NSC: weg met stikstofwet en uitkoopregeling, veestapel moet kleiner
Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, wil af van de uitkoopregeling voor piekbelasters, en af van het ministerie van Stikstof. Dat bleek gisterenavond tijdens een verkiezingsdebat van boerenbelangenclub LTO. De veestapel zal echter wel moeten krimpen.
Het verkiezingsprogramma laat nog altijd op zich wachten, maar gisteren lichtte Harm Holman, kandidaat-Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract (NSC), al een tipje van de sluier op als het gaat om het stikstofbeleid dat de partij voorstaat.
'Diep weggezakt in een moeras'
Volgens Holman moet het beleid 'helemaal anders' en zijn we 'diep weggezakt in een moeras'. Dat het vorige kabinet heeft gekozen voor een minister van Stikstof, noemt hij 'de grootste fout die we hebben gemaakt. Daarmee is de zaak heel eenzijdig benaderd'.
De stikstofwet, waarin is vastgelegd dat de 74 procent van de kwetsbare natuur in 2035 weer gezond moet zijn, gaat wat hem betreft ook in de prullenbak. En NSC wil 'morgen' af van de uitkoopregeling voor piekbelasters. "Daar zit een rekenmethode achter die tot heel rare keuzes leidt."
Vorige maand meldde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) nog dat zo'n 550 boeren zich daarvoor hebben aangemeld.
'Dat mag ik eigenlijk niet zeggen'
Over wat NSC dan wel wil, is Holman nog wat geheimzinniger. Gevraagd naar wat NSC over de stikstofaanpak in het nog te presenteren verkiezingsprogramma heeft staan, zegt hij: "Dat mag ik eigenlijk niet zeggen, maar dat ga ik dan toch maar doen."
Zo wil NSC dat er niet langer wordt gekeken naar de neerslag van stikstof, maar naar de uitstoot. Elke boer moet uitstootdoelen krijgen, en mag zelf weten hoe hij aan die doelen voldoet. Varianten van dat plan staat overigens ook in de verkiezingsprogramma's van onder meer VVD, CDA en BBB.
Veestapel zal moeten krimpen
De veestapel zal van NSC de komende jaren wel moeten krimpen, geeft Holman schoorvoetend toe. "Als je kijkt naar hoeveel vee er nu is en wat de ruimte is, dan zul je moeten minderen." NSC wil de grootte van de veestapel 'afstemmen op de milieugebruiksruimte en de hoeveelheid grond die in Nederland beschikbaar is'.
Hoeveel krimp precies, dat wil Holman niet zeggen: "Dat hangt ook af van hoe je koeien voert en mest aanwendt, en hoe je innovatie pleegt binnen de sector om de emissie naar beneden te halen."