvrije zones. Bijvoorbeeld bij ziekenhuizen of in de buurt van kinderboerderijen. Wil je precies weten waar? Bekijk dan de website van je gemeente.

In twaalf gemeenten geldt een algeheel vuurwerkverbod, daar mag nergens vuurwerk worden afgestoken. Het gaat om Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. In die plaatsen mag overigens wel vuurwerk worden verkocht.

Politie wil vuurwerkverbod als jaarwisseling onrustig verloopt: 'Ultieme test'
Lees ook

Politie wil vuurwerkverbod als jaarwisseling onrustig verloopt: 'Ultieme test'

2. Wat als ik toch vuurwerk afsteek terwijl dat op die tijd of die plaats niet mag?

Wie de regels overtreedt, riskeert een boete van 100 euro en moet het vuurwerk inleveren. Bovendien krijg je een aantekening op je strafblad. Kinderen van 12 tot 18 jaar kunnen ook worden doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf.

3. En wat als je wordt betrapt met illegaal vuurwerk?

Dan mag je wat dieper in je buidel tasten. Afhankelijk van hoeveel kilo je bij je hebt, kan de boete oplopen van 400 tot 600 euro. In sommige gevallen kan er zelfs een celstraf worden opgelegd van maximaal zes maanden.

Zo steek je veilig vuurwerk af:

  • Lees de gebruiksaanwijzing;
  • draag een vuurwerkbril, ook als omstander;
  • houd afstand (minimaal 8 meter), ook als omstander;
  • gebruik een aansteeklont;
  • let op je kleding, ook als omstander: geen capuchon, geen licht ontvlambare materialen, geen openstaande laarzen of zakken.

Bron: Rijksoverheid

4. Wie mag vuurwerk kopen en hoeveel mag je hebben?

Om licht vuurwerk zoals sterretjes of knalerwten te mogen kopen moet je minimaal 12 jaar oud zijn. Vanaf 16 jaar mag je het zwaardere spul meenemen, zoals fonteinen.

Niemand mag meer dan 25 kilo aan vuurwerk bij zich hebben. Ga je met een groepje vuurwerk kopen? Dan moet je met meerdere auto's gaan: want ook in een auto mag maximaal 25 kilo vuurwerk liggen.

5. Hoe weet je of je legaal vuurwerk koopt?

Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel, binnen de drie vastgestelde verkoopdagen: 29, 30 en 31 december. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst 'geschikt voor particulier gebruik' en informatie over de fabrikant. Ook staat daar het productiejaar op en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk.

Sinds 2020 zijn de regels aangescherpt en mogen bepaalde soorten vuurwerk niet meer worden verkocht. Het gaat om knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), engelshotsbuizen en losse vuurpijlen. Romeinse kaarsen en babypijltjes werden al eerder verboden.

6. Ik wil vuurwerk kopen in het buitenland, mag dat?

Ja, dat mag. Maar alleen op de dagen dat het in Nederland ook is toegestaan om vuurwerk te kopen, mag je het spul hierheen brengen. Daarnaast mag je alleen goedgekeurd vuurwerk kopen uit het buitenland dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet.

Lees meer over
VuurwerkIllegaal vuurwerkVuurwerkverbodNieuwjaarEditie NL Link in bio