Presentatie verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Omtzigt: geen gratis kinderopvang, maximaal 50.000 migranten

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Verkiezingsprogramma Omtzigt: geen gratis kinderopvang, maximaal 50.000 migranten
RTL

Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, wil de asielimmigratie een halt toeroepen. Als het aan de partij ligt komen er maximaal 50.000 migranten per jaar ons land binnen en komt er geen gratis kinderopvang. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma 'Tijd voor herstel'. Een ander paradepaardje van de partij is bestaanszekerheid.

"Ik ben blij dat we een visie voor Nederland kunnen neerleggen. Met heel veel concrete plannen", zei Pieter Omtzigt tijdens de presentatie. "Het allereerste wat we moeten doen is het bestuurlijk herstel van Nederland. We doen daarom radicale voorstellen. Zoals het invoeren van een grondwettelijk hof."

Kinderopvang wordt als het aan hem ligt dus niet gratis. "We draaien het voornemen van gratis kinderopvang terug", zei Omtzigt. "Er zijn al tekorten in de kinderopvang. Dus als je de kinderopvang gratis maakt, dan vergroot je het probleem op korte termijn eerder dan dat je het verkleint."

50.000 migranten 

Er mogen, als het aan de partij ligt, maximaal 50.000 migranten ons land binnenkomen. "Het is een richtgetal, want een hard plafond kun je vaak niet waarmaken", lichtte Omtzigt toe.

Dit aantal omvat zowel arbeids-, studie-, asiel- en gezinsmigratie. Vrij verkeer van personen kan onder bepaalde voorwaarden beperkt worden, als het aan de partij ligt.

Om de asielmigratie een halt toe te roepen wil Omtzigt verder het twee-status-stelsel invoeren. Dat betekent dat onderscheid wordt gemaakt tussen oorlogsvluchtelingen en politieke vluchtelingen. 

Bestaanszekerheid 

Ook focust Omtzigt op bestaanszekerheid. Het minimumloon moet herijkt worden, vindt Omtzigt. "Daarmee moet wel rekening gehouden worden dat we in de top 3 staan van het hoogste minimumloon in Europa", zo staat in het programma.

Ook wil de partij de wooncrisis aanpakken. "Het moet makkelijker worden om te bouwen. Er mogen voldoende bouwlocaties komen en de huurverhogingen moeten aan banden worden gelegd."

RTLZ-presentator Frederieke Hegger sprak voor de presentatie van het verkiezingsprogramma uitgebreid met Pieter Omtzigt. In het interview zegt hij dat de boodschappen en energie in Nederland nu onnodig duur zijn.

Stikstofwet van tafel

De partij van Omtzigt wil de veestapel laten krimpen. De partij wil af van de uitkoopregeling voor piekbelasters, en van het ministerie van Stikstof. "De huidige stikstofwet gaat van tafel en wordt vervangen voor een realistisch alternatief. En er komt een stop op het bouwen van megastallen."

De partij wil de industrie 'vergroenen, maar niet verjagen'. NSC wil windparken op zee en zonnepanelen op daken en stoppen met de aanleg van grote windparken en zonnevelden.

Medische ethiek

NSC is 'voor het zo zorgvuldig mogelijk voeren van het debat'. 'De huidige wetgeving over abortus en euthanasie is evenwichtig en behoeft geen wijziging. 'Wel zijn wij kritisch over euthanasie bij wilsonbekwame patiënten. We gaan hierover in gesprek met zorgverleners en ethici.' De wet voltooid leven wordt niet gesteund (euthanasiewens voor mensen zonder medische reden.) 

Site ligt eruit

Na de presentatie ligt de website van NSC er langere tijd uit. Het verkiezingsprogramma is nog niet te lezen. 

Omtzigt zwijgt over gewenste coalitie, onthult dinsdag verkiezingsprogramma
Lees ook

Omtzigt zwijgt over gewenste coalitie, onthult dinsdag verkiezingsprogramma

Andere opvallende punten:

  • De koning moet belasting gaan betalen.
  • De NPO gaat terug naar twee netten. 
  • Jaarlijkse tandartscontrole moet terug in het basispakket. 
  • Omtzigt wil dat Nederland de NAVO-norm gaat halen, dat 2 procent van het bbp wordt besteed aan defensie.
  • Omtzigt pleit ook voor een suikertaks en sowieso zwaardere belasting van ongezonde producten. 
  • 5 mei moet een vrije dag worden. 
  • Minder bureaucratie in de zorg. 
  • Kraamzorg wordt gratis
  • Online gokken wordt verboden
  • Er komt geen kilometerheffing.
  • NSC wil de btw op hotels en vakantieparken verhogen.