14, 15 jaar oud

OM maakt zich zorgen over jonge tieners die in zwaar vuurwerk handelen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPOM maakt zich zorgen over jonge tieners die in zwaar vuurwerk handelen
RTL

Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen dat steeds meer minderjarigen betrokken zijn bij de handel in zwaar knalvuurwerk, de zogeheten Cobra's. "Zorgwekkend is dat we zien dat jonge tieners zich op de handel storten en zo in het zware criminele milieu gezogen worden."

Dat zegt officier van justitie Karin Broere van het Functioneel Parket tegen De Telegraaf. Het zijn niet alleen de Cobra's die zorgen baren. Flitspoeder uit vuurwerk wordt gebruikt om nog zwaardere explosieven te maken om plofkraken mee te plegen.

De Cobra's komen volgens Broere via criminele organisaties en tussenhandelaren op de markt. "De straathandelaren zijn soms jongens van slechts 14 of 15 jaar oud."

'Grote jongens van de toekomst'

Jongeren kopen het vuurwerk op Telegram en beginnen er daarna ook in te handelen. Broere: "Ze maken er zo'n 50 procent winst op. Het zijn regelmatig jongens met een blanco strafblad die uit een goed nest komen. Maar een deel groeit wel door naar de georganiseerde misdaad. Het zijn de grote jongens van de toekomst."

Het vuurwerk is allesbehalve onschuldig en wordt ook vaak ingezet tegen politie, brandweer en ambulancediensten. Meerdere agenten hebben hierdoor al blijvende gehoorschade opgelopen.

Strijd tegen illegaal vuurwerk blijft moeilijk, politiek wil zwaardere straffen
Lees ook

Strijd tegen illegaal vuurwerk blijft moeilijk, politiek wil zwaardere straffen

In december pleitte een meerderheid in de Tweede Kamer voor een zwaardere straf voor het gooien van vuurwerk naar hulpverleners. De politie heeft moeite om de vuurwerkhandel te beteugelen. Sinds 2020 is de Landelijke Politie gestart met een speciale taskforce die zich richt op alle fases van de vuurwerkhandel, van de 'grote jongens' in het buitenland die de handel starten tot aan de jongeren in Nederland die het vuurwerk kopen. 

Gehoorschade

Bij het afsteken van de zwaarste Cobra's wordt een afstand van 100 meter tot het projectiel als veilig beschouwd. "Na de wedstrijden van Nederland en Marokko op het WK voetbal zaten ook weer tientallen agenten thuis met gehoorschade. Die kunnen dan gewoon hun werk niet meer doen", zegt Broere.

Vorig jaar was het raak tijdens de Champions League wedstrijd Ajax-Benfica. De ME'ers liepen daarbij gehoorschade op. Een betrokkene vertelde in december zijn verhaal:

"Het zijn een stelletje lafaards die de politie aanvallen en dat moet een keer afgelopen zijn", zegt een van de betrokkenen.

De originele Cobra's worden legaal in Italië geproduceerd en zijn bedoeld voor professionele makers van vuurwerkshows. In 2016 nam onze toenmalige correspondent een kijkje bij de producent:

Er zijn ook veel namaakexemplaren op de markt. Die komen van de Italiaanse maffia of uit China. Begin dit jaar pleitte de vuurwerkkoepel Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) voor strengere Europese regels voor de vuurwerkproductie. Het OM zegt ook dat verschillende Europese regels de handhaving moeilijk maken.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Openbaar MinisterieVuurwerkIllegaal vuurwerkPolitie